«1+1» вирішив припинити провадження за фактом нападу на журналістів ТСН

«1+1» вирішив припинити провадження за фактом нападу на журналістів ТСН

25 Квітня 2016
4333

«1+1» вирішив припинити провадження за фактом нападу на журналістів ТСН

4333
Представники Української православної церкви Московського патріархату звернулись до телеканалу «1+1» з проханням забрати заяву з поліції про напад на журналістів ТСН біля Києво-Печерської Лаври.
«1+1» вирішив припинити провадження за фактом нападу на журналістів ТСН
«1+1» вирішив припинити провадження за фактом нападу на журналістів ТСН

Про це йдеться у сюжеті журналіста Сергія Гальченка у програмі «ТСН. Тиждень», який розміщено на tsn.ua.

Нагадаємо, 19 квітня під час зйомок сюжету про святкування дня народження намісника Києво-Печерської Лаври Павла невідомі особи погрожували журналістам ТСН каналу «1+1» та пошкодили авто. Журналісти викликали на місце події поліцію.

Журналіст Сергій Гальченко розповів у сюжеті, що 19 квітня, коли знімальна група ТСН фільмувала, як на день народження намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Московський патріархат) з’їзджаються представники колишньої і нинішньої влади, журналістам почали погрожувати так звані «козаки», що назвались «охороною Лаври». Вони вимагали виключити камеру, стерти запис та спустили шини редакційного автомобіля. Невідомі припинили свої дії тільки після приїзду поліції, яку викликали журналісти ТСН.

Наступного дня, 20 квітня, коли знімальні групи «1+1» продовжували роботу біля Лаври, на журналістів знову напали невідомі, які погрожували фізичною розправою і розбили камеру. При цьому журналістка ТСН просила їх припинити насильство, обіцяючи припинити зйомку. Телеканал стверджує, що нападники - охоронці одного з VIP-гостей намісника Павла.

Як стверджує канал, третій напад знімальну групу ТСН того ж дня дійснили помічники намісника Лаври Павла, які вдарили оператора Сергія Кисельова дверима та з нецензурною лайкою накинулись на нього. Вони розбили камеру і забрали її частину. Інцидент зафіксований на відео. Після того, як журналіст та оператор викликали поліцію, до поліцейських вийшов інший чоловік, який заперечував напад, та умисно давав неправдиві показання представникам правоохоронних органів.

«На знімальну групу каналу «1+1» напали, побили та вкрали частину апаратури – двоє. Один із них – Денис Дудник. Довгі роки він – помічник настоятеля Лаври Павла та його особистий фотограф. Чоловік, який атакував оператора, – Степан Казьмирук. Він – товариш Дениса Дудника та водій. Закінчив Київську духовну академію. Саме він спустив колесо в автівці "1+1". Обидва в Лаврі – постійні гості та дуже наближені до Павла люди», - йдеться у сюжеті ТСН.
У забороні зйомки на території Лаври так звана «охорона» посилалася на те, що це – не приватна територія, а не територія держави, а «церква відділена від держави».  У сюжеті йдеться, що Києво-Печерська Лавра є державним заповідником, і журналісти за законом мали повне право знімати на її території.

Нагадаємо, за фактом нападу на журналістів ТСН столична поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста).

Водночас речник УПЦ МП, єпископ Климент (Вечеря) запевнив, що церква зацікавлена встановити нападників на журналістів. «Адміністрація Лаври звернулася до відповідних органів, що всі, що брав участь у цьому інциденті, вони були визначені», - сказав він.

При цьому намісник Павло заявив, що журналісти прийшло до нього із «злобою та ненавистю», а хто застосовував силу до журналістів, він не знає.

Як йдеться у сюжеті,  редакція ТСН вирішила після звернення представників Української православної церкви Московського патріархату забрати заяву про скоєння правопорушення.

«І напередодні найбільшого християнського свята редакція ТСН вирішила вчинити, як вчать заповіді Божі. І заяву заберемо», - повідомляє ТСН.
Нападаємо, Відділ комунікації Головного управління Національної поліції у місті Києві повідомив, що нацполіція розпочала кримінальне провадження за ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) Кримінального кодексу України за фактом нападу на журналістів ТСН каналу «1+1» поблизу Києво-Печерської Лаври у Києві і проводиться досудове розслідування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4333
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду