У Луцьку журналісток не пустили на засідання житлової комісії при ГУ Нацполіції

У Луцьку журналісток не пустили на засідання житлової комісії при ГУ Нацполіції

15 Грудня 2016
1124

У Луцьку журналісток не пустили на засідання житлової комісії при ГУ Нацполіції

1124
1 грудня у Луцьку журналісток «Громадського радіо» Ірину Мусій та «Громадського.Волинь» Марію Доманську не пустили на засідання житлової комісії при Головному управлінні Національної поліції у Волинській області, де розглядалося питання надання житла працівникам поліції.
У Луцьку журналісток не пустили на засідання житлової комісії при ГУ Нацполіції
У Луцьку журналісток не пустили на засідання житлової комісії при ГУ Нацполіції

У Луцьку журналісток не пустили на засідання житлової комісії при ГУ Нацполіції

Про це пані Мусій написала у блозі «Громадського. Волинь».

 У день інциденту начальник  ГУНП у Волинській області Петро Шпига пояснив цей тим, що під час засідання комісії були присутні оперативні працівники, а тому комісія шляхом голосування прийняла рішення, аби засідання комісії було закритим. Також пан Шпига пояснив, що інформацію про результати засідання можна отримати, відправивши запит.

 За словами Ірини Мусій, того ж дня до Марії Доманської зателефонував народний депутат Ігор Лапін, дізнавшись про візит журналісток на засідання комісії, й почав тиснути.

 «Звідки він про це дізнався, мені невідомо. Він звертався до мене, аби ні я, ні ти не робили кіпішу із приводу засідання комісії, адже всю інформацію, яка нам потрібна, нам нададуть у відповіді на запит. А щоб переконати мене в цьому, почав закидати мені звинувачення у тому, що мене нібито хтось купив або що я працюю на чиєсь замовлення», – розповіла пані Доманська.

 Ірина Мусій повідомила, що згодом пан Лапін заперечував, що телефонував до Марії як до журналістки і пояснив, що це начебто був дружній дзвінок.

 Журналістка Мусій надіслала запит до обласного ГУНП щодо того, на підставі чого сформована житлова комісія і чому їх не пустили на засідання. У поліції їй відповіли, що нормативно правовими актами статусу засідань житлової комісії не визначено.  

 Поліція також зазначила, що обласне управління поліції «є режимною територією із спеціальним режимом доступу та перебуванням на ній, де проводяться секретні роботи та розміщені секретні зони і режимні приміщення». А засідання комісії зробили закритим начебто тому, що на ньому розглядалися персональні дані працівників поліції.

 Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін, до якого звернулися журналістки, зазначив, що працівник ЗМІ має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, крім випадків, визначених законодавством.

 «Отже, гарантію сформульовано таким чином, що є право на доступ до приміщень і на відкриті заходи. Останнє означає, що порушення відбувається, коли присутні представники одних ЗМІ, громадських організацій, а іншим блокують можливість потрапити. Якщо захід закритий, то “закритість” має відповідати чинному законодавству і на ньому не повинно бути жодних сторонніх осіб. Тільки учасники розгляду/прийняття рішення. Також, визначальним є те, що обмеження для реалізації саме цієї журналістської гарантії може бути передбачено в “законодавсті”, а не “законах”. Іншими словами, на відміну від інших гарантій представників ЗМІ, в даному випадку і підзаконні нормативно-правові акти можуть містити такі обмеження (якщо не суперечать закону). Відповідно, за відсутності чіткої відповіді у законах – хто і на що мав право в даному випадку, треба аналізувати підзаконні нормативно-правові акти, в т.ч. які регулюють діяльність цих комісій», – зазначив він.

 Також, за словами юриста, положення про комісії щодо відкритості чи закритості – не містить відповідей. «Ні щодо закритого режиму, ні щодо відкритого і гарантій публічності. За таких умов, рішення про допуск журналістів може прийняти відповідальна за організацію і проведення особа в структурі МВС, яка має і організувати видачу пропусків і прохід до місця проведення. При цьому, треба пам’ятати, що допуск будь-яких сторонніх осіб на такий захід має наслідком отримання статусу “відкритого” таким заходом і обов’язок забезпечити можливість потрапити всім бажаючим. В протилежному випадку, буде відбуватись дискримінація одних учасників інформаційних відносин перед іншими», – додав пан Бурмагін.

Нагадаємо, журналістка «Громадського радіо» Ірина Мусій у листопаді також заявляла, що засідання постійної поліцейської комісії при Головному управлінні Національної поліції (ГУ НП) у Волинській області намагалися зробити закритим.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1124
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
777
2659 дн. тому
Старі мусора, стара поведінка...
Ти
2659 дн. тому
Волинський журналіст - звучить як колгоспний аристократ.
Я
2659 дн. тому
І правильно зробили. Бо там одні дебіли, які уявлення не мають про що пишуть. Не розуміючи в 99,9 відсотках про що йде мова роблять в силу своїх НЕзнань висновки і таке городять... Мої враження від спілкувань з Волинськими журналістами - одна бездарність і неграмотність.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду