Пам’яті  Людмили Гуменюк

Пам’яті Людмили Гуменюк

15 Квітня 2017
3407

Пам’яті Людмили Гуменюк

3407
Незмінна директорка Центру медіареформ Людмила Гуменюк була справжнім будівничим демократії України.
Пам’яті  Людмили Гуменюк
Пам’яті  Людмили Гуменюк

Люда була не просто світлою, вона була світлодайною. Мала невичерпну позитивну енергетику і стільки енергії, що її доставало на тисячі людей, яких вона навчала. Скільки разів під час наших спільних подорожей на тренінги я спостерігала, як вона до другої ночі продовжує свою послідовну наставницьку працю чи так і не заходить в уже нічне метро, затято дискутуючи.

Не знаю більше людини такого універсального тренерського дару: навчала журналістів, освітян, бібліотекарів, прокуроків, суддів, держслужбовців, але насамперед, завжди вчила нас, своїх колег чесній праці.

Люда закічнила романо-германський факультет Чернівецького університету, а потім стала магістром політичної комунікації в знаному Шеффілдському університеті. Все життя була справжнім лідером думок, навіть якщо і не усвідомлювала цього, жила в постійній інтелектуальній напрузі і ширила круг себе неспокій і гірку правду пізнання. Не визнавала «напівфабрикатів». І це стосувалося як її презентацій на 300 слайдів, які ніколи не поміщувалися в час тренінгу,  так і любові до життя, коли за вихідні могла пошити річ, гідну подіуму. І мабуть ще багатьох речей, про які я не знала…

Людмила була спражнім будівничим демократії України.  В 1997 прийшла в «День», який тоді був незмінним спутником українського інтелектуала, швидко почала працювати в англійській редакції з істориком і дослідником Голодомору Джеймсом Мейсом. В 2002-2004 році працювала в першому фаховому виданні про медіа –«Телекритиці». В 2004 році вона у команді, яка створювала альтернативне видання «Твій вибір», яке так насолило можновладцям, що в Луганській області навіть втопили в річці його наклад. З 2004 року - незмінний директором Центру медіареформ, однієї з чільних журналістських організацій. Завжди мала перед очима взірець британської преси, яка вже сотні років зважено і послідовно інформує суспільство і мріяла про подібне в нашій країні.

Останні роки вона багато співпрацювала з Академією української преси над методиками упровадження критичного мислення в освіту. Той багаж, заснований на світових здобутках, на мою думку, є «методологічним діамантом» – вивіреним та системним. Процитую її: «Не варто думати про критичне мислення як про певні знання, що можна здобути «на ходу». Щоб навчитися критично мислити, потрібно багато часу і зусиль».

Ще пару днів тому я йшла Подолом і згадала, як ми її зазвичай  «підбирали» автом на Контрактовій: маленьку, але підвищену підборами з вічним наплічником, де такий же маленький білий компик із заставою з Ван-Гога, дві колонки, пульт. Люда кохала Поділ. На Нижньому Валу залишилася її рвучка тінь. За два десятки років, які я з нею знайома, в неї не було відпусток..

Людмила Гуменюк пішла з життя 3 квітня. Її поховали на батьківщині в Кіцманському районі Чернівецької області.

Ти з нами…

Оксана Волошенюк, менеджер медіаосвітніх програм АУП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду