У Луцьку Коаліція ГО виграла справу по доступу до інформації

У Луцьку Коаліція ГО виграла справу по доступу до інформації

15 Березня 2018
1029
15 Березня 2018
10:45

У Луцьку Коаліція ГО виграла справу по доступу до інформації

1029
Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позов Ірини Петренюк до комунального підприємства «Ласка», яке займається бездомними тваринами, зокрема їхньою утилізацією, і зобов’язав КП повторно розглянути запит та надати позивачці достовірну, точну та повну інформацію на запит
У Луцьку Коаліція ГО виграла справу по доступу до інформації
У Луцьку Коаліція ГО виграла справу по доступу до інформації

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Ірина Петренюк – одна із переможців конкурсу Коаліції громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації»: за рахунок коаліції їй було надано правову підтримку і сплачено судовий збір.

«У Луцьку КП «Ласка» масово знищує тварин, гроші відмиваються, а міська рада покриває ці злочини й тому свідомо не надає відповіді на інформаційні запити», - так пояснювала свою мотивацію запитувачка, коли подавала запит.

Запит пані Петренюк було надіслано через сервіс dostup.pravda.com.ua на адресу Луцької міської ради, звідки надійшла відповідь про перенаправлення запиту до КП «Ласка».

Як повідомляє Доступ, суд визнав, що предмет запиту становить суспільний інтерес, а відповідач є суб'єктом господарювання, який володіє інформацією, що становить суспільний інтерес.

«Враховуючи вищенаведені приписи нормативно-правових актів, суд вважає, що відповідачем вказані норми не дотримані, відтак позовні вимоги підлягають до задоволення», - ідеться у рішенні суду.

Судовий збір 704, 80 коп. покладено стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Комунального підприємства «Ласка».

«Доступ до правди» повідомляє, що це перша справа, яку виграв переможець конкурсу Коаліції.

Нагадаємо, офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини склав 614 протоколів на посадових осіб органів державної влади й органів місцевого самоврядування за порушення права на доступ до інформації й права на звернення у 2017 році. Всі протоколи й матеріали справ були спрямовані в місцеві суди для подальшого розгляду.

За даними дослідження ІМІ, у 2017 році на неокупованій території України зафіксовано 276 випадки порушень свободи слова.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у 2017 році року вдвічі.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1029
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду