«Укрінформ» відзначає сторічний ювілей

«Укрінформ» відзначає сторічний ювілей

16 Березня 2018
1837
16 Березня 2018
16:30

«Укрінформ» відзначає сторічний ювілей

1837
Українське Телеграфне агентство, попередник нинішнього «Укрінформу», було засновано 16 березня 1918 року.
«Укрінформ» відзначає сторічний ювілей
«Укрінформ» відзначає сторічний ювілей

Колектив Українського національного інформаційного агентства з нагоди його сторіччя отримує привітання, згадує історію та започатковує проект «100 років – 100 новин».   

16 березня 1918 року у Катеринославі (нині Дніпро) було засноване Українське Телеграфне агентство – історичний попередник нинішнього «Укрінформу». Спеціальна циркулярна телеграма Центрального Виконавчого Комітету Рад України повідомила: «Почало функціонувати Українське телеграфне агентство – УкТА. Головне його відділення тимчасово знаходиться у місті Катеринославі, в будинку колишнього губернського управління, кімната 2-а».

Після утворення Української Держави на чолі з гетьманом Скоропадським у Києві починає працювати Українське телеграфне агентство (УТА). З травня по листопад 1918 року його очолював Дмитро Донцов. Він же одночасно керував Бюро преси. Свої повідомлення УТА друкувало у декількох виданнях - Бюлетені Українського телеграфного агентства та Телеграмах Українського телеграфного агентства.

Відтоді агентство змінило чимало назв - УТА, БУП, УКРРОСТА, РАТАУ, і це ще далеко не повний перелік.

Серед фундаторів інформаційної справи в Україні, перших укрінформівців, було чимало відомих громадських діячів і представників культури - Дмитро Донцов, Рудольф Гальперін, Павло Тичина, Юрій Олеша, Іван Ле, Сергій Пилипенко, Володимир Нарбут, десятки інших письменників, поетів, політиків.

Майже 70 років агентство проіснувало з назвою РАТАУ. Після проголошення незалежності України інформагентство отримало сучасну назву і здобуло статус національного.

Нині «Укрінформ» співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інституціями та є членом Європейського Альянсу прес-агентств, зазначається в повідомленні.

З ювілеєм колектив «Укрінформу» привітали прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Секретар РНБО звернув увагу на те, що «сьогодні кореспонденти Укрінформу - на передовій інформаційної війни. Колектив агентства, як і вся патріотична журналістська спільнота, гідно протистоїть брехливій кремлівській пропаганді, захищаючи країну на інформаційному фронті, формує імідж нашої держави за кордоном. Правда - найкраща протидія інформаційній агресії!»

Турчинов зазначив, що, на превеликий жаль, журналіст агентства Роман Сущенко «став жертвою цинічної провокації та політичних репресій Кремля. Україна докладає усіх зусиль, аби він разом з усіма українськими політв'язнями, які утримуються у російських в'язницях, якнайшвидше повернувся додому!»

«Детектор медіа» приєднується до привітань і бажає колегам успіхів на інформаційній ниві.

Фото: «Укрінформ» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1837
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду