Апеляційний суд зобов’язав рівненську журналістку спростувати свій коментар каналу «24» про місцевих активістів

Апеляційний суд зобов’язав рівненську журналістку спростувати свій коментар каналу «24» про місцевих активістів

1 Грудня 2017
1993

Апеляційний суд зобов’язав рівненську журналістку спростувати свій коментар каналу «24» про місцевих активістів

1993
29 листопада Апеляційний суд Рівненської області залишив в силі рішення Рівненського міського суду та зобов’язав журналістку «Інтера» Інну Білецьку і телерадіокомпанію «Люкс» спростувати інформацію про місцевого активіста Давида Ніколаєва та його дружину Любов Українчук, яка була озвучена в ефірі телеканалу «24»
Апеляційний суд зобов’язав рівненську журналістку спростувати свій коментар каналу «24» про місцевих активістів
Апеляційний суд зобов’язав рівненську журналістку спростувати свій коментар каналу «24» про місцевих активістів

Спростувати вимагають не лише оціночні судження, а й факти, повідомляє сайт «Четверта влада».

Видання нагадує, що йдеться про коментар телеканалу «24» в сюжеті про «захоплення» готелю «Козацький» у лютому 2016-го.Тоді журналісти телеканалу спробували з`ясувати ким є так звані представники «Революційних правих сил», які засіли в готелі з вимогою змінити прем`єра, перезавантажити владу і натякали про можливість третього Майдану. За повідомленням «Четвертої влади», активіст Ніколаєв та його дружина Українчук були серед них. Аби дізнатися хто ці люди журналісти телеканалу «24» зателефонували колезі з Рівного Інні Білецькій. Коментар і став приводом для позову.

12 вересня суддя Рівненського міського суду зобов’язала журналістку Інну Білецьку і телерадіокомпанію «Люкс» спростувати інформацію про відомого у Рівному активіста Давида Ніколаєва та його дружину Любов Українчук, які засвітилися у багатьох резонансних подіях. Спростувати вимагають не лише оціночні судження, а й факти. 

Пані Білецька намагалася оскаржити це рішення. 

«В апеляційній скарзі, зокрема, йдеться, що я не знала, в якому обсязі буде використано мій коментар, – каже вона. – Мій коментар був наданий у значно ширшому обсязі. Частина коментаря була витягнута з контексту. А по-друге, спростовувати факти, які підтверджував позивач та його дружина, я не бачу можливим».

«Ми вважаємо, що фактична інформація не може бути спростовано, бо вона є достовірною, – додає представниця журналістки Тетяна Юзвяк. – Щодо оціночних суджень, ми навели в своїй апеляційній скарзі низку рішень Європейського суду з прав людини, які говорять про те що якщо є суспільний інтерес, то можна і потрібно висловлювати оціночні судження. Не можна карати людину за те, що вона повторила те, що вже було опубліковано».

Пан Ніколаєв та його представниця, які також були присутні в суді, наполягали, що озвучена в сюжеті інформація є неправдивими фактами.

«На адвокатський запит в МВС підтвердили, що жодних кримінальних проваджень щодо мене, якогось мародерства, якихось заяв не було, і навіть ніхто не чув, – сказав він. – Було сказано [в коментарі] не «хтось сказав», а стверджувалося ніби вона знає, що ті речі робилися.

«Негативна інформація про особу вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного, – додала до слів Ніколаєва його представниця Яна Зражевська.

Вислухавши докази обох сторін, суд відхилив апеляцію і залишив у силі рішення суду першої інстанції. Пані Білецька планує її далі оскаржувати та зазначила, що, можливо, й у Європейському суді.

 

Нагадаємо, 17 червня неподалік села Соломир (Рівненська область) один з бурштинокопачів перешкоджав діяльності журналістки телеканалу «Інтер» Інні Білецькій. Чоловік намагався відібрати техніку та вибити телефон з рук журналістки.

Згодом Зарічненське відділення Вараського відділу поліції Рівненської області закрило кримінальне провадження, відкрите за фактом нападу на журналістку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1993
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду