На конкурс журналістських розслідувань імені Василя Сергієнка надійшло 282 роботи - оголошено шорт-лист

На конкурс журналістських розслідувань імені Василя Сергієнка надійшло 282 роботи - оголошено шорт-лист

18 Вересня 2017
2370
18 Вересня 2017
18:03

На конкурс журналістських розслідувань імені Василя Сергієнка надійшло 282 роботи - оголошено шорт-лист

2370
18 вересня відбулася прес-конференція, на якій оргкомітет та члени експертної ради конкурсу підбили підсумки надходження робіт на здобуття журналістської премії імені Героя Небесної Сотні, загиблого журналіста Василя Сергієнка. Також організатори оголосили шорт-лист фінальних робіт, які будуть оцінюватись радою конкурсу.
На конкурс журналістських розслідувань імені Василя Сергієнка надійшло 282 роботи - оголошено шорт-лист
На конкурс журналістських розслідувань імені Василя Сергієнка надійшло 282 роботи - оголошено шорт-лист

У прес-конференції взяли участь члени оргкомітету та експертної ради конкурсу народні депутати України Микола Княжицький та Ігор Луценко, фундатор газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий, співзасновник конкурсу, учасник АТО Олег Собченко, блогер, фіналіст конкурсу Сергій Чагаров, співзасновник, член оргкомітету конкурсу Олександр Аронець, повідомляє оргкомітет конкурсу.

За словами Олександра Аронця, на конкурс було подано велику кількість розслідувань журналістів, блогерів та громадських активістів - загалом 282 матеріали. Всі роботи подавались особисто авторами розслідувань. Найбільше - 127 робіт - було подано в номінацію «Найкраще розслідування в Інтернет-ЗМІ». У номінації «Розслідування громадськими активістами, блогерами» подали 79  розслідувань, у номінації «Найкраще ТБ-розслідування» - 58 матеріалів, 18 робіт подали в номінації «Найкраще розслідування у друкованому ЗМІ».

Аронець підкреслив, що конкурс мав суспільний резонанс, і навіть на етапі збору інформації журналістами-учасниками було зупинено кілька корупційних дій.

Організатори конкурсу зазначили, що матеріали на конкурс надійшли з кожної області, одне з розслідувань також стосувалось анексованого окупантами Криму. Серед областей найбільше робіт дала Львівщина - 32 розслідування. 30 матеріалів надійшло з рідної Василю Сергієнку Черкащини, по 19 матеріалів – з Києва та Київщини і Миколаївщини, по 17 - з Одещини та Кіровоградщини. 61 розслідування стосується всеукраїнської тематики.

Організатори оголосили шорт-лист фінальних робіт, які протягом наступного тижня буде оцінювати експертна рада, яка складається з авторитетних журналістів та науковців - Віталія Портникова, Соні Кошкіної, Сергія Квіта, Микити Василенка, Валерія Іванова, Володимира Мостового, Наталії Лигачової, Юрія Бондара, Дмитра Лиховія, Михайла Шаманова, Ростислава Мартинюка, представників регіональних ЗМІ Тетяни Воронцової та Юрія Грицика. Нагородження переможців відбудеться на початку жовтня.

Микола Княжицький застеріг журналістів від спокуси діяти під час розслідувань в інтересах певних осіб. «Журналістське розслідування останнім часом стали модним трендом. На жаль, за ним часто ховаються корупція, упередженість, замовлення. Тим складніше працювати чесним порядним людям. Таким як Сергієнко, як багато авторів сьогоднішніх розслідувань. Важливо, щоб жанр не був скомпрометований і розвивався», - зазначив народний депутат.

За його словами, потрібно підтримати не лише київських журналістів, але й регіональних, які під час своєї професійної діяльності зазнають тиску і ризикують життям та здоров’ям. В якості прикладу Микола Княжицький навів нещодавнє побиття одного з фіналістів конкурсу – громадського активіста з Харкова Євгена Лисичкіна.

Про ризики, з якими зіштовхуються автори журналістських розслідувань, під час прес-конференції говорив Володимир Мостовий. Він зазначив, що цей жанр потребує високого рівня журналістської майстерності, дотримання журналістських стандартів і таланту.

«Разом з тим, тут є певні ризики для авторів – і підкуп, і «зливання дези», і участь поза власною волею у зливі компромату, і міжкланових війнах. Легко можна потрапити в халепу, не розібравшись як слід. Переконаний, що цей конкурс сприятиме підвищенню усвідомлення журналістами їх відповідальності перед суспільством та країною за свою роботу», - заявив Мостовий.

Як зазначив народний депутат Ігор Луценко, конкурс імені Василя Сергієнка виходить за рамки суто журналістського проекту. За його словами, необхідно змусити владу довести до кінця розслідування вбивства Сергієнка, у організації якого він звинувачує екс-регіонала, народного депутата, бізнесмена, Героя України Геннадія Бобова.

«Це контекст не лише журналістської теми, це контекст справедливості. І в цьому сенсі я не можу не говорити про кримінальну справу, пов’язану з убивством Василя Сергієнка. Всі знають, хто у цьому винен: місцевий магнат Бобов. Я не можу пригадати прецедентів покарання замовників таких вбивств. Тому якщо цю справу розслідують і покарають винних, у тому числі, і завдяки нашому конкурсу, то це буде велика перемога справедливості, а не лише досягнення свободи слова», - зазначив Луценко.

Про перебіг кримінальної справи по розслідуванню загибелі Василя Сергієнка розповів Олег Собченко. Він нагадав, що п’ятеро виконавців злочину перебувають під вартою.

«Попри тиск та загрози, черкаські активісти блокували спроби випустити Мельника з-під варти. Сподіваюся, що найближчим часом будуть чергові  кроки слідства, які приведуть нас до замовника цього вбивства. І справа Сергієнка буде продовжена багатьма активістами у Черкасах. Увага до цієї справи, її об’єктивне розслідування убезпечує інших журналістів від подібної розправи», - переконаний Собченко.

Нагадаємо, журналістську премію імені Василя Сергієнка було започатковано в середині липня цього року. Прийом робіт на конкурс тривав з 1 по 31 серпня 2017 року. 

Як зазначали ініціатори конкурсу, він має кілька місій. По-перше, об’єднати та згуртувати журналістську спільноту, адже із групою однодумців владі розправлятися важче, ніж із розрізненими представниками ЗМІ. По-друге – підтримати, захистити та підняти на новий якісний рівень розслідувальну журналістику в Україні. По-третє, підтримати регіональних журналістів, котрі змушені працювати в умовах залежності від місцевої влади, тому є особливо вразливими. Також одна з місій конкурсу – вшанувати пам’ять та домогтися доведення до кінця розслідування вбивства видатного черкаського журналіста Василя Сергієнка.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 4 квітня 2014 року журналіста Василя Сергієнка з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині викрали невідомі. Наступного дня його знайшли закатованим насмерть у лісі.

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста, майданівця, громадського активіста, 58-річного Василя Сергієнка викрали, катували та вбили дві групи бандитів з Києва.

У всеукраїнському об'єднанні «Свобода», до якого входив Василь Сергієнко, його зникнення пов'язували  із журналістською діяльністю, зокрема серією статей, «що викривають злочинну діяльність одного із місцевих багатіїв-латифундистів, "регіонала" Геннадія Бобова».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2370
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду