Комітет виборців назвав найбільших маніпуляторів у заявах на телеканалах

Комітет виборців назвав найбільших маніпуляторів у заявах на телеканалах

14 Серпня 2017
1404

Комітет виборців назвав найбільших маніпуляторів у заявах на телеканалах

1404
Експерти проекту «Дослівно» проаналізували риторику політиків за останній тиждень і виявили більший процент маніпуляцій у заявах Олега Ляшка та Геннадія Кернеса
Комітет виборців назвав найбільших маніпуляторів у заявах на телеканалах
Комітет виборців назвав найбільших маніпуляторів у заявах на телеканалах

Про це повідомляє Комітет виборців України, який реалізовує проект.

Для перевірки було відібрано сім найрезонансніших заяв політиків, які виступали на українському телебаченні. Зокрема на телеканалах ZIK, 5 канал, «112-Україна» та NewOne. Чотири з семи заяв були правдивими, дві виявилися маніпуляцією, ще одна – неправдою.

«Цього тижня ми зафіксували більший процент маніпуляцій у заявах політиків. А саме у заявах Олега Ляшка та Геннадія Кернеса. Також інформація, озвучена Михайлом Добкіним, виявилася неправдою», – заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Інфографіка Комітету виборців України

Заява: Такого не было, чтоб Михаил Добкин стоял с российским флагом. Геннадій Кернес.

Факт: Маніпуляція. 1 березня 2014 року Михайло Добкін та Геннадій Кернес виступали на проросійському мітингу, на якому були присутні прапори Російської Федерації.

Заява: Система преміювання, котра встановлена Кабміном, вона не тільки використовується для «Укрзалізниці». Євген Кравцов.

Факт: Правда. На всіх державних підприємствах дійсно діє така ж система преміювання, як в «Укрзалізниці».

Заява: Нашому прикладу України (щодо побудови стіни на кордоні з РФ) хочуть наслідувати також наші сусіди. Надія Савченко

Факт: Правда. Литва почала будівництво двометрової захисної огорожі на кордоні з Росією.

Заява: Российских войск на Донбассе нет. Михайло Добкін

Факт: Неправда. У 2016 році президент Росії Володимир Путін публічно визнав присутність російських військ на Донбасі.

Заява: Це фактично друга холодна війна, як про це сказав прем’єр-міністр Медведєв. Олег Ляшко.

Факт: Маніпуляція. Після затвердження президентом США Дональдом Трампом санкційного закону, Дмитро Медведєв заявив, що проти Росії голосили торговельну війну.

Заява: Професіоналізм наших авіаторів відзначається на міжнародному рівні. Петро Порошенко

Факт: Правда. Українські військові пілоти отримали приз за кращий пілотаж на міжнародному авіаційному показі «The Royal International Air Tattoo-2017».

Заява: Ми розглянемо призначення т.в обов’язки нового керівника «Укрзалізниці». Володимир Гройсман.

Факт: Правда. 9 серпня новим тимчасово виконуючим обов’язки голови «Укрзалізниці» призначено першого заступника міністра інфраструктури Євгена Кравцова.

У рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеїла Саакашвілі, Олега Ляшка, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна, Андрія Садового, Анатолія Гриценка та Артура Герасимова.

Проект «Дослівно» аналізує, як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 9 серпня Комітет виборців України повідомив, що Радикальна партія Олега Ляшка витратила половину коштів, отриманих в рамках державного фінансування, на рекламу в ЗМІ. Про це свідчать дані звіту політичної партії за ІІ квартал 2017 року (квітень-червень). Упродовж ІІ кварталу РПЛ загалом було витрачено 13 млн. грн. на здійснення статутної діяльності. Із них 12,8 млн. грн. ­склали кошти Державного бюджету України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду