НСЖУ повідомляє про затягування справи убитого три роки тому журналіста Веремія

НСЖУ повідомляє про затягування справи убитого три роки тому журналіста Веремія

7 Лютого 2017
1823

НСЖУ повідомляє про затягування справи убитого три роки тому журналіста Веремія

1823
Юрія Крисіна, який обвинувачується в тому, що в складі «тітушок» бив журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія бейсбольною битою на перетині вулиць Великої Житомирської та Володимирської 18 лютого 2014 року, суд системно звільняє з-під варти. Справу не можуть довести до кінця уже 3 роки.
НСЖУ повідомляє про затягування справи убитого три роки тому журналіста Веремія
НСЖУ повідомляє про затягування справи убитого три роки тому журналіста Веремія

На цьому наголошує Національна спілка журналістів України (НСЖУ).

«Цій особі інкримінується хуліганство. Справу перекваліфіковано з умисного вбивства. Обставини справи і все слідство побудоване більше на свідченні обвинуваченого. Крисіну інкримінується напад на В’ячеслава Веремія і в розумінні слідства він є також головним свідком у справі вбивства журналіста», – коментує НСЖУ керівник Адвокатської дорадчої групи Віталій Титич.

В той же час, Крисін дав покази, що постріл з пістолета у В’ячеслава Веремія здійснив житель Горлівки Джалал Алієв.

«Проте з наявних матеріалів, і з того, що видно у справі (а було багато відео), однозначно не можна стверджувати, що це поранення смертельне, і воно призвело до смерті В’ячеслава. Це теж доволі цікавий момент, який залишися недосліджений належним чином», – зазначив пан Титич.

Також, за його словами, кваліфікація як хуліганство не відповідає реальним обставинам і навіть самим свідченням, які надавав Крисін.

«Тому ключова вимога до прокуратури, яка сформульована – це зміна обвинувачення. Він щонайменше має бути звинувачений у перешкоджанні мирним зібранням громадян, яке він здійснював шляхом хуліганських нападів», – наголосив адвокат.

Правозахисниця, координатор «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак, яка стежить за розслідуванням вбивства журналіста, зауважує: Крисін – досить «цікава» фігура, бо саме через нього закрили судовий процес від громадськості.

«Спершу йому змінили запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт, бо нібито йому загрожувала небезпека у СІЗО. Потім захист подав клопотання про те, щоб його відпустити під особисті зобов’язання. Крисін дійсно може багато знати «зайвого», але чи це привід, щоб звільняти його з-під варти, а головне – закривати від суспільства одну із ключових майданівських судових справ?» – коментує Томак.

У цій справі, каже правозахисниця, дуже багато питань без відповідей. Зокрема, і те, хто стоїть за Крисіним, якому системно вдається «вийти сухим із води», і кому потрібно, аби слухання відбувалися в закритому режимі.

За узагальненими даними, які оприлюднює Національна спілка журналістів України (НСЖУ), у лютому 2014 року 95 вітчизняних та іноземних журналістів було побито (найбільше – в Одесі, Харкові, Черкасах та Криму), на 9 редакцій медіа було скоєно напади, 12 журналістів отримували погрози, одного колегу в Запоріжжі затримали. У Києві від рук «тітушок»  помер журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій, а на Майдані – студент і журналіст Ігор Костенко.

«Винні і у вбивствах журналістів, і у  інших злочинах проти працівників медіа, що сталися в цей період, досі не покарані», - наголошує в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко

«Справа убивства В’ячеслава Веремія, як і Павла Шеремета у 2016 році, перебуває на громадському контролі Міжнародної федерації журналістів, яка спільно з Національною спілкою журналістів України проводить нині кампанію боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів. За оцінками  вітчизняних і міжнародних експертів рівень захищеності журналістів від фізичної агресії в Україні є неприпустимо низьким», – йдеться в повідомленні НСЖУ.

Нагадаємо, журналіста В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Вбивці журналіста досі не встановлені й не покарані.

Колишній спортсмен, уродженець Донбасу Юрій Крисін є одним з підозрюваних у нападі на В'ячеслава Веремія. 16 жовтня 2014 року підозрюваного у побитті та притягнутого до відповідальності за статею «Хуліганство» Юрія Крисіна суд відпустив з-під арешту. 

12 жовтня 2015 року Голосіївський райсуд Києва заарештував на два місяці Юрія Крисіна, але в іншій справі - перестрілці біля метро «Житомирська». Він був затриманий за підозрою у вимаганні данини з підприємців на автостанціях біля станції метро «Житомирська», на Центральному вокзалі і автовокзалі. В ході обшуку в його BMW виявили гранати, які експертиза визнала бойовими. Незважаючи на це, Юрій Крисін знову опинився на волі.

5 травня 2016 року Юрій Крисін, незважаючи на перебування під слідством у справі про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія, в складі організованої злочинної групи скоїв розбійний напад на автозаправку. На відеозаписі з камер спостереження видно, що  після побиття одного з охоронців він вистрелив йому в ногу з травматичного зброї.

16 серпня 2016 року Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб для Юрія Крисіна.

Юрію Крисіну, відомому в кримінальних колах під прізвиськом «Шафа», інкримінували хуліганство, вчинене групою осіб. Суд за клопотанням адвоката підсудного пройшов в закритому режимі.

У листопаді 2016 року Печерський райсуд Києва залишив Юрія Крисіна під вартою.

У грудні 2016 року стало відомо, що у Києві Апеляційний суд втретє звільнив з-під варти Юрія Крисіна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1823
Читайте також
19.02.2016 17:25
Леся Карлова
для «Детектора медіа»
2 348
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду