Бойовики ОРДО намагались завербувати тернопільського журналіста Назара Наджогу – СБУ (ВІДЕО)

Бойовики ОРДО намагались завербувати тернопільського журналіста Назара Наджогу – СБУ (ВІДЕО)

24 Жовтня 2017
7690

Бойовики ОРДО намагались завербувати тернопільського журналіста Назара Наджогу – СБУ (ВІДЕО)

7690
Сівробітниця Міністерства державної безпеки так званої «ДНР» Тетяна Єгорова схиляла тернопільського журналіста-фрілансера Нараза Наджогу до співпраці. Журналіст звернувся до Служби безпеки України (СБУ)
Бойовики ОРДО намагались завербувати тернопільського журналіста Назара Наджогу – СБУ (ВІДЕО)
Бойовики ОРДО намагались завербувати тернопільського журналіста Назара Наджогу – СБУ (ВІДЕО)

Цю інформацію «Детектору медіа» повідомили у прес-службі СБУ.

«Він (Назар Наджога - ДМ) сам наважився поїхати у ДНР. Зміг якось отримати акредитацію. Після цього його там почали вербувати, щоб він поширював інформацію, яка вигідна бойовикам. Жінка, яка керує їхнім так званим "Міністерством інформації", виявилася офіцером МДБ та постійно проводила з ним зустрічі, схиляла… Усе по класиці», – розказали в СБУ.

Як повідомив журналіст Наджога «Детектору медіа», у ОРДО він був тричі – у 2014, 2015 та 2016 роках, попередньо отримавши акредитацію у так званого «заступника міністра інформацї ДНР» Марини Бережньової. У ОРДО, як зазначив журналіст, за його роботю пильно стежили співробітники МДБ, які зобов'язали доповідати про усі свої плани Тетяні Єгоровій. Вона ж, як повідомив пан Наджога, згодом почала схиляти його до співпраці.

Редація «Детектора медіа» має відеозапис, на якому журналіст розповідає деталі.

«Тетяна Єгорова повідомила мені, що вона не співробітник "Міністерства інформації", а співробітник МДБ і що її керівництво високо цінує старання таких людей як я, які пропонують українцям альтернативний погляд на події у Донбасі. Також вона повідомила, що її колеги вже тривалий час наглядають за мною і дійшли висновку, що я є тією людиною, якій вони можуть довіряти. Тому вона пропонує мені співпрацю у проекті, який буде корисний нам обом», – розказав журналіст.

За його словами, суть проекту полягала у тому, що він, як журналіст, мав би забезпечити написання і поширення у мас-медіа публікації на теми, у висвітленні яких зацікавлене керівництво так званого «МДБ». За кожну таку статтю журналісту обіцяли заплатити «доволі серйозні гроші». Окрім статей пані Єгорова хотіла, аби журналіст надавав їй інформацію про тернополян, які несуть службу в АТО. А для спілкування та обміну інформацією запропонувала використовувати чат комп'ютерної гри «Танчики».

Розуміючи, що відмова від співпраці з бойовиками для нього може «погано закінчитися», журналіст погодився, однак після повернення у Тернопіль не виходив на зв’язок з пані Єгоровою.

«Детектору медіа» журналіст також повідомив, що після того, як в інтернет потрапило листування співробітниці Міністерства державної безпеки так званої «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів, на його адресу почали надходили погрози від невідомих.

У прес-службі СБУ зазначили, що спроби вербування українців бойовиками ОРДО непоодинокі та наголосили, що громадянам, яким довелося потрапляти у подібні життєві ситуації, після повернення додому слід невідкладно звертатися до СБУ та у ждному разі не виконувати злочинні завдання, до яких їх мушували представники ворожих спеслужб.

Нагадаємо, листування датоване травнем 2015 року. За однією версією, його виклали хакери, за іншою - це зробила сама Тетяна Єгорова. З масиву викладеного листування виходить, що співробітники каналів «Інтер», «Україна» та «Донбас» затверджували із представниками так званої «ДНР» тексти своїх матеріалів. Зокрема, в листуванні російського журналіста Леоніда Муравйова, який навесні 2015 року намагався влаштуватися на роботу на «Інтер», але був видворений з України, згадується якась Маша. Скоріше за все, мова йде про колишню креативну продюсерку «Подробностей недели» на телеканалі «Інтер» (продакшн НІС) Марію Столярову.

На фото - Назар Наджола

Фото: скріншот відеозапису СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7690
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду