Українські журналісти виступили із заявою з приводу дій СБУ щодо «Української правди»

Українські журналісти виступили із заявою з приводу дій СБУ щодо «Української правди»

18 Вересня 2017
2737
18 Вересня 2017
15:46

Українські журналісти виступили із заявою з приводу дій СБУ щодо «Української правди»

2737
«Замість тиску на журналістів на догоду керівникам країни вимагаємо від СБУ виконання власних обов'язків, пов'язаних із захистом безпеки країни", - заявили автори звернення
Українські журналісти виступили із заявою з приводу дій СБУ щодо «Української правди»
Українські журналісти виступили із заявою з приводу дій СБУ щодо «Української правди»

Відповідне звернення розміщено в блозі головного редактора УП Севгіль Мусаєвої.

«Ми, що нижче підписалися, розцінюємо візит СБУ до редакції «Української правди» як чергову спробу змусити мовчати журналістів та ЗМІ, які пишуть на «незручні» для влади теми», - йдеться у заяві.

На думку авторів звернення, за 26 років незалежності України інструменти тиску на журналістів залишаються «відвертими та нахабними».

Наразі під зверненням поставили підписи, окрім працівників самої УП, журналісти «Дзеркала тижня», «Громадського», «Нового времени», РБК-Україна, «Слідство ІНФО», «Главкому», проекту журналістських розслідувань «Схеми», «Медійної ініціативи за права людини», «Восток-SOS», а також телеканалів ZIK і ART – усього 33 особи.

«Замість тиску на журналістів на догоду керівникам країни вимагаємо від СБУ виконання власних обов'язків, пов'язаних із захистом безпеки країни. А саме:

- Розслідування діяльності чиновників, які систематично зривають терміни виконання рішень РНБО, що стосуються обороноздатності країни;

- Розслідування фіктивних та корупційних закупок та виконаних робіт для потреб ЗСУ, про які йшлося у матеріалах ЗМІ;

- Розслідування незаконного збагачення керівників ЗСУ Антитерористичного центру СБУ, військових прокурорів, які несли службу у зоні АТО;

- Розслідування вбивств та приховування обставин загибелі військовослужбовців та цивільних у зоні АТО;

- Розслідування розкрадання коштів під час виконання будівельних та ремонтних робіт у зоні проведення АТО», - йдеться у заяві.

Як повідомляв «Детектор медіа», СБУ попросила «Українську правду» тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці. Відповідний лист 14 вересня слідчий вручив головній редактоці УП Севгіль Мусаєвій.

Досудове розслідування встановило, що розміщена 24 січня 2017 року на сайті «Українська правда» стаття «Сучасну зброю для армії знову відклали «на завтра» містить окремі відомості щодо проекту Державної програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року.

Водночас в Інституті масової інформації (ІМІ) зазначили, що вимоги СБУ до «Української правди» щодо видалення з сайту видання матеріалу про оборонно-промисловий комплекс країни виглядають як непрофесіоналізм СБУ у роботі зі ЗМІ та журналістами. За словами юриста ІМІ Максима Ратушного, у даному випадку журналісти у провадженні можуть мати своє місце виключно у якості свідків.

Юристка Центру демократії і верховенства права Віта Володовська сайту заявила, що вимоги Служби безпеки України (СБУ) до видання «Українська правда» щодо видалення статті про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу країни порушують також і закон «Про доступ до публічної інформації».

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки України не має на меті перешкоджати діяльності інтернет-видання «Українська правда» та його журналістів.

Президент Петро Порошенко сказав, що вважає прихід слідчих Служби безпеки України в редакцію інтернет-видання «Українська правда» «категорично недопустимим»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2737
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду