Миколаївський журналіст більше року намагається отримати відповідь від Нацполіції

Миколаївський журналіст більше року намагається отримати відповідь від Нацполіції

31 Липня 2017
1613

Миколаївський журналіст більше року намагається отримати відповідь від Нацполіції

1613
У Миколаєві журналіст сайту «Преступности.Нет» Андрій Лохматов рік намагається отримати від Головного управління Національної поліції в Миколаївській області інформації про ПІБ і посади всіх співробітників миколаївської поліції через виконавчу службу Центрального району міста Миколаєва
Миколаївський журналіст більше року намагається отримати відповідь від Нацполіції
Миколаївський журналіст більше року намагається отримати відповідь від Нацполіції

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Журналіст звернувся до виконавчої служби Центрального району міста, надавши заяву та виконавчий лист, але відповіді не отримав упродовж двох місяців, оскільки не сплатив авансовий внесок, який для юридичних осіб становить 6,4 тис грн.

«Зараз пишу лист на ім'я начальника ГУ нацполіції в Миколаївській області, що недобре державному органу добровільно не виконувати рішення суду», – сказав пан Лохматов та додав, що у разі необхідності ініціюватиме відкриття виконавчого провадження.

Національної поліції в Миколаївській області програло апеляцію, оскаржуючи рішення, яке зобов'язало його надати журналістові список всіх своїх співробітників. 

Як повідомляє «Доступ до правди», у липні 2016 року журналіст видання «Преступности.Нет» пан Андрій Лохматов написав запит на отримання публічної інформації щодо списку співробітників поліції Миколаївщини. Заступник начальника ГУ НП в Миколаївській області полковник Євген Ковтун у відповідь на інформаційний запит надав список прізвищ і посад тільки керівників структурних та територіальних підрозділів миколаївської поліції. Зважаючи на неповну відповідь, журналіст звернувся до суду.

Миколаївський окружний адміністративний суд задовольнив позов журналіста і визнав дії Головного управління Національної поліції в Миколаївській області та заступника начальника цього відомства пана Ковтуна неправомірними.

Нацполіція Миколаївської області оскаржила дане рішення до Одеського апеляційного адміністративного суду. Проте суд другої інстанції погодився з доводами журналіста і відмовив поліції у задоволенні позову, залишивши рішення миколаївського суду без змін.

Нагадаємо, філія Адміністрації морських портів України «Дельта-Лоцман» вже понад місяць не дає кореспонденту миколаївського інтернет-видання «Преступности.Нет» Андрію Лохматову відповіді на його запит на інформацію, посилаючись на проблеми після атаки вірусу «Petyа.A».

Зазначимо, секретаріат Уповноваженого з прав людини протягом 2016 року отримав 72 звернення від журналістів та працівників ЗМІ зі скаргами на порушення права на доступ до публічної інформації. 32 перенаправлено правоохоронцям. 

Як відомо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до ст. 171 Кримінального кодексу України, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Як писав «Детектор медіа», юридичний відділ Інституту масової інформації готує зміни до ККУ, зокрема планує вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста.

Медіаюристи радять журналістам подавати запити як простим громадянам, не вказуючи професію в запиті.

На фото - Анддрій Лохматов

Фото: "Громадське радіо"

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1613
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду