Громадянське суспільство повинно вимагати офіційних пояснень обшуків в МЦПД - Бекешкіна

Громадянське суспільство повинно вимагати офіційних пояснень обшуків в МЦПД - Бекешкіна

16:50,
14 Квітня 2017
2146

Громадянське суспільство повинно вимагати офіційних пояснень обшуків в МЦПД - Бекешкіна

16:50,
14 Квітня 2017
2146
Громадянське суспільство повинно вимагати офіційних пояснень обшуків в МЦПД - Бекешкіна
Громадянське суспільство повинно вимагати офіційних пояснень обшуків в МЦПД - Бекешкіна
Український соціолог, спеціалістка у галузі політичної та електоральної соціології, директорка фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна заявила, що вважає небезпечною ситуацію щодо обшуків 13 квітня у приміщенні Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) у Києві, який провели представники прокуратури АРК у справі так званого «мирного плану Артеменка».

Про це вона заявила у коментарі «Детектору медіа».

«Це небезпечна ситуація, яка лягає у той самий ряд, що й наступ на антикорупційні громадські організації. Ну є ще певні інші факти. Я вже неодноразово говорила, що не поділяю позицію Василя Філіпчука, про це ми говорили, і про це публічно висловилася група громадських організацій. Оскільки Міжнародний центр перспективних досліджень є членом брюссельського офісу аналітичних досліджень, ми збиралися і обговорювали виступ Філіпчука свого часу. Й у нас були такі думки, щоб виключити цю організацію, але оскільки він сказав, що це його особиста точка зору, а не організації, ми вирішили, що не можна за індивідуальну думку приймати якісь рішення.

Але інша річ, що я такого не знала за 25 років існування незалежної України, ні при Кучмі, ні при Януковичі. А при Януковичі, наприклад, я й наша організація чітко виступали проти його політики, але до нас не приходили з обшуками.

Якщо є якесь звинувачення конкретне, не те звинувачення, що є якісь плани, які були особисто висловлені, то, очевидно, треба було про це сказати. Звинувачення у розробці планів – взагалі не в Кримінальному кодексі. Отже, це ідеологічне переслідування. І це дуже небезпечно», - заявила Ірина Бекешкіна.

Вона також сказала, що її у цій ситуації дуже турбує реакція генерального прокурора Юрія Луценка, який, за її словами, не побачив в обшуках порушення законодавства.

«Боюся, що в СБУ існує якийсь ідеологічний підрозділ, який цим займається. Ще більше небезпечно, скажімо, висловлювання у Facebook Юрія Луценка, який як генеральний прокурор має бути на сторожі дотримання закону. Але він там висловився, вже не пам’ятаю дослівно, але з точки зору, що це все правильно. І саме він і сказав: А ви що, поділяєте плани Філіпчука?». Плани у людей можуть бути які завгодно, плани – це не злочин», - сказала директорка фонду «Демократичні ініціативи».

За її словами, громадянське суспільство повинно вимагати офіційних пояснень влади щодо обшуків в МЦПД.

«Досі не було ніяких офіційних пояснень того, що відбувається, тому ми не можемо виступати із якимись заявами. Єдине, що зараз потрібно – вимагати таких офіційних пояснень. Поки що є неофіційне пояснення, що це пов’язане з Артеменком. Начебто Артеменко запропонував Трампу якісь свої варіанти рішення. По-перше, навіть якщо щось Філіпчук писав депутату Артеменку, це не злочин. Очевидно, що у депутатів є якісь аналітики, які їм щось пишуть, і це не є злочином. Це дуже дивно. Я вже писала, що з огляду на таке треба також у Віктора Пінчука провести обшук, бо він виступив у ЗМІ ще із більш рішучими пропозиціями», - сказала Ірина Бекешкіна.

За її словами, навряд чи можна списати обшуки на непродумані рішення окремих посадових осіб.

«Можна це списати на те, що у всіх структурах, на жаль, є дурні. Можна оцінити, що все це дурниця. Але реакція таких посадовців як Луценко, і те, що взагалі й інші відбуваються заходи, які можна розцінити як наступ на громадянське суспільство, це вже викликає тривогу…У влади взагалі зараз є два шляхи: перший – проводити радикальні реформи в країні, перш за все, це боротьба з корупцією, другий шлях – домовлятися з цією корупцією, і тоді треба боротися з антикорупціонерами. Якщо вирішено нічого в суспільстві не змінювати, тоді громадянське суспільство із союзника, бо досі все ж таки громадянське суспільство було, можливо, найбільш надійним союзником у перетвореннях, стає не союзником влади, а ворогом. Якщо немає перетворень, то тоді вони – вороги.

І тоді це ще гірша ситуація, ніж за Януковича, коли громадянське суспільство, чесно кажучи, просто ігнорувалося. Трошки його намагалися якось підкупити – наприклад, створення рад при органах влади. Але все ж таки таких наступів на громадянське суспільство не було. А тепер, виявляється, що досвід Революції гідності довів, що громадянське суспільство може бути дієвим, і тоді краще, якщо вони не союзники, то краще з ними, не скажу, що розправлятися, але поки що залякати. Поки що це – залякування.  Хоча я ще раз повторюю: я абсолютно не поділяю позиції Василя Філіпчука», - заявила вона.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко написав у  Facebook з приводу обшуків у МЦПД: «Свої план здачі Криму для Путіна не пишуть».

Нагадаємо, 13 квітня у приміщенні Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) у Києві представники прокуратури АРК проводили обшук у справі «мирного плану Артеменка».

Згідно з інформацією ЗМІ, слідчі дії відбувалися в рамках розслідування справи народного депутата Андрія Артеменка, який раніше нібито передав колишньому раднику президента Дональда Трампа Майклу Флінну план нормалізації відносин між Україною і Росією для скасування санкцій. В офісі МЦПД також розміщується редакція інтернет-видання «Апостроф».

Виконавчий директор фонду «Відродження» Євген Бистрицький заявив, що обшук у громадській організації «здійснюється у вигляді справжньої боротьби з "ворогами народу", якими, немовби, є незалежні експерти, озброєні у кращому разі лише ноутбуками».

Голова наглядової ради Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Василь Філіпчук повідомив, що обшуки 13 квітня в офісі МЦПД у Києві були проведені представниками прокуратури АР Крим з метою вилучення всіх можливих носіїв інформації так званого плану «Ідеї щодо врегулювання на Донбасі». Водночас він заявляє, що діяв у розробці плану відкрито, і відкидає будь-які звинувачення ГПУ.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду