Колишні «беркутівці», які обвинувачуються у справі Майдану і побитті журналістів Громадського,  не з'явилися на суд

Колишні «беркутівці», які обвинувачуються у справі Майдану і побитті журналістів Громадського, не з'явилися на суд

27 Липня 2017
1597

Колишні «беркутівці», які обвинувачуються у справі Майдану і побитті журналістів Громадського, не з'явилися на суд

1597
Судді не розглядали клопотання про зміну запобіжного заходу і дозвіл на затримання
Колишні «беркутівці», які обвинувачуються у справі Майдану і побитті журналістів Громадського,  не з'явилися на суд
Колишні «беркутівці», які обвинувачуються у справі Майдану і побитті журналістів Громадського,  не з'явилися на суд

Колишні співробітники харківського «Беркуту», які є фігурантами справи Майдану, а саме - епізоду про побиття активістів у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року, а також нападу на журналістів Громадського у січні 2015 року, не з'явилися на суд.

Про це повідомила адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська у своєму Facebook.

«А тепер погані новини. #СправиМайдану

Сьогодні на засідання по справі харківських беркутівців (Гончаренко, Бєлов, Ріяко, Костюк по епізоду вбивств та побиття на Кріпосному 18.02.2014, а також щодо нападу на журналістів Громадського в Пісочіні в січні 2015-го року) не з'явились обвинувачувані. Ніхто. Те, що Гончаренко і Костюк втікли ще в квітні 2017-го, відомо давно. Але Бєлов і Ріяко також не з'явилися вже вдруге. В минулому засіданні судді винесли постанову щодо їх примусового приводу. Але виконати привід не змогли. Їх немає за місцем проживання», — написала пані Євгенія.

Вона повідомила, що засідання суду перенесли аж на 19 вересня.

«При цьому судді не стали розглядати клопотання про зміну запобіжного заходу і дозвіл на затримання вже 2,5 місяці як перетнувших кордон з РФ Гончаренко і Костюка через відсутність в засіданні Бєлова і Ріяко. Дивна позиція…» — зазначила також адвокатка.

«Ну от і результати розслідувань в справі Майдану - ще частина беркутівців по ходу втекла, - прокоментувала пост Євгенії Закревської журналістка Громадського Анастасія Станко. - Ця історія ще й дуже яскраво ілюструє, як нацполіція і МВС хоче краще допомагати розслідуванню справ за статтею 171 - перешкоджання журналістській діяльності. Бо в нашій справі на Пісочині - є порушена 171 стаття. І ці беркутівці, яких зараз не можуть знайти вдома - вони ж в нацполіції і досі працюють, нацполіція готова була їх на поруки брати. І це ж ті самі, які казали, що їм за Майдан не було і зараз не буде. Ну і по ходу виявились праві».

28 січня 2015 року на міліцейському пункті «Пісочин» у Харківській області троє міліціонерів зупинили журналістів Громадського, які повертались із зони бойових дій. Оператору Костянтину Рєуцькому заламали руки, кинули його на землю і вкрали в нього флешку від камери, на яку він намагався знімати дії правоохоронців.

Прокуратура кваліфікувала такі дії як перевищення влади та завдання ушкоджень, як перешкоджання діяльності журналістів, а також зловживання повноваженнями, що карається позбавленням волі від 3 до 5 років позбавлення волі.

Олександр Костюк та Віталій Гончаренко виїхали з України ще в квітні через пункт пропуску Гоптівка, нагадує Громадське. Окрім епізоду із журналістами Громадського, Гончаренко проходить обвинуваченим у справі про вбивство трьох активістів Майдану 18 лютого 2014 року в Кріпосному провулку в Києві, а також у розстрілі учасників Євромайдану 20 лютого. 6 квітня суд змінив йому запобіжний захід з арешту на особисте зобов’язання. Відтак прикордонники не мали права його навіть затримати.

Ще один фігурант справи про вбивство трьох майданівців, харківський беркутівець Олександр Бєлов, перебував під цілодобовим домашнім арештом у Харкові.

Адвокат Гончаренка, Ріяко і Костюка Валентин Рибін запевняв, що на суд його підзахисні, двоє з яких виїхали з України, з’являться.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

21 липня 2017 року Росія відмовила Україні в екстрадиції підозрюваних у розстрілах на Майдані беркутівців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1597
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду