Військові відмовляються брати відповідальність за важке поранення журналіста у Кривому Розі, але готові його лікувати

Військові відмовляються брати відповідальність за важке поранення журналіста у Кривому Розі, але готові його лікувати

24 Липня 2017
1318

Військові відмовляються брати відповідальність за важке поранення журналіста у Кривому Розі, але готові його лікувати

1318
В’ячеслав Волк «може бути госпіталізований на безоплатних засадах до одного із закладів охорони здоров’я, підпорядкованого Міноборони, для проведення необхідного лікування»
Військові відмовляються брати відповідальність за важке поранення журналіста у Кривому Розі, але готові його лікувати
Військові відмовляються брати відповідальність за важке поранення журналіста у Кривому Розі, але готові його лікувати

Оператор інформаційного порталу «Перший Криворізький» В’ячеслав Волк не залучався до військових навчань, які були проведені в Кривому Розі  та призвели до його важкого поранення.

Про це у офіційній відповіді на запит Національної спілки журналістів України повідомило управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України.

 «Поранення громадянин Волк В.В. отримав під час демонстрації йому  цивільною особою – громадянином Петренком І. В. методики затримання порушника в ході зйомки сюжету ТРК «КР1» за ініціативою журналістів зазначеного ЗМІ. Зйомка зазначеного сюжету не ініціювалась посадовими особами Збройних Сил України і проводилася під час перерви і зміни учбових точок», – повідомляється в листі за підписом начальника Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ Богдана Сеника.

Натомість Міноборони готове надати можливість безкоштовного лікування постраждалого в одному з підвідомчих медичних закладів. За повідомленням Військово-медичного департаменту Міноборони, В’ячеслав Волк «може бути госпіталізованим на безоплатних засадах до одного  із закладів охорони здоров’я, підпорядкованого Міністерству оборони України, для проведення необхідного лікування».

За фактом поранення журналіста до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про протиправні дії громадянина Петренка, інформують  у Міністерстві.

«Військові одразу заперечували свій стосунок до інциденту, перекладаючи вину на «цивільного», – сказала в коментарі НСЖУ колега В´ячеслава, головний редактор порталу «Перший Криворізький» Софія Скиба. – Я знаю,що від них була надана допомога. Також одразу була й матеріальна підтримка, й інформаційна від телеканалу. Ми поширили в ЗМІ номер банківської картки дружини, на яку надходять благодійні кошти. Наразі стан В’ячеслава без змін. Операцію ще не робили, гадаю, як будуть новини, дружина нам повідомить».

«Перенесення відповідальності на «цивільного» насторожує, адже Міноборони у своїй відповіді більше уваги приділяє не стільки увазі постраждалому журналісту, скільки обставинам, які мають характеризувати невійськовий характер інциденту, – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – І ці всі «деталі»: «оператор посадовими особами ЗСУ до проведення навчань не залучався», «зйомка сюжету посадовими особами ЗСУ не ініціювалась» та «зйомка проводилась під час перерви і зміни бойових точок» - однозначно свідчать лише про те, що журналістам НЕБЕЗПЕЧНО домовлятися із військовими про висвітлення їхніх навчань

Як повідомляв «Детектор Медіа», понад 60 журналістів, активістів, громадських діячів, серед яких – голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко і викладач Школи журналістики УКУ (Львів) Отар Довженко, підписали лист-звернення до міністар оборони України Степана Полторака із закликом прозорого, швидкого, ґрунтовного та незалежного розслідування поранення під час навчань у Кривому Розі оператора В’ячеслава Волка та кваліфікації їх у відповідності до Законів України, а також розробити нові стандарти безпечної взаємодії ЗМІ зі ЗСУ та Міноборони.

Нагадаємо, 6 липня у Кривому Розі поранено оператора інформаційного порталу «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка, який брав участь у зйомках постановочного кадру під час військових навчань. 

Підозрюваного затримано. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 7 років.

9 липня на прес-конференції військком Саксаганського районного військкомату Кривого Рогу Олександр Бритвич, який був відповідальний за навчальні збори, повідомив, що вправа, яку показував волонтер, що поцілив у оператора Волка, не була запланована.

Журналісти «Першого Криворізького» вважають, що відповідати за те, що трапилося, мають організатори навчань біля Саксаганського райвиконкому.

Картка  ПриватБанку дружини В'ячеслава: 5168 7573 2133 8198 (Волк Інна Олександрівна)

Фото: ТСН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду