На конференції ЮНЕСКО підтримали діалог журналістських організацій України та Росії з безпеки медійників

На конференції ЮНЕСКО підтримали діалог журналістських організацій України та Росії з безпеки медійників

4 Травня 2016
1427

На конференції ЮНЕСКО підтримали діалог журналістських організацій України та Росії з безпеки медійників

1427
Діалог журналістських організацій Украіни та Росії отримав підтримку учасників міжнародної конференції, організованої ЮНЕСКО у Гельсінкі (Фінляндія) з нагоди Всесвітнього дня захисту свободи преси 3 травня.
На конференції ЮНЕСКО підтримали діалог журналістських організацій України та Росії з безпеки медійників
На конференції ЮНЕСКО підтримали діалог журналістських організацій України та Росії з безпеки медійників

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

В ході дискусії, ініційованої організацією «Айрекс Європа» (IREX Europe), керівники Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) презентували результати контактів із Союзом журналістів Росії (СЖР), першочергово зосереджених на питаннях безпеки журналістів.

Колеги з країн колишнього Союзу, США і Європи визнали, що широких зв'язків між професійними організаціями України та Росії найближчим часом чекати не доводиться. Водночас, загроза життю журналіста, безпека працівників медіа при виконанні професійних обов'язків і спонукають спілки до діалогу.

«Головне досягнення наших дворічних і дуже непростих контактів – вплив на звільнення з полону на Донбасі українських журналістів. Крім того, наш діалог зробив можливими актуальні міжнародні конференції з боротьби з пропагандою, засудження мови ворожнечі у медіа», - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.  

Керівник НСЖУ  відзначив провідну роль у реалізації діалогу Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович.

«Не все гладко проходить у контактах представників наших союзів, – зазначає керівник програм російського Фонду захисту гласності Борис Тимошенко. – Не треба політизувати співпрацю, варто об'єднуватися у захисті свободи слова».

Перспективним розвитком діалогу, за словами Бориса Тимошенка, який є автором найповнішого моніторингу порушень прав журналістів у Росії, може бути захист журналістів в Криму.

Голова НМПУ України Юрій Луканов визнав, що незвично говорити про діалог між журналістами тих країн, між якими триває війна.

«Але не всі російські журналісти однакові, зазначає пан Луканов. – Є ті, хто засуджує пропаганду, прагне захищати професійні стандарти».

Як приклад голова НМПУ навів ситуацію із засудженням російського телеведучого Дмитра Кисельова органом саморегулювання – Громадською палатою зі скарг на пресу. При цьому підставою слугувала скарга від Комісії журналістської етики України на викривлене висвітлення подій Євромайдану.

Учасниця конференції ЮНЕСКО, опозиційна білоруська журналістка, яка є політбіженцем у Європі, Наталія Разіна підтримує діалог журналістських організацій України та Росії.

«Мені складно уявити, як при такому рівні напруги між країнами вам вдається знаходити спільну мову. Однак там, де небезпека, де є загроза життю – об'єднуватися треба, що і демонструє цей діалог», - сказала Наталія Разіна, яка є також керівником опозиційного медіапроекту «Хартія-97».

Прес-служба НСЖУ зазначає, що представник російського телеканалу «Звезда» Максим Дадонов спробував перетворити дискусію в ЮНЕСКО на пропагандистський майданчик. Він закинув, що представники журналістських спілок виконують «недопрацьований сценарій», бо не влаштовують на публіці дебатів. За його словами, редактор проекту «Крим. Реалії» (радіо  «Свобода») Олена Юрченко, яка підготувала для конференції ЮНЕСКО спеціальну доповідь про утиски саободи слова у Криму,  вже нібито реалізує «кимось написаний сценарій».

Учасники конференції здебільшого позитивно відгукувалися про результати непростого діалогу українських та російських спілок та рекомендували його продовжувати. Про готовність ОБСЄ підтримувати проект співпраці журналістів Украіни та Росії зазначив директор офісу Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Фране Мароєвич.

Нагадаємо, представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович у відповідь на заклик Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) створити спеціальну місію з вивчення ситуації з правами журналістів в окупованому Росією Криму заявила, що вже працює над цим, і найближчим часом відвідає Україну.

На фото - Юрій Луканов (зліва) і Сергій Томіленко (справа).

Фото: «Крим. Реалії»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1427
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду