МФЖ створить робочу групу з російських та українських журналістів для реагування на порушення прав співробітників ЗМІ

МФЖ створить робочу групу з російських та українських журналістів для реагування на порушення прав співробітників ЗМІ

13 Червня 2016
1395

МФЖ створить робочу групу з російських та українських журналістів для реагування на порушення прав співробітників ЗМІ

1395
Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) підтримує розвиток діалогу між українськими й російськими журналістські організаціями і заявляє про готовність створити робочу групу з українських та російських журналістів для реагування на ситуації з порушенням прав їх колег в Росії та Україні.
МФЖ створить робочу групу з російських та українських журналістів для реагування на порушення прав співробітників ЗМІ
МФЖ створить робочу групу з російських та українських журналістів для реагування на порушення прав співробітників ЗМІ

Про це повідомив у Facebook учасник конгресу МФЖ, перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

За його словами, відповідна резолюція була схвалена на конгресі Міжнародної федерації журналістів, що завершився у Франції.

«Конгрес Міжнародної Федерації журналістів одноголосно підтримав резолюцію про підтримку та розвиток Діалогу українських та російської спілок журналістів. Мова йде про готовність МФЖ утворити під своєю егідою робочу групу з представників України (НСЖУ і НМПУ) та Росії (СЖР) для реагування на ситуацію з порушенням прав журналістів у обох країнах», - повідомив він.

При цьому наголошується, що «особлива увага приділятиметься зонам конфліктів».

Як зауважив Сергій Томіленко, в резолюції МФЖ написано, що проект подано Союзом журналістів Росії, але насправді це спільна робота всіх трьох спілок – СЖР, НСЖУ, НМПУ.

«Проект (первинний) подавався Союзом журналістів Росії, водночас він був суттєво змінений представником НМПУ Ігорем Чайкою у співпраці з  представником НСЖУ Тетяною Котюжинською. Цей український варіант і було взято за основу та погоджено (перед винесенням на схвалення Конгресом) всіма трьома спілками  - він передбачає створення під егідою МФЖ робочої групи з представників НСЖУ, НМПУ і СЖР для розгляду "питань захисту журналістів в Україні та Росії, особливу увагу приділяючи зонам конфліктів". Пріоритетом для нас у цій робочій групі  ми бачимо допомогу кримським журналістам», - сказав він.

Як повідомляє «Крим.Реалії» з посиланням на прес-службу Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), представники НМПУ на зустрічі з керівництвом МФЖ обговорили «уточнення пропозиції Союзу журналістів Росії щодо українсько-російської співпраці».

«Ми опрацювали свою пропозицію про створення під егідою МФЖ постійної моніторингової комісії порушень прав журналістів і питань безпеки в Криму. Це не виключає місію ОБСЄ, а, навпаки, нами запропонований постійний механізм із можливістю миттєвого реагування, а не разова, хоч і міжнародна "місія"», – повідомив член комітету НМПУ Ігор Чайка.

Як відомо, після анексії Росією Криму прокуратура АР Крим при Генпрокуратурі України порушила 13 кримінальних проваджень за фактами утисків журналістів у Криму.

Далі «Детектор медіа» публікує частину резолюції Конгресу МФЖ щодо діалогу між українськими та російськими журналістськими організаціями:

«25. Розвиток російсько-українського професійного діалогу

Згідно рекомендації Союзу журналістів Росії

Світовий Конгрес Міжнародної федерації журналістів, проводячи зустріч в Анже з 7  по 10 червня 2016 року, враховуючи важливість рішень МФЖ, Конгрес  вказав на важливість розвитку солідарності між журналістами під час конфлікту.

Пам’ятаючи про загрози від залучення журналістів до політичних та ідеологічних конфліктів; пам'ятаючи, що тільки солідарна робота журналістів, які поділяють базові професійні цінності, може гарантувати право аудиторії на правдиву інформацію, Конгрес інструктує Виконавчий Комітет МФЖ:

1) запроваджувати практику діалогу між російськими (Союз журналістів Росії) та українськими (Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України) професійними журналістськими об'єднаннями і створити робочу групу для детальної оцінки щоденних подій;

2) допомогати в практиці діалогу і створити трьохчастинну організацію з рівною репрезентацією під керівництвом МФЖ, щоб відстежувати порушення прав журналістів з подальшим наданням своєчасної підтримки журналістам у Росії та Україні, приділяючи особливу увагу до зони конфлікту.

Рішення було прийняте одноголосно».

Нагадаємо,  20 жовтня 2015 року в Штаб-квартирі ООН в Женеві журналістські організації України та РФ підписали спільну заяву про взаємне припинення мови ворожнечі в ЗМІ.

31 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, виконавчий директор Міжнародного інституту преси Барбара Тріонфі, заступник генерального секретаря Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) Джеремі Діар та президент організації «Репортери без кордонів» Рубіна Мьорінг виступили із спільною заявою, у якій відзначили зусилля учасників російсько-українського діалогу - спілок журналістів з Росії і України - протягом останніх двох років, а також їх внесок у вирішення проблеми безпеки журналістів в зоні конфлікту в Україні.

31 травня Офіс представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович повідомив, що працюватиме над створенням спеціальної місії з прав журналістів до окупованого Криму. Таке рішення було ухвалене під час зустрічі в офісі ОБСЄ у Відні за участі керівників Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Спілки журналістів Росії (СЖР).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду