НСЖУ стурбована непрозорим форсованим створенням осередків НМПУ

НСЖУ стурбована непрозорим форсованим створенням осередків НМПУ

5 Серпня 2016
2911

НСЖУ стурбована непрозорим форсованим створенням осередків НМПУ

2911
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) занепокоєна з приводу створення понад 20-ти первинних осередків Незалежної медіа-профспілки (НМПУ) при редакціях комунальних газет України в різних областях протягом початку липня
НСЖУ стурбована непрозорим форсованим створенням осередків НМПУ
НСЖУ стурбована непрозорим форсованим створенням осередків НМПУ

Про це повідомляє НСЖУ у своїй офіційній заяві.

За даними спілки, більшість із цих осередків утворюється на базі тих редакцій, які активно задіяні в проектах НСЖУ, зокрема в реалізації Закону про реформування комунальних ЗМІ.

У НСЖУ вважають, що «процес створення осередків медіа-профспілки відбувається непублічно, без широкого обговорення, і колективи цих первинних організацій не поінформовані достатньою мірою щодо великих внутрішніх проблем в керівних органах НМПУ . Зокрема, про конфлікт у Комітеті медіапрофспілки та припинення повноважень Юрія Луканова».

Так, як повідомляє НСЖУ, в Луганській області з 30 червня до 5 липня утворено одразу 5 первинок НМПУ – у газеті «Новини Сватівщини», «Вісті Біловодщини», «Время» та ін., стільки ж саме у цей період  утворено на Чернігівщині (газети «Наше слово», «Маяк»…). Серед новоз’явлених первинок – організації НМПУ при редакціях газет «Трудова слава» (Херсонська область), «Пологівські вісті» (Запорізька область), «Сарненські новини» (Рівненська область).

«Керівництво Національної спілки журналістів України вважає таке інтенсивне створення осередків свідченням непартнерської поведінки  з боку нинішнього керівництва НМПУ», – йдеться у повідомленні профспілки й зазначається, що з відповідним листом НСЖУ звернулася до в.о. голови НМПУ Сергія Штурхецького.

У листі-відповіді НМПУ до НСЖУ з приводу цієї ситуації ідеться, що Комітет НМПУ насправді здивований зверненням Спілки з приводу виникнення первинок і не вважає їх форсоване  утворення чимось особливим.

«Наголошуємо, що НМПУ є самостійною юридичною особою, яка має необхідний обсяг правоздатності, для реалізації своїх завдань, передбачених ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії їхньої діяльності» та Статутом… Очевидно, що складний час реформування комунальних друкованих ЗМІ вплинув на прагнення їх працівників об’єднатися в професійні спілки з метою захисту своїх соціально-економічних прав  та законних трудових інтересів. Крім цього, НМПУ зверталася до засобів масової інформації, які підлягають роздержавленню, із закликом об’єднати зусилля для захисту трудових та професійних прав та законних інтересів працівників ЗМІ. .. НСЖУ для Незалежної медіа-профспілки, без сумніву, є партнерською організацією, але, відповідно до Статуту НСЖУ, ваша організація є творчою спілкою, завдання якої полягає саме у захисті творчих, а не трудових чи соціально-економічних прав та інтересів членів вашої організації…», – таке пояснення дає НМПУ.

Раніше у своєму коментарі «Детектору медіа» з приводу створення первинних осередків медіа-профспілки, пан Штурхецькій сказав, що звернувся до членів Ради НМПУ з проханням роз'яснити ситуацію з раптовим зростанням кількості первинних організацій і, відповідно, делегатів на майбутній з'їзд медійного профспілки.

Нагадаємо, 6 серпня відбудеться VI позачерговий з’їзд НМПУ. Проект порядку денного з’їзду передбачає розгляд наступних питань: переобрання керівництва організації: голови, комітету, заступників; внесення змін до статуту організації та ухвалення подальшої стратегії розвитку НМПУ. Очікується також, що з’їзд розгляне звіти щодо виконаних грантових програм та інші питання, внесені первинними організаціями.

19 липня було оприлюднено кількість делегатів від кожної області на з’їзд НМПУ. Станом на 18 липня до медіа-профспілки входили 1118 членів з 99 первинних організацій. Серед них було обрано 104 делегати.

Кілька членів НМПУ висловили занепокоєння з приводу можливого штучного створення первинних осередків «під з'їзд». Вони вимагають публікації переліку всіх первинних осередків організації з датами їхньої реєстрації.

Більше новин, коментарів і статей щодо дискусії в НМПУ можна прочитати на «Детекторі медіа» за тегом «НМПУ: дискусія».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2911
Читайте також
26.09.2016 09:28
Наталія Лигачова
3 071
08.08.2016 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 089
05.08.2016 13:05
Йогеннес Вамберг Андерсен
для «Детектора медіа»
2 243
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду