У Львові на честь Героя Небесної сотні, журналіста Ігоря Костенка відкрили погруддя

У Львові на честь Героя Небесної сотні, журналіста Ігоря Костенка відкрили погруддя

20 Лютого 2018
2027

У Львові на честь Героя Небесної сотні, журналіста Ігоря Костенка відкрили погруддя

2027
На подвір’ї Львівського національного університету імені Івана Франка відкрили погруддя на честь Героя України, журналіста, студента Ігоря Костенка.
У Львові на честь Героя Небесної сотні, журналіста Ігоря Костенка відкрили погруддя
У Львові на честь Героя Небесної сотні, журналіста Ігоря Костенка відкрили погруддя

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

22-річний студент загинув від кулі снайпера, що влучила у серце, на майдані Незалежності в Києві 20 лютого 2014 року. Його тіло знайшов побратим біля Жовтневого палацу.

«О шостій годині ранку ми повернулись на Майдан, бо бракувало людей. Ми укріплювали барикади, практично собою, шукали все, що потрапляло під руки. Ми вийшли поснідати близько 9 ранку. У той час почався рух. Увесь масив людей із Майдану рушив. Ігор побіг, я за ним. Перескочили через барикади, бігли по Інститутській. Лунали заклики, щоб не йти далі моста. Ми тони бруківки перекинули, шини… Я втратив тоді Ігоря з поля зору», – пригадує друг Героя Небесної сотні Володимир Дітчук.

Вони познайомились на Майдані у грудні 2013 року.

Він додав, що уже потім «із відтворення подій» дізнався, що між ними була відстань у 30 метрів.

«Важко мені було пробиратись, було слизько і небезпечно, бо ми були відкриті для снайперів. Бігли вперед до Жовтневого палацу займати позиції. Запах крові, кров, яка стікала вниз. Я дійшов до Жовтневого палацу, допомагав медикам робити пов’язки. Настав момент, щоб віднести тіла. Я побачив черевики і коли відкинули тканину, це був Ігор. Так його і знайшов», – розповів Дітчук.

Ігор Костенко навчався на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Викладачі і студенти розповіли, що він був уважною людиною, писав статті для енциклопедії.

Оксана Костенко, мама загиблого, також взяла слово.

«Я пам’ятаю, як дев’ять років тому я вперше з Ігорем приїхала у Львів і він себе побачив у списках, що пройшов на навчання. Він без роздумів залишив Івано-Франківськ і Тернопіль та вибрав Львів. Він закохався у це місто, його приваблювала архітектура. Я завдяки синові полюбила це місто. Але після тривожної події, я не могла довго приїжджати у Львів, бо не могла зрозуміти, що мій син вже не ходить цими вуличками, що його нема тут. Мені дуже боляче згадувати. Я щиро вдячна – мого сина навічно сюди поселили», – сказала Костенко.

Погруддя на честь Ігоря Костенка було виготовлене з ініціативи та за гроші, зібрані студентами та викладачами Львівського національного університету імені Івана Франка.

На географічному факультеті університету одна з аудиторій названа іменем Ігоря Костенка.

Нагадаємо, у лютому 2014 року в Києві загинули двоє журналістів – журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій і студент, журналіст Ігор Костенко. Справу про вбивство В’ячеслава Веремія досі не доведено до кінця.

У листопаді 2014 року Президент України Петро Порошенко своїм Указом № 890/2014 від 21 листопада присвоїв звання Героя України журналісту В'ячеславу Веремію, що загинув від нападу «тітушок» у ніч на 19 лютого, і загиблому на Майдані 20 лютого студенту, журналісту інтернет-видання «Спортаналітика» Ігорю Костенку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2027
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду