НСЖУ вживатиме заходів для звільнення з полону «ЛНР» франківської журналістки Ольги Сворак

НСЖУ вживатиме заходів для звільнення з полону «ЛНР» франківської журналістки Ольги Сворак

22 Червня 2016
2683

НСЖУ вживатиме заходів для звільнення з полону «ЛНР» франківської журналістки Ольги Сворак

2683
Перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко повідомив, що Спілка зараз збирає інформацію про затримання бойовиками «ЛНР» за підозрою у шпигунстві івано-франківської журналістки Ольги Сворак (Богданової) та вживатиме заходів для її звільнення.
НСЖУ вживатиме заходів для звільнення з полону «ЛНР» франківської журналістки Ольги Сворак
НСЖУ вживатиме заходів для звільнення з полону «ЛНР» франківської журналістки Ольги Сворак

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

«На жаль, можемо констатувати, що в Україні завершився період, коли не було у полоні наших колег. Він тривав від березня, відколи було звільнено Марію Варфоломеєву з полону ЛНР. Зараз ми намагатимемося зібрати всі можливі відомості стосовно полоненої журналістки і звертатимемося до міжнародних організацій, аби сприяти її звільненню», – завив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, бойовики угруповання «ЛНР» заявили про затримання української журналістки із Івано-Франківська, кореспондентки інформаційного ресурсу «Голос-інфо» Ольги Богданової. Бойовики звинувачують її у шпіонажі. У розповсюдженому бойовиками відео вона заявляє, що співпрацювала з СБУ.

Голова Всеукраїнського об’єднання «Голос» Ростислав Гудзінський і головний редактор газети «Голос народу Івано–Франківщини» Віталій Чорненький підтвердили, що мешканка Івано-Франківська Ольга Сворак (Богданова) дійсно є кореспондентом газети «Голос народу Івано–Франківщини» та інтернет видання «Голос-інфо». 

Вони переконані, що журналістка заявила на камеру про свій зв’язок з українськими спецслужбами під тиском бойовиків.

«Переглянувши відео, можна зробити висновок, що Ольга Сворак піддавалась тортурам, як фізичним так і психологічним. Текст проголошеної заяви Ольгою був підготовлений бойовиками, і тому, на наш погляд, вона себе оговорила. Фейкові спецслужби бойовиків шукають сенсацій, тому і взяли в заручники українську журналістку, вибивши з неї потрібні їм зізнання, аби отримати "нагороди" від своїх кремлівських господарів», - заявляють Ростислав Гудзінський і Віталій Чорненький.

У коментарі НСЖУ Віталій Чорненький повідомив, що журналістка Ольга Сворак співпрацює з виданням три роки. Їй видано журналістське посвідчення до 2020 року.

«Здебільшого вона займалася соціальною тематикою, деколи за редакційним завданням робила журналістські розслідування на тему освіти, медицини. Політичні теми висвітлювала вкрай рідко», – розповів Віталій Чорненький.

За його словами, на територію «ЛНР» Ольга Сворак поїхала з власної ініціативи.

«Саме туди ми не давали їй редакційного завдання. Вона жила в Івано-Франківську, працювала переважно на території Франківщини, Чернівців, Львова. Інколи їздила в Київ висвітлювати ті чи інші теми. Матеріали надсилала електронкою. Але вона повідомила, що має власні справи», - сказав головред.

Він наголошує, що в Ольги Сворак завжди була проукраїнська позиція, тому переконаний, що відеозапис зроблений під тиском. «У неї загримована щока і лоб, це видно з відео. Крім того, вона постійно дивиться вбік, наче звідкись читає», – зауважує Віталій Чорненький.

Він також підтвердив, що редакція газети, сайту та громадська організація «Голос» будуть добиватись звільнення Ольги Сворак із заручників всіма доступними засобами. 

«Ми зустрічалися з представниками ОБСЄ, Червоного Хреста, сподіваємося на їхню участь і допомогу», – сказав він.

Голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Вікторія Плахта заявила, що Ольга Сворак не є членом Спілки, особисто журналістку вона не знає. Пан Чорненький перебуває на обліку організації з 2011 року.  «Газету "Голос народу Івано-Франківщини" заснувала організація "Голос". Видання виходить раз на місяць, потім вони утворили і свій інтернет-сайт. Ресурс займається журналістськими розслідуваннями, висвітлює теми порушень та зловживань», – повідомила вона.

Нагадаємо, речниця СБУ Олена Гітлянська назвала  повідомлення бойовиків «ЛНР» про затримання івано-франківської журналістки Ольги Сворак (Богданової) за підозрою у шпигунстві фейком і заявила, що Служба безпеки не коментуватиме цю інформацію.

Голова Незалежної медіапрофспілки України Юрій Луканов заявляє, що журналістам необхідно виявити солідарність і підняти розголос у ЗМІ, щоб визволити івано-франківську журналістку Ольгу Сворак (Богданову) з полону так званої ЛНР.

На фото – Ольга Сворак (Богданова)

Фото: stanislavske.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2683
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду