У Мінінформполітики продовжуватимуть впроваджувати журналістські стандарти під час збройного конфлікту

У Мінінформполітики продовжуватимуть впроваджувати журналістські стандарти під час збройного конфлікту

7 Грудня 2017
2105

У Мінінформполітики продовжуватимуть впроваджувати журналістські стандарти під час збройного конфлікту

2105
У Міністерстві інформаційної політики (МІП) продовжать посилюватимуть стандарти журналістської роботи.
У Мінінформполітики продовжуватимуть впроваджувати журналістські стандарти під час збройного конфлікту
У Мінінформполітики продовжуватимуть впроваджувати журналістські стандарти під час збройного конфлікту

Про це повідомляє Міністерство у своїй відповіді на інформаційний запит.

Ухвалена президентом Нацстратегія з прав людини передбачає, що редакції мають адаптувати свої редакційної політики до «міжнародних стандартів провадження журналістської діяльності в умовах збройного конфлікту формування інформаційної політики в умовах збройного конфлікту». Стратегія також передбачає навчання редакторів та журналістів міжнародних стандартів в умовах збройного конфлікту. Виконання такого заходу Нацстратегії офіційно завершилось у грудні 2016 року.

У міністерстві повідомляють, що захист журналістів та впровадження міжнародних стандартів журналістської діяльності в умовах збройного конфлікту для відомства — головний пріоритет.

Через це у 2015-2016 роках МІП спільно з міністерством оборони України впроваджували спільний проект «Embedded journalists». У міністерстві зауважують, що такий проект вперше реалізовувався на території Східної та Центральної Європи. Він передбачає зокрема закріплення представників ЗМІ за військовими частинами в районі АТО.

Міністерство повідомляє, що під час проекту організували роботу понад 100 журналістів провідних іноземних та вітчизняних ЗМІ.

«У проекті взяли участь журналісти таких іноземних і вітчизняних ЗМІ: "ВВС", "CNN", "Washington Post", "London Eveningn Standard", "The Independent", "Newsweek", "France Press", "Polsat", "Daily Sagnal", "Цензор.Нет", "Радіо Свобода", "Інтер", "Business Ukraine", "Новое время", — йдеться у відповіді. У відомстві додають, що в під час проекту з’явився також "Посібник з роботи зі ЗМІ для військових"

Президент Академії української преси Валерій Іванов скептично ставиться до проекту "Embedded journalists". За його словами, він призводив до зрощення журналістів з військовими.

«Це заважає журналістським розслідуванням, якщо будуть факти негідної поведінки військових до цивільного населення», — коментує він.

Він вказує на випадок обмеження свободи слова зі сторони влади стосовно журналістів Громадського телебачення Костянтина Рєуцького, Анастасії Станко та кореспондента Нової газети Юлії Полухіної.

«Після роботи в промзоні Авдіївки пролунали безпідставні звинувачення у порушенні військової таємниці у бік журналістів Громадського телебачення та Нової газети. Я думаю, військові самі розуміли безпідставність обвинувачень. Але робили це для того, щоб ввести попередню цензуру, щоб зобов’язати журналістів узгоджувати з прес-центром АТО свої матеріали. Це неприйнятно. Військова цензура існує. Але для неї потрібні правові підстави — введення надзвичайного чи воєнного стану. Але цього немає, а обмеження свободи слова є», — каже Валерій Іванов. 

Іншої думки медіа-юрист громадської організації «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін.

«Проект зі співпраці між Міноборони та ЗМІ був спрямований, наскільки мені відомо, не на запровадження цензурування, а на створення механізму нормальних умов роботи зі збору інформації представникам ЗМІ в районах, де в тому числі відбуваються бойові зіткнення. Відсутність таких механізмів позбавляло Україну можливості ефективно та швидко доносити об’єктивну інформацію про розвиток подій в АТО. Особливо критично це було в контексті боротьби з російською пропагандою на міжнародній арені», — вважає Олександр Бурмагін.

«Військові мають забезпечити безпеку журналістам під час збору інформації, а не цензуру при поширенні вже зібраної інформації. Редакційні політики — це сфера відповідальності редакцій, проте за поганого саморегулювання всередині цеху держава буде сама регулювати найбільш проблемні питання на рівні законів», — додає він.

У Міністерстві кажуть, що й надалі продовжують активний діалог із журналістами та громадськістю задля «посилення стандартів журналістської діяльності в Україні та підвищення медіа грамотності в умовах постійного інформаційного впливу зі сторони Росії». Відомство звітує, що провело низку тренінгів для ЗМІ, судів, громадських організацій та правоохоронців.

Валерій Іванов негативно сприймає участь Мінінформполітики в тренінгах журналістів задля впровадження журналістських стандартів. Він сприймає це як втручання держави в журналістику. 

«В демократичній державі це втручання має бути вкрай обмеженим. Зрозуміло, що це прийнятно у випадках, аби не допускати розповсюдження дитячої порнографії. Інші широкі втручання мають негативний характер. Я не розумію, як державний орган може впроваджувати стандарти професії. Європейські стандарти передбачають повну незалежність журналіста», — наголошує експерт. 

Державна, звісно, не може вказувати, які журналістські стандарти мають бути або запроваджувати їх. Однак, починати дискусію і закликати до обговорення, актуалізувати проблему — цілком, переконаний Олександр Бурмагін.

«Протягом останніх 2-3 років з’явились нові і серйозні виклики у сфері поширення інформації і свободи вираження поглядів. Пропаганда, фейки, соціальні мережі та їх використання, зловживання у так званих нових медіа, крадіжка і поширення персональних даних у інтернет-просторі тощо. І, органи державної влади, не повинні стояти осторонь цих проблем. Аналогічна ситуація і з регулюванням діяльності ЗМІ в умовах нашої АТО (читай війні)», — каже медіа-юрист.

Раніше повідомлялось, що у листопаді Інститут масової інформації зафіксував в Україні 20 випадків порушень свободи слова та прав журналістів.

Микола Мирний, Центр інформації про права людини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2105
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду