Журналісту з Одещини запропонували «зам’яти» справу про його побиття, погрожуючи ув’язненням

Журналісту з Одещини запропонували «зам’яти» справу про його побиття, погрожуючи ув’язненням

10 Вересня 2017
1621
10 Вересня 2017
13:02

Журналісту з Одещини запропонували «зам’яти» справу про його побиття, погрожуючи ув’язненням

1621
В ніч проти 11 травня невідомі побили журналіста каналу «Іванівські новини» на YouTube і кореспондента інформагентства «Траса Е-95» (Одеська область) Віктора Буця. Він заявляє, що під час розслідування нападу правоохоронці відмовилися враховувати його професійний статус, а справу запропонували «зам’яти».
Журналісту з Одещини запропонували «зам’яти» справу про його побиття, погрожуючи ув’язненням
Журналісту з Одещини запропонували «зам’яти» справу про його побиття, погрожуючи ув’язненням

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Факт побиття журналіста «ТВ-новин Іванівського району» Віктора Буця підтверджує Інститут масової інформації (ІМІ).

У результаті нападу у журналіста діагностовано перелом носа, забиття внутрішніх органів, тріщину ребра і черепно-мозкову травму.

Як розповідає в коментарі НСЖУ Віктор Буць, вночі 11 травня він почув, що в дворі його будинку є хтось сторонній. Коли вийшов на вулицю, побачив невідомого чоловіка.

«Але я не розрахував, що з нападником був ще один, вони мене оточили так, що в дім я повернутися не міг. Били професійно, я намагався дати відсіч... Коли викликав поліцію, сказав, що пов’язую напад із професійною діяльністю. Але наші доблесні правоохоронці заявили: ти ж був без камери. Тобто вночі я маю ходити з камерою і передбачити, що на мене нападуть?», - сказав журналіст.

У лікарні, каже Віктор Буць, він так і не дочекався судмедексперта - нібито через велику завантаженість останнього.

«На третій день мене посилають на аналізи і огляд у область, мовляв, тут таких не роблять. Коли я повернувся і пішов до лікаря, він мені заявив, мовляв, не знав, де я вчора був і вже мою картку здав. Тобто в лікарні фактично відмовилися мене лікувати належним чином. А за пару днів викликали в поліцію і  почали лякати судимістю. Бо справу відкрили за 152 статтею, а отже, кожна зі сторін є свідком.  І нападники нібито свідчать, що це я напав на них. Погрожували позбавленням волі на 6 місяців. Сказали, що єдиний вихід – поговорити  з цими хлопцями і закрити справу. А "хлопці", яких поліція нібито затримала, виявилися зовсім не тими, хто мене бив», – заявляє Віктор Буць.

При цьому, зазначає, йому в поліції активно доводили, що «впіймані» злочинці – це і є ті самі нападники.

«Коли я описував нападників, то говорив, що, захищаючись, одному вдарив у ногу, а іншому в руку. При цьому наголошував, що один був нижчий, а інший вищий. Врешті мені показують якихось наркоманів, і виявляється, що той, у кого мала би бути травмована рука – з травмованою ногою і навпаки. А начальник поліції доводить: це ти нічого не пам’ятаєш і все плутаєш», – розповідає журналіст.

Разом з цим, каже, почалися дзвінки до його рідних, з натяками, що Віктора Буця побили через нібито випущений сюжет на тему діяльності шахт.

«Телефонували моїм батькам, мені з погрозами, потім дзвонив начальник поліції, мовляв, справу треба закривати. І, чесно кажучи, я здався, бо ніде не було підтримки. Лише потім пізніше почав розуміти, що пов’язано все це не з шахтами, а з діяльністю районної влади. Якимсь дивним чином один діяч, котрий працює на голову РДА, оприлюднив інформацію про те, що знайшли нападників на журналіста. Коли навіть у поліції ще її не оприлюднили. І поліцейські так і не пояснили, звідки в нього ця інформація. Телефонував я і людям, які тримають ті шахти. Але мені сказали: їм би було простіше підкупити журналіста, ніж влаштовувати такий «цирк». І порадили придивитися до голови РДА», – говорить Віктор Буць.

Він згадує, що незадовго до інциденту тоді новопризначений керівник району натякав, що журналістам треба співпрацювати із владою.

«А я відповів, що ні під чию дудку танцювати не буду.  І все, що відбувається, ми показували, як є. Якщо це сесія, то ми не робили у відео ніяких вирізок. А потім нерідко до нас телефонували з претензіями «хто вам дозволив це показувати», – каже Віктор Буць.

Журналіст переконаний, що напад на нього – це спроба залякати, адже і досі конфлікт із владою району триває. 

Нагадаємо, після побиття журналіст Віктор Буць заявив, що пов'язує напад зі своєю професійною діяльністю, і припиняти роботу він не має наміру. ЗМІ, з яким він співпрацює, зазначає, що Віктор Буць є автором багатьох резонансних розслідувань - в тому числі про зловживання владою з боку колишнього керівництва Іванівського району.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду