Сергію Лозниці вручать польську премію «Дракон драконів»

Сергію Лозниці вручать польську премію «Дракон драконів»

9 Лютого 2018
1456

Сергію Лозниці вручать польську премію «Дракон драконів»

1456
Український режисер та документаліст білоруського походження Сергій Лозниця отримає польську кінопремію «Smok Smoków» («Дракон драконів») за досягнення всього творчого життя.
Сергію Лозниці вручать польську премію «Дракон драконів»
Сергію Лозниці вручать польську премію «Дракон драконів»

Статуетку Сергієві Лозниці вручать 29 травня 2018 року під час 58 Краківського міжнародного кінофестивалю, повідомляє Польське радіо.

У програмі заходу також ретроспектива його творчого доробку.

Премію «Smok Smoków» з 1998 року вручає програмна рада Краківської кінофундації, що є організатором Краківського міжнародного кінофестивалю, як висловлення вдячності за внесок у розвиток світового кінематографа у галузі документального та анімаційного фільму.

Серед попередніх лауреатів цієї польської кінопремії відомі кінорежисери, продюсери, сценаристи та актори Казімєж Карабаш, Алан Кінґ, Альберт Мейслес, Вернер Герцог, Стівен та Тімоті Куай, Рауль Серве, Єжи Куця, Поль Дріссен та Марцель Лозінський.

Сергій Лозниця став 21, а також наймолодшим в історії лауреатом цієї кінонагороди. Кінорежисер нагадав, що його перший документальний фільм «Сьогодні ми побудуємо будинок» був нагороджений «Бронзовим драконом» під час Краківського міжнародного кінофестивалю у 1996 році.

«З того часу всі мої фільми дуже тепло сприймали у Кракові, і я завжди дуже радий приїхати у це красиве місто, аби презентувати публіці нові фільми», - зазначив він.

У наступні роки у Кракові йому тричі вручали головні премії: у 2006 році «Золотий дракон» за «Блокаду», у 2008-му «Золотий ріг» за «Представлення» і в 2013-му «Золотий дракон» за «Лист».

За словами членів програмної ради, режисера-документаліста нагороджено за «послідовний, дуже оригінальний та результативний формальний пошук».

Режисерську кар’єру Сергій Лозниця починав зйомками документальних стрічок – він зняв багато фільмів, що отримали різні премії. Його три повнометражні художні фільми – «Щастя моє», «У тумані», «Лагідна» та один документальний фільм «Майдан. Революція гідності» мали світові прем’єри під час Каннського кінофестивалю. Повнометражний фільм «Зміна» був презентований під час кінофестивалю у Венеції у 2015 році. Стрічки Лозниці неодноразово вигравали також нагороди під час кінофестивалів по всьому світу.

Як повідомляв «Детектор медіа», Європейський фонд підтримки спільного кіновиробництва та прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт EURIMAGES, створений при Раді Європи, погодив підтримку 17 повнометражних фільмів, серед яких проект Сергія Лозниці «Донбас».

Фільм «Донбас» створюється в копродукції Німеччини, України, Нідерландів та Франції. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно.

Сергій Лозниця є одним з найвідоміших у світі українських режисерів ігрового і документального кіно. Його фільм «Щастя моє» (2010) став першою українською стрічкою часів незалежності, яка брала участь в офіційному конкурсі Канського фестивалю. Також в офіційній програмі Канн відбулися прем‘єри інших картин Лозниці, створених за участі України – «Майдан» (2014) та «Лагідна» (2017). Документальну картину Сергія Лозниці «Аустерліц» було номіновано на премію Європейської кіноакадемії за найкращий документальний фільм 2017.

«Фільм складатиметься з низки епізодів, практично відтворених в ігровому кіно справжніх історій, що трапилися на окупованих територіях. Кілька героїв будуть пов'язувати епізоди між собою і передавати одне одному, немов естафетну паличку, увагу глядачів», - каже про свій фільм Сергій Лозниця.

Прем‘єру фільму заплановано на 2018 рік.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду