НМПУ та НСЖУ назвали неправомірним анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру

НМПУ та НСЖУ назвали неправомірним анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру

26 Квітня 2016
1678

НМПУ та НСЖУ назвали неправомірним анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру

1678
Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України висловили обурення діями державних органів зайнятості, які анулювали дозвіл на роботу Савіку Шустеру. Відповідну заяву вони розповсюдили 26 квітня
НМПУ та НСЖУ назвали неправомірним анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру
НМПУ та НСЖУ назвали неправомірним анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру

У заяві, зокрема, дії влади назвали неправомірними та кваліфікували їх як прояви правової цензури.

«Вважаємо дії органів державної влади проявом правової цензури, намаганням використати правові механізми для перешкоджання вільному обговоренню критичної інформації про ситуацію в країні. Кожен має право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань — ця конституційна гарантія має дотримуватися в Україні», - йдеться в заяві.

«Детектор медіа» наводить текст заяви повністю:

«Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України вважають дії державних органів зайнятості про анулювання дозволу на роботу Савіку Шустеру неправомірними. Анулювання дозволу на роботу на підставі кримінального провадження, по якому пан Шустер є свідком, неправомірне. Рішення прийнято на основі документа, який не відповідав дійсності і не перевірявся. Довідка, надана МВС про відсутність судимості та кримінального провадження щодо Савіка Шустера, є офіційним документом і, у разі сумнівів у достовірності наведеної в ній інформації, має вирішуватись через комунікацію між державними органами.

Крім того, ще 16 січня 2016 року помічник генерального прокурора України публічно заявив, що жодного кримінального провадження щодо особи Савіка Шустера в Єдиному реєстрі досудових розслідувань не зареєстровано, кримінальне провадження щодо порушень у сплаті податків порушено “по факту”. Державна служба зайнятості не відноситься до органів, які мають доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тому не могла надати інформацію з цього реєстру. Оскільки, пан Шустер є свідком за вказаним кримінальним провадженням, він не надавав недостовірної інформації про відсутність у нього судимостей або розпочатого проти нього кримінального провадження.

Вважаємо дії органів державної влади проявом правової цензури, намаганням використати правові механізми для перешкоджання вільному обговоренню критичної інформації про ситуацію в країні. Кожен має право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань — це конституційна гарантія має дотримуватися в Україні.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович також закликала українську владу оперативно розглянути питання дозволу на роботу, щоб права журналіста були дотримані і Савіку Шустеру було дозволено продовжувати свою роботу вільно і безпечно».

Нагадаємо, 25 квітня увечері «Детектор медіа» з посиланням на своє джерело в правоохоронних органах повідомив, що Київський міський центр зайнятості анулював Савіку Шустеру дозвіл на роботу в Україні.

26 квітня директор юридичного департаменту телеканалу 3s.tv Тетяна Кармазіна підтвердила цю інформацію. За її словами, ще 31 березня 2016 року Київський міський центр зайнятості видав Савіку Шустеру дозвіл на працевлаштування в Україні, але тепер скасував його. Вона уточнила, що Савік Шустер у тому числі є фізичною особою – підприємцем (ФОП), тож, на її думку, може працювати як ФОП, але матиме обмеження (180 днів) щодо строку перебування в Україні.

Під час відвідування Савіком Шустером Київського міського центру зайнятості 26 квітня стало відомо, що дозвіл на роботу в Україні Савіку Шустеру анульовано через нібито недостовірну, на думку чиновників, довідку про відсутність судимості. Із зачитаних документів стало відомо, що Савіку Шустеру анульовано дозвіл на роботу в Україні на посаді генерального директора ТОВ «Савік Шустер студія» – телевізійного продакшну, який виробляє суспільно-політичне шоу «Шустер live», що виходить на телеканалі Савіка Шустера 3s.tv. А також, що судимістю чиновники вважають відкрите проти Савіка Шустера Державною фіскальною службою кримінальне провадження на суму 13 млн грн.

Сам Савік Шустер заявив журналістам, що планує й далі працювати в Україні попри анулювання дозволу на працевлаштування.

Фото - freedomrussia.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1678
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду