Житомирський журналіст скаржиться на слідство по справі про напад на нього

Житомирський журналіст скаржиться на слідство по справі про напад на нього

14 Липня 2017
1253

Житомирський журналіст скаржиться на слідство по справі про напад на нього

1253
Потерпілий стверджує, що слідство будується на свідченнях лише нападників та їх адвокатів
Житомирський журналіст скаржиться на слідство по справі про напад на нього
Житомирський журналіст скаржиться на слідство по справі про напад на нього

Слідство по справі про напад на журналіста газети «20 Хвилин Житомир» Руслана Мороза, попри швидке знаходження нападників та викраденої відеоапаратури, провадиться без опитування потерпілого.  

Про це йдеться в матеріалі регіонального представника Інституту масової інформації в Житомирській області Тараса Боросовського для сайту «20 хвилин Житомир», повідомляє ІМІ.

Як писав «Детектор Медіа», вночі 10 червня двоє чоловіків, завдавши потерпілому кількох ударів, видерли у нього сумку з відеокамерою та фотоапаратом, яка належала особисто журналісту і редакції газети. Постраждалий, 47-річний журналіст місцевої газети «20 хвилин» Руслан Мороз, припускав, що причиною нападу могла бути професійна діяльність, позаяк гроші і телефон у нього не забрали.

Здоров’ю потерпілого завдано значної шкоди: журналіст три тижні пролежав у лікарні.

За вказаним фактом було розпочато кримінальне провадження. У результаті проведених слідчо-розшукових заходів поліцейські встановили причетність до злочину двох молодиків 18 та 19 років. Відеокамеру вони здали до ломбарду, а отримані гроші поділили. Нападників ознайомлено із повідомленням про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 186 (грабіж) Кримінального кодексу України.

Однак в ході розслідування слідчий Житомирського міського відділу ГУНП в Житомирській області одного з підозрюваних перевів у свідки, не звертаючи увагу на свідчення журналіста. Про долю дорогої техніки потерпілому досі нічого невідомо.

З перших днів розслідування Руслана Мороза здивувало, що слідчий відмовлявся надавати йому будь-яку інформацію. Водночас про деталі слідства розповідали інші люди, зокрема адвокат нападників, який не раз пропонував журналістові зустрітися.

«Коли з’ясувалось, що в таксі було четверо, на камеру відеоспостереження потрапили троє, але підозру винесли тільки двом нападникам, то я зрозумів, що справу намагаються загальмувати, позаяк троє осіб – це вже організована злочинна група, а двох вже можливо списати на якісь там збіг обставин», – переконаний Руслан Мороз.

На його думку, зі справи прагнуть вилучити важливі деталі, які свідчать про замовність нападу, і перетворити її на дрібне хуліганство. Потерпілому, за його словами, навіть не повідомили про час та місце проведення суду щодо обрання нападникам запобіжного заходу.

Рішенням від 27 червня 2017 року підозрюваних випустили під домашній арешт без електронних засобів контролю.

Руслан Мороз покладає надії лише на якісну адвокатську допомогу, яку, як він сподівається, зможуть йому надати правозахисні громадські організації.

Нагадаємо, у редакції газети «20 хвилин» висловили припущення, що розбійний напад може носити замовний характер і бути пов'язаний із професійною діяльністю їх відеооператора, зокрема його роботою над проектом «Клуб експертів Житомирщини». Директор «20 хвилин» Олександр Васильковський звернувся до усіх, хто має інформацію, яка допоможе вийти на слід або знайти злочинців, і оголосив винагороду у 20 тисяч гривень.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1253
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду