«Громадське» оприлюднить скандальний репортаж з Авдіївки

«Громадське» оприлюднить скандальний репортаж з Авдіївки

26 Липня 2016
3141

«Громадське» оприлюднить скандальний репортаж з Авдіївки

3141
«Громадське телебачення» та Міністерство оборони дійшли згоди щодо сюжету з промзони Авдіївки, довкола якого виникли непорозуміння 8 липня.
«Громадське» оприлюднить скандальний репортаж з Авдіївки
«Громадське» оприлюднить скандальний репортаж з Авдіївки

26 липня відбулася закрита зустріч представників Міноборони, «Громадського» та медійних громадських організацій, за результатами якої досягнуто згоди щодо сюжету.

Відтак, сьогодні, 26 липня, о 20:30 «Громадське» покаже цей репортаж у спецефірі, на який запрошено авторів сюжету Анастасію Станко та Костянтина Рєуцького, експертів Інституту масової інформації, представників Міністерства оборони, а також експерта з військової журналістики.

«Для нас особливо важливо опублікувати цей репортаж у пам'ять про загиблих десантників», - зазначає співавторка сюжету Анастасія Станко.

Представники «Громадського» акцентують, що публікація цього сюжету є першим кроком до порозуміння між Міноборони, прес-центром штабу АТО та «Громадським телебаченням». «Водночас за участі модераторів від ОБСЄ триває вирішення непорозумінь, які і досі лишилися нерозв'язаними», - повідомили в «Громадському».

Нагадаємо, 11 липня було створено робочу групу для вивчення всіх обставин зйомок представниками «Громадського телебачення» у промзоні Авдіївки 6 липня та експертизи створеного ними відеосюжету. До складу робочої групи увійшли представники Міністерства оборони, Адміністрації Президента, Служби безпеки України, прес-служби ВДВ та громадських організацій. «Громадське» вирішило не публікувати сюжет до завершення його експертизи. На час експертизи було призупинено акредитацію в зоні АТО Анастасії Станко та Костянтина Реуцького.

20 липня «Детектор медіа» опублікував аналіз сюжету «Громадського» авторства трьох експертів «Детектора медіа». 26 липня ці експертні висновки було передано представникам робочої групи.

Скандал з приводу зйомок у промозоні Авдіївки почався 8 липня. Напередодні, 7 липня, російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулася», в якому та, описуючи обстріл з боку так званої «ДНР» промзони Авдіївки (Донецька область), перерахувала озброєння українських військових, їхні позивні, повідомила про загибель та поранення кількох із них, зняла фото та відео загиблих.

Військовослужбовець Масі Найєм (брат народного депутата Мустафи Найєма) заявив у Facebook про неприпустимість розкриття журналістами такого роду інформації, оскільки вона, зокрема, допомагає ворогу точніше обстрілювати українські позиції.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що російська кореспондентка, опублікувавши відео з місць розташування українських військових, порушила правила роботи в зоні АТО, за що її можуть позбавити акредитації.

8 липня прес-центр Штабу АТО ініціював призупинення акредитації журналістів «Громадського» Анастасії Станко та Костянтина Реуцького і журналістки «Новой газеты» Юлії Полухіної. Журналістам «Громадського» закидали, що вони представили російську журналістку як свого працівника, що зранку 8 липня відеосюжет було виставлено на сайті «Громадського» і що начебто після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу видалити відео, що й було зроблено.

У відповідь «Громадське» розповсюдило заяву, в якій повідомило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових. Також у заяві йшлося про те, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО і узгодивши свій візит із командуванням ВДВ – згідно заяви «Громадського», його журналісти не представляли Полухіну як свою співробітницю.

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими» і заявила, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки, журналістці надав командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч із нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.

У коментарі «Детектору медіа» журналістка Ольга Мусафірова зазначила, що не вважає дії своєї колеги Юлії Полухіної неправильними: на її думку, цей репортаж є документальним свідченням порушення Мінських домовленостей.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк укоментарі «Детектору медіа» заявила, що ситуація з російською журналісткою підставила дуже багато журналістів, які чудово розуміють, як робити репортажі з зони воєнних дій.

13 липня редакція «Громадського телебачення» отримала від YouTube лист-відповідь, в якому зазначено, що відео про Авдіївку, зняте 6 липня журналістами Анастасією Станко та Костянтином Реуцьким в зоні АТО, було завантажене на YouTube-канал «Громадського» 8 липня о 5:25, а не напередодні, як закидали «Громадському».

13 липня СБУ скасувала акредитацію журналістки «Новой газеты» Юлії Полухіної в зону АТО через її репортаж «Війна повернулася». Водночас пані Полухіній не заборонили в’їзду на територію України.

Фото - bykvu.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду