Суд вдруге зобов’язав прокуратуру поновити провадження про перешкоджання журналістам «Схем»

Суд вдруге зобов’язав прокуратуру поновити провадження про перешкоджання журналістам «Схем»

29 Червня 2016
2305

Суд вдруге зобов’язав прокуратуру поновити провадження про перешкоджання журналістам «Схем»

2305
Суд вдруге зобов'язав Військову прокуратуру поновити кримінальне провадження за фактом перешкоджання 2 жовтня 2015 року співробітниками Служби безпеки України журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми», спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA: Перший».
Суд вдруге зобов’язав прокуратуру поновити провадження про перешкоджання журналістам «Схем»
Суд вдруге зобов’язав прокуратуру поновити провадження про перешкоджання журналістам «Схем»

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст «Схем» Михайло Ткач, постраждалий від перешкоджання його роботі.

«Суд вдруге зобов'язав Військову прокуратуру поновити кримінальну справу за фактом перешкоджання співробітниками СБУ нашій журналістській діяльності 2.10.15, - написав пан Ткач. – Спочатку під Новий рік 31 грудня Військова прокуратура закрила справу, не побачивши складу злочину у цьому відео, яке було зняте після того як ми показали посвідчення охороні і пояснили тему сюжету. У квітні суд забов'язав поновити провадження. На НАСТУПНИЙ день після отримання рішення суду Військова прокуратура знову закрила провадження. І от сьогодні суд знову прийняв рішення про поновлення кримінальної справи. Ми продовжуємо судитися з СБУ. Не за горами рік як співробітники Служби безпеки напали на нашу знімальну групу».

Нагадаємо, 2 жовтня 2015 року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу програми «Схеми» – журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича – та пошкодили знімальну техніку. Журналісти знімали сюжет про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім доходам. Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу.

Військова прокуратура Київського гарнізону тоді відкрила кримінальне провадження за ст. 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання законній журналістській діяльності. Однак 6 січня журналіст «Схем» Михайло Ткач повідомив, що кримінальне провадження було закрито 31 грудня 2015 року. У лютому Печерський районний суд Києва відмовився поновити справу про перешкоджання співробітниками СБУ журналістам програми «Схеми».

28 березня Апеляційний суд міста Києва задовольнив апеляційну скаргу «Схем» і повернув матеріали кримінального провадження Військовій прокуратурі для поновлення досудового розслідування.

5 квітня Військова прокуратура Київського гарнізону вдруге закрила кримінальне провадження про перешкоджання співробітниками СБУ журналістам програми «Схеми».

Паралельно суд розглянув справу про адміністративне правопорушення з боку представників СБУ. 19 січня Печерський районний суд Києва визнав винним у перевищенні службових повноважень начальника служби охорони пропускного режиму СБУ Юрія Бондарєва, який дав наказ затримати журналістів. На нього наклали стягнення у вигляді двох діб арешту на гауптвахті. В СБУ повідомляли, що він готує апеляційну скаргу, але в реєстрі судових рішень немає інших рішень, крім постанови Печерського райсуду про адмінправопорушення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2305
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду