СБУ вважає грубі порушення прав журналістів з боку співробітників такими, що відповідають закону - НСЖУ обурена

СБУ вважає грубі порушення прав журналістів з боку співробітників такими, що відповідають закону - НСЖУ обурена

24 Січня 2017
907

СБУ вважає грубі порушення прав журналістів з боку співробітників такими, що відповідають закону - НСЖУ обурена

907
У Національній спілці журналістів України (НСЖУ) обурені ставленням силових структур до грубих фактів порушення прав журналістів. Таку заяву НСЖУ зробила після того, як Спілка отримала на свій запит офіційну відповідь СБУ щодо інциденту, який стався 5 грудня 2016 року, під час відкриття телевежі на горі Карачун (Донеччина) за участі Президента України Петра Порошенка.
СБУ вважає грубі порушення прав журналістів з боку співробітників такими, що відповідають закону - НСЖУ обурена
СБУ вважає грубі порушення прав журналістів з боку співробітників такими, що відповідають закону - НСЖУ обурена

Про це йдеться на сайті НСЖУ.

Спілка нагадує, що 5 грудня 2016 року журналістів  «Громадського телебачення Донбасу», каналів «Еспресо» і «ДоТеБе» (Донецька філія НТКУ) представники СБУ не пустили на захід за участі Петра Порошенка і погрожували їм фізичною розправою.

Однак у офіційному листі СБУ ідеться, що «рішення правоохоронців обмежити окремим громадянам допуск на ділянку місцевості, де здійснювалися заходи державної охорони під час відкриття 5.12.2016 р. телевежі на горі Карачун в Донецькій області, не було повʼязане з професійною журналістською діяльністю цих громадян».

«Тримання у автобусі кілька годин і попередження, що "можуть прострілити ноги", як виявляється, такі дії представників Служби безпеки України чинилися "відповідно до законодавства та у межах повноважень"», - зазначає НСЖУ.

У листі СБУ зазначається, що «в районі проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей Служба безпеки України та інші правоохоронні органи максимально враховують інформацію про ймовірні загрози, особливо під час подій за участю керівництва держави. Відповідно до вимог законодавства та в межах повноважень вживаються невідкладні і рішучі заходи для усунення загроз, недооцінка яких може призвести до негативних наслідків».

Управління державної охорони у своїй відповіді до НСЖУ пояснює, що переадресувало його на СБУ, оскільки військовослужбовці саме цієї структури були безпосередніми учасниками події. Водночас, у відомстві також нагадують, що військовослужбовці УДО мають право не допускати громадян на окремі ділянки місцевості та обʼєкти.

У Національній спілці журналістів України обурені ставленням силових структур до грубих фактів порушення прав журналістів. Після інциденту Донецька обласна організація НСЖУ вже робила відповідну заяву, у якій наголошувалося, що погрози життю журналістів зі сторони силових структур – кричущий факт, що карається кримінальною відповідальністю.

Жодних офіційних звинувачень ані до заходу, ані після представникам медіа, яких не допустили до висвітлення на горі Карачун, пред’явлено не було.

Ці журналісти були у встановленому порядку акредитовані прес-службою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації (ДОВЦА) та жодних претензій до них ані зі сторони адміністрації, ані зі сторони правоохоронних органів раніше не було.

«Ніхто не зазіхає на виняткові повноваження спецслужб, особливо у зоні АТО, - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. – Але якщо журналісти вже акредитовані на офіційні заходи, то навіть міркування безпеки не виправдовують грубу поведінку силовиків».

Нагадаємо, 5 грудня Громадська організація «Громадське телебачення Донбасу» і філія Національної телекомпанії України (НТКУ) «Донецька регіональна дирекція» (канал «ДоТеБе») зробили заяви щодо щодо перешкоджання роботі журналістів цих ЗМІ під час відкриття телевежі на горі Карачун (Донецька область), на якому був присутній Президент України Петро Порошенко.

6 грудня у Службі безпеки України «Детектору медіа» прокоментували цей факт та зазначили, що «СБУ діяла в рамках закону», бо недопущені за захід журналісти є фігурантами «кримінальних проваджень».

Донецька обласна спілка журналістів висловила стурбованість з приводу перешкоджання законній діяльності журналістів «Громадського Тб Донбасу» телеканалу «До ТеБе» та «Еспресо» під час відкриття відбудованої телевізійної вежі на горі Карачун 5 грудня.

Пізніше у відділі прес-служби Управління інформаційної політики Донецької обласної військово-цивільної адміністрації (ДОВЦА) заявили, що не могли вплинути на дії співробітників СБУ, які не пустили журналістів «Громадського Тб Донбасу», «Еспресо» та каналу «До ТеБе» на захід, присвячений відкриттю телевежі на горі Карачун у Слов’янськ (Донецька область), який відвідав Президент Петро Порошенко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
907
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду