Підстава для призупинення повноважень Луканова – більш ніж сумнівна, – Ігор Розкладай

Підстава для призупинення повноважень Луканова – більш ніж сумнівна, – Ігор Розкладай

7 Червня 2016
1921

Підстава для призупинення повноважень Луканова – більш ніж сумнівна, – Ігор Розкладай

1921
Юрист припускає, що рішення Ради було ухвалене з порушенням Статуту НМПУ
Підстава для призупинення повноважень Луканова – більш ніж сумнівна, – Ігор Розкладай
Підстава для призупинення повноважень Луканова – більш ніж сумнівна, – Ігор Розкладай

Ситуація, що склалася з відстороненням голови НМПУ Юрієм Лукановим, і досі залишається не до кінця зрозумілою. Так, «Детектор медіа» звертався по коментарі до в.о. голови профспілки Сергія Штурхецького, секретаря спілки Оксани Винничук, а також членів її Комітету Анни Андрієвської та Ігоря Чайки. Номер Ігоря Чайки не відповідає, а Анна Андрієвська повідомила «Детектору медіа», що не буде коментувати відсторонення Луканова окремо від інших членів Комітету і що найближчим часом буде оприлюднена консолідована позиція НМПУ. Такої ж позиції дотримуються інші члени Ради, до яких зверталася редакція.

Тим часом юридичну складову конфлікту прокоментував юрист CEDEM Ігор Розкладай:

«Відповідно до п.5.4. Статуту НМПУ, повноваження обирати, достроково відкликати чи переобрати Голову НМПУ – це повноваження З’їзду НМПУ, який має збиратися не рідше, ніж раз на два роки. З’їзд має скликатися Радою, а позачерговий – за вимогою Ради, Ревізійної комісії або більш як половини членів Профспілки. П. 5.6. передбачено, що Рада має право призупинити повноваження Голови у разі порушення ним положень Статуту, до розгляду питання про дострокове відкликання Голови на найближчому З’їзді, який, в свою чергу, має бути скликаний протягом трьох місяців.

З тієї заяви, що розповсюдила НМПУ, підстава для призупинення більш ніж сумнівна, тому що публічне пояснення Ради щодо “незадовільного рівня координації зусиль виконавчих органів НМПУ” не надає жодного пояснення, яким чином це є порушення Статуту НМПУ.

Якщо такого пояснення не буде надано, можна вважати рішення Ради таким, що ухвалене з порушенням Статуту НМПУ. В цьому випадку з’їзд НМПУ мав би достроково припинити повноваження Ради і обрати новий склад».

«Детектор медіа» чекає заяви НМПУ для публікації офіційної позиції Спілки.

Нагадаємо, 4 червня на своєму засіданні Рада НМПУ вирішила призупинити повноваження голови Комітету Юрія Луканова, а також призначити позачерговий з’їзд медіапрофспілки, на якому буде обрано нове керівництво організації та будуть внесені зміни до статуту.

Виконувати обов’язки голови НМПУ до проведення з’їзду згідно з рішенням Ради буде член Комітету НМПУ Сергій Штурхецький. Своїм рішенням Рада НМПУ запустила у первинних організаціях профспілки процес обрання делегатів з’їзду та обговорення змін до статуту. Остаточну дату з’їзду визначить створений Радою Організаційний комітет. Очікується, що з’їзд відбудеться не пізніше, ніж за три місяці.

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Луканов розповів, що формальним приводом для призупинення його повноважень як голови організації стало неправильне перерахування на його рахунок 6 тис. грн.

Головна редакторка Інформаційного агентства «Поряд з вами» Олена Білозерська заявила про вихід з НМПУ на знак протесту проти усунення з посади голови НМПУ Юрія Луканова на підставі абсурдних звинувачень.

Шеф-редакторка «Детектора медіа», одна з фундаторок української медійної профспілки Наталія Лигачова звинуватила Раду НМПУ в порушенні статуту й висловила вимогу скасувати рішення про відсторонення голови Юрія Луканова. До її заяви приєдналися співробітники «Детектора медіа» - члени НМПУ.

Член ревізійної комісії НМПУ Владислав Савенок у коментарі «Детектору медіа» сказав, що Юрія Луканова відсторонили з порушенням статуту НМПУ.

Журналісти газети «Народний контроль України» (корпункт у місті Генічеську Херсонської області) заявили, що не підтримують відсторонення Юрія Луканова з посади голови Незалежної медіапрофспілки України.

Маріупольський осередок НМПУ також заявив, що обурений діями Ради НМПУ, яка, як ідеться у заяві, всупереч статуту, без рішення з’їзду профспілки усунула від виконання обов'язків голови НМПУ Юрія Луканова.

Фото: Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1921
Читайте також
16.07.2016 09:00
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
2 404
08.06.2016 15:30
Олег Єльцов
для «Детектора медіа»
2 517
02.06.2016 14:13
Юрій Шеляженко
для «Детектора медіа»
3 147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду