НСЖУ заявляє, що звинувачення у справі Миколи Семени сфабриковані за рекомендаціями ФСБ Росії

НСЖУ заявляє, що звинувачення у справі Миколи Семени сфабриковані за рекомендаціями ФСБ Росії

8 Липня 2017
1088

НСЖУ заявляє, що звинувачення у справі Миколи Семени сфабриковані за рекомендаціями ФСБ Росії

1088
В анексованому Криму 7 липня, на черговому засіданні суду у справі українського журналіста Миколи Семени, експертка, що робила дослідження статті, яка стала причиною судової справи, зізналась, що висновки були зроблені за допомогою рекомендацій, розроблених ФСБ Росії. Секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ), редакторка проекту «Крим.Реалії. Радіо Свобода» Олена Юрченко вважає, що такі зізнання вказують на відсутність підстав у звинуваченнях Миколи Семени.
НСЖУ заявляє, що звинувачення у справі Миколи Семени сфабриковані за рекомендаціями ФСБ Росії
НСЖУ заявляє, що звинувачення у справі Миколи Семени сфабриковані за рекомендаціями ФСБ Росії

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Нагадаємо, на засіданні 7 липня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Криму допитав співробітницю управління ФСБ Росії у Криму і Севастополі Ольгу Іванову як свідка. Експертка розповіла, що вся «теоретична частина експертизи запозичена з методичних рекомендацій ФСБ», в яких виявилися помилки. Свої висновки експертка, яка знайшла в тексті Миколи Семени «заклики до порушення територіальної цілісності Росії», підтвердити в ході допиту не змогла і назвала заклики «непрямими».

Секретар НСЖУ Олена Юрченко, коментуючи чергове судове засідання у справі Миколи Семени в Криму, зазначила, що заява експертки доводить: звинувачення журналіста не мають жодної підстави, а сама судова справа є «полюванням на відьом», яке відбувається зараз в окупованому Криму.

«Сьогодні в залі суду експерт, що робила висновки, на яких фактично побудована справа Миколи Семени, зізналась, що керувалась методичками ФСБ Росії. Це в черговий раз доводить, що це політична справа, метою якої є залякування незалежних журналістів на півострові. Фундамент цієї справи тримається на рекомендаціях російських силовиків, це яскрава ілюстрація тиску і репресій, які зазнає журналістика в Криму», - вважає Юрченко.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

20 січня 2017 року Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, в статті журналіста були виявлені «заклики до порушення територіальної цілісності Росії». 

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Росії припинити переслідування журналістів в окупованому Криму.

14 червня суд в анексованому Криму переніс засідання у справі журналіста Миколи Семени через неявку перекладача з української на російську мову з боку звинувачення на 21 червня.

21 червня не відбулося судове засідання у справі кримського журналіста Миколи Семени через неявку свідка – експерта ФСБ Росії.

Наступне засідання суду у справі Миколи Семени відбудеться 18 липня о 14.00. Захист заявив про допит свідків зі свого боку, в тому числі головного редактора «Крим.Реалії» Володимира Притули.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1088
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду