Медійників може об’єднати спільна боротьба за дотримання стандартів – Настя Станко

Медійників може об’єднати спільна боротьба за дотримання стандартів – Настя Станко

23 Грудня 2016
1827

Медійників може об’єднати спільна боротьба за дотримання стандартів – Настя Станко

Prokomentovano
1827
Prokomentovano запитало у журналістки “Громадського” Насті Станко, що допоможе об’єднати українську медіаспільноту, яка останнім часом все частіше свариться між собою. Журналістка розповіла нам про два варіанти вирішення проблеми.
Медійників може об’єднати спільна боротьба за дотримання стандартів – Настя Станко
Медійників може об’єднати спільна боротьба за дотримання стандартів – Настя Станко

 “Перший можливий за умови, якщо медіаспільнота вирішить дотримуватися стандартів і буде воювати за це з владою навіть у поточній ситуації. Я маю на увазі, у ситуації інформаційної війни з Росією.

В останні дні я була на тренінгах Міноборони для того, щоб отримати акредитацію для роботи на передовій. Мені здалося, що принаймні в моїй групі журналісти з абсолютно різних медіа в цьому плані об’єднались. Вони чітко висловлювали вголос свою незгоду з тим, що журналісти мають якимось чином прикрашати реальні події. Нас і досі об’єднують ключові принципи: ми маємо доносити правду, ми не можемо і не маємо права перетворитися на російські медіа, які займаються пропагандою”.

На думку журналістки, медіаспільнота тільки здається роз’єднаною. Виною тому – публічні сварки у Фейсбук, однак вони не мають нічого спільного з офлайн-розмовами:

“Люди в очі ніколи не скажуть якоїсь дурні, яку вони можуть написати у соц.мережах. Якщо говориш з людьми вживу, ти знаходиш багато розуміння. І мені не здається, що журналістська спільнота дуже сильно роз’єднана. Воно так виглядає, може, ззовні. Всіх емоції переповнюють. Зокрема через хвилювання за людей, які гинуть на Сході. Звичайно, це емоції. Але коли журналісти сідають нормально говорити про те, що чесна подача інформації важлива, все стає на свої місця”.

Другий варіант вирішення – це стояти один за одного навіть тоді, коли справа не стосується журналістики, ― продовжує Станко.

“Я таке багато разів бачила. Наприклад, коли в промзоні в Авдіївці ми не могли виїхати, нам подзвонили колеги з Інтера. Хоча ми не є друзями. Вони переживали, як нам допомогти, як допомогти нас вивезти.

Ще один приклад ― аварія, в яку потрапив разом з родиною фотокор LB.UA Макс Левін. Ми всі разом ходили на суд і писали, говорили про це. Коли колезі щось фізично загрожує, медіаспільнота завжди стає на захист”.

Нагадаємо, 12 травня сайт “Миротворець” опублікував списки акредитованих в “ДНР” журналістів, назвавши їх “посібниками терористів”. Це спричинило черговий розкол в українській медіаспільноті.

Пізніше низка українських та закордонних журналістів виступили із вимогою до сайту принести публічні вибачення, заявивши, що акредитація є лише механізмом безпеки, а не формою співпраці з будь-якої зі сторін конфлікту.

Prokomentovano

Фото: Nastya Stanko/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Prokomentovano
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду