НСЖУ вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і свободи слова

НСЖУ вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і свободи слова

19 Липня 2017
1416

НСЖУ вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і свободи слова

1416
І міліція, і суд, і прокуратура були і лишаються пов′язані, заявляє Національна спілка журналістів України
НСЖУ вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і свободи слова
НСЖУ вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і свободи слова

Національна спілка журналістів України вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і стану свободи слова в Україні.

Про це заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко, представляючи дослідження «Злочини проти журналістів: спецрозслідування».

За його словами, боротьба з безкарністю за злочини проти журналістів є ключовим пріоритетом діяльності НСЖУ.

«Ми вимагаємо проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і стану свободи слова в Україні. Адже зараз немає відчутного прогресу у розслідуваннях злочинів, скоєних проти журналістів. Не розкриті злочини, скоєні проти журналістів у часи Майдану, хоча минуло вже понад три роки, немає прогресу у розслідуванні злочинів, що сталися вже за нової влади. Ми не бачимо чесного намагання знайти і покарати винних, тому ставимо за мету домогтися публічного звіту влади і слідства», – наголосив пан Томіленко.

Автори резонансних розслідувань про вбивства та побиття журналістів в Україні, вміщених у газетному спецвипуску Національної спілки журналістів України «Злочини проти журналістів: спецрозслідування», дійшли висновку, що або правоохоронцям нічого сказати, або за всім цим стоять політичні інтереси.

«Україна, наші дні. Майдан, ще не залитий кров’ю… Репортери виконують свою роботу і самі перетворюються на об’єкти полювання. Помаранчевий жилет – ще не бронежилет! – з написом «Преса» стає не захистом, а фактично закликом до насильства. За всі роки незалежності в країні не постраждало стільки представників вітчизняних та зарубіжних ЗМІ, як 1 грудня 2013-го… Голови, розбиті кийками та камінням, світлошумові гранати, кинуті під ноги, зламані руки, кулі – тоді ще гумові! – якими намагалися поцілити в очі… Безкарність була їм відповіддю. І ще поради гуртуватися і удосконалювати самозахист. Бо у влади, як завжди, є більш масштабні завдання», – коментує проблему безкарності відома журналістка, власкор в Україні незалежної «Новой газеты» Ольга Мусафірова.

Довідково:

У газеті «Злочини проти журналістів: спецрозслідування» подано офіційну позицію Національної спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів та чотири резонансні розслідування: «Мені здається, щось важливе відбулося під час останньої поїздки Шеремета у Москву» (про вбивство Павла Шеремета, автор – Інна Золотухіна, опубліковане в газеті «Факти»), «Справа фотокора» (про побиття фотокореспондента LB.ua Максима Требухова, автор – Богдана Євсеєва, опубліковане на «Українській правді»), «У Черкасах «сипляться» справи Євромайдану» (про побиття фотокореспондента а Ігоря Єфімова, автор – Маргарита Чимирис, опубліковане у виданні «Фокус»), «Пов′язані однією кров′ю» (про побиття знімальної групи каналу СТБ у Харкові, автор – Влад Абрамов, опубліковане в газеті «Дзеркало тижня»).

Газета поширюється серед працівників ЗМІ по всій Україні в рамках кампанії Національної спілки журналістів України по боротьбі з безкарністю, яка триває з роковин смерті Павла Шеремета і  до 2 листопада – Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1416
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду