ІМІ закликав Порошенка і Луценка не екстрадувати в Узбекистан журналіста, який шукає притулку в Україні

ІМІ закликав Порошенка і Луценка не екстрадувати в Узбекистан журналіста, який шукає притулку в Україні

10 Жовтня 2017
1400

ІМІ закликав Порошенка і Луценка не екстрадувати в Узбекистан журналіста, який шукає притулку в Україні

1400
«Ми закликаємо Адміністрацію Президента України та Генеральну Прокуратуру України сприяти вирішенню питання щодо забезпечення прав і свобод Нарзулло Охунжонова», - йдеться у зверненні, яке у вівторок, 10 жовтня, на засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова оприлюднила виконавча директора ІМІ Оксана Романюк.
ІМІ закликав Порошенка і Луценка не екстрадувати в Узбекистан журналіста, який шукає притулку в Україні
ІМІ закликав Порошенка і Луценка не екстрадувати в Узбекистан журналіста, який шукає притулку в Україні

«Детектор Медіа» надає текст звернення повністю.

«Громадська організація «Інститут масової інформації», як організація, що входить до складу Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова, а також є українським партнером міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», звертається до Вас з приводу затримання в Україні узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова.

Журналіста Нарзулло Охунжонова було затримано 20 вересня по прибутті у міжнародний аеропорт Київ, а вже 26 вересня Солом’янський районний суд міста Києва виніс рішення про те, щоб залишити його під вартою на 40 днів. Протягом цього періоду має бути прийнято рішення про екстрадицію його назад до Узбекистану.

ГО «Інститут масової інформації» поділяє стурбованість «Репортерів без кордонів» з приводу затримання узбецького журналіста та його можливої екстрадиції до Узбекистану. Ми та наші закордонні партнери вважаємо, що влада Узбекистану використовує Інтерпол та визначені процедури щодо екстрадиції з метою тиску на журналістів та обмеження свободи слова.

Ми закликаємо Адміністрацію Президента України та Генеральну Прокуратуру України сприяти вирішенню питання щодо забезпечення прав і свобод Нарзулло Охунжонова та не здійснювати його екстрадицію до Узбекистану, з огляду на те, що наразі обвинуваченням не наведено жодних доказів інкримінованих правопорушень, а також Україна, в силу зобов’язань, передбачених низкою відповідних підписаних конвенцій, не вправі здійснювати екстрадицію людей, які переслідуються у зв’язку зі своєю політичною чи журналістською діяльністю, тим паче до країни, де є можливим застосування до такої особи тортур.

До цього листа додаємо додатками відповідні звернення «Репортерів без кордонів» (мовою оригіналу) до української влади.

Окремо хочемо відзначити, що «Репортери без кордонів» підтримують регулярний контакт з Нарзулло Охунжоновим з 2013 року.

ГО «Інститут масової інформації» закликає вжити всіх необхідних заходів, щоб сприяти забезпеченню законних прав та свобод Нарзулло Охунжонова».

Як повідомляв «Детектор Медіа» з посиланням на адвоката Олексія Федорова, 25 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні. Він перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу, оголошеному Республікою Узбекистан за фактом шахрайства у 2009 році у розмірі 2 тисячі доларів. На цій підставі його затримали прикордонники в аеропорті «Жуляни».

До Києва узбецький журналіст прибув із Туреччини із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми. Його родина наразі також перебуває в столиці України.

Призначений на понеділок, 9 жовтня, розгляд скарги на тримання під вартою Нарзулло Охунжонова, який шукає притулку в Україні, в Апеляційному суді Києва не відбувся. Засідання перенесено на 19 жовтня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1400
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду