Адвокату Муравицькому дали два тижні на ознайомлення з матеріалами справи

Адвокату Муравицькому дали два тижні на ознайомлення з матеріалами справи

13 Березня 2018
1374
13 Березня 2018
15:25

Адвокату Муравицькому дали два тижні на ознайомлення з матеріалами справи

1374
13 березня у Корольовському суді Житомира розпочали розгляд по справі блогера Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. Захиснику блогера Руслану Берещенко суд дав два тижні на ознайомлення з матеріалами справи
Адвокату Муравицькому дали два тижні на ознайомлення з матеріалами справи
Адвокату Муравицькому дали два тижні на ознайомлення з матеріалами справи

Про це повідомляє «Житомир.info».

За словами адвоката, раніше він не мав змоги ознайомитися з матеріалами справи.

«Я не був не ознайомлений, а мені не було відкрито матеріали справи. Стаття 290 КПК чітко визначає, що матеріали відкриваються у процесі досудового розгляду. На минулому судовому засіданні суд відмовився повертати прокурору обвинувальний акт та переходити на стадію досудового розслідування. Стаття 290 не передбачає розкриття матеріалів під час перерви у судовому засіданні, коли суд переходить до безпосереднього судового розгляду справи. Тому я чекав, яким чином, можливо, якоюсь ухвалою чи іншим чином, як передбачено ст. 290, буде мені запропоновано відкрити матеріали, але я цього не дочекався», – пояснив адвокат.

Натомість прокурор запевняє, що 19 лютого направив на адресу адвокату відповідний лист, де вказав, що той має можливість ознайомитися з матеріалами справи.

«Частина 11 ст. 290 чітко вказує, що матеріали можуть бути надані та відкриті стороні на будь-якій стадії у ході судового провадження. Таким чином, це просто пряма маніпуляція юридичними нормами. Я вважаю, що тут необхідно справді надати конкретний строк даній особі на ознайомлення, якщо вона протягом цього строку не ознайомиться, то ми будемо вважати, що вона скористалась своїм правом на ознайомлення і на відкриття матеріалів кримінального провадження», – сказав під час засідання прокурор Вадим Левченко.

Суд вирішив дати адвокату Берещенку другу спробу на вивчення та ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, та переніс розгляд справи на 29 березня 2018 року.

«Враховуючи, що на даній стадії судового розгляду захисник Берещенко бажає ознайомитись з матеріалами справи для того, щоб здійснювати відповідний захист обвинуваченого Муравицького, судом буде надана перерва і визначений час до 29.03.2018 до 11-00, щоб ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, які знаходяться у прокурора», – зачитала суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Нагадаємо, блогер обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 2 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч. 2 ст. 161 («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності») та ч. 1 ст. 258-3 («Участь в діяльності терористичної організації») Кримінального кодексу України.

1 серпня видання «Житомир.info» повідомило, що у Житомирі проводяться обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йомму про підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, житомирський блогер з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював публікації.

3 серпня стало відомо, що 32-річного блогера на два місяці взято під варту. Пана Муравицького було арештовано без права на заставу. Згодом Олена Бережна, директорка ГО «Інститут правової політики і соціального захисту», повідомила, що захист блогера з Житомира Василя Муравицького, якого СБУ підозрює у державній зраді, подасть апеляцію на його арешт.

25 серпня базована у Нью-Йорку міжнародна організація Комітет захисту журналістів закликала українську владу негайно звільнити журналіста-фрілансера Василя Муравицького і зняти з нього всі обвинувачення.

У вересні справу було передано досуду.

15 лютого Корольовський районний суд Житомира продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 15 квітня блогеру Василю Муравицькому, якого звинувачують у державній зраді.

Фото: «Житомир.info»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1374
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду