У «справі Семени» суд відхилив усі клопотання адвоката

У «справі Семени» суд відхилив усі клопотання адвоката

1 Вересня 2017
1047

У «справі Семени» суд відхилив усі клопотання адвоката

1047
13 серпня на засіданні підконтрольного Росії Залізничного районного суду Сімферополя у справі кримського журналіста Миколи Семени, якого російські силовики звинувачують в сепаратизмі, суд продовжив відхиляти клопотання сторони захист
У «справі Семени» суд відхилив усі клопотання адвоката
У «справі Семени» суд відхилив усі клопотання адвоката

Про це повідомляє «Крим.Реалії»

Про це 31 серпня повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Адвокат Семени Олександр Попков подав клопотання про виключення неприпустимих доказів – перекладів з української та англійської, що завірені не перекладачем, а главою фірми перекладів Вахтангом Карамоляном, що суперечить вимогам російського КПК, оскільки його не попередили про відповідальність за спотворення перекладу.

Також адвокат Попков зазначив, що в перекладах відсутні цілі фрагменти тексту. Обвинувач проти задоволення клопотання заперечувала, оскільки в суді були допитані обидва перекладача, які підтвердили вірність зробленого перекладу. Суддя Надія Школьная в задоволенні клопотання знову відмовила.

Крім того, адвокат Попков зажадав виключити з доказів, як неприпустимий, лінгвістичний висновок експерта ФСБ Росії Ольги Іванової. Свою вимогу захисник аргументував тим, що «питання сформульовані некоректно, виходять за рамки лінгвістичної експертизи, підмінений об'єкт дослідження, у висновку експертизи відсутня наукова основа». Такі висновки в суді озвучила експерт Олена Новожилова.

Також пан Попков до числа підстав для виключення експертизи з переліку доказів відніс «очевидну некомпетентність експерта ФСБ Іванової, яка на трьох аркушах документа допустила 72 граматичні, мовні та логічні помилки, з яких 15 – рівня початкової школи». На думку адвоката, в такому вигляді експертиза суперечить вимогам КПК і порочить інститут судової експертизи в цілому.

Як повідомляє «Крим.Реалії», обвинувач у задоволенні клопотання заперечувала, мотивуючи це тим, що «наявність граматичних помилок не передбачено кримінально-процесуальним кодексом», а рівень його компетентності визначається наявністю відповідної ліцензії, яку поки ніхто не відкликав. Суддя Школьная не побачила явних порушень у висновку експерта і відмовила у виключенні цього документа зі складу наявних у справі доказів.

Після цього адвокат Попков звернув увагу на відсутність протоколів судових засідань для підготовки до дебатів, а також на відмову суду в сприянні допиту свідків Михайла Сави і Володимира Притули. Державний обвинувач звернулася до суду з проханням відкласти початок дебатів у зв'язку з необхідністю узгодити позицію з прокурором, що склав обвинувальний висновок. Клопотання звинувачення задоволено. Наступне засідання призначене на 18 вересня 2017 року.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

20 січня 2017 року Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, в статті журналіста були виявлені «заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Як повідомляв «Детектор Медіа», на засіданні 18 липня суд долучив до матеріалів справи резолюцію Генасамблеї ООН щодо прав людини в анексованому Криму, ухвалену в грудні 2016 року, яка містить абзац про права журналіста.

Свідки та експерти, викликані захистом, також оскаржують результати лінгвістичної експертизи, проведеної управлінням ФСБ Росії на окупованому півострові. Зокрема, лінгвіст Олена Новожилова каже, що знайшла багато помилок в аналізі ФСБ, а сама стаття авторства Семени не містить жодних закликів до порушення територіальної цілісності Росії.

3 серпня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя у справі кримського журналіста Миколи Семени відмовився дистанційно допитати як свідків головного редактора проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії Володимира Притулу і голову правління експертної групи «Сова» Михайла Савву.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1047
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду