З конкурсу «Честь професії» зняли свої роботи сім журналістів «Громадського ТБ» та «Радіо Свобода»

З конкурсу «Честь професії» зняли свої роботи сім журналістів «Громадського ТБ» та «Радіо Свобода»

20 Квітня 2016
3290

З конкурсу «Честь професії» зняли свої роботи сім журналістів «Громадського ТБ» та «Радіо Свобода»

3290
Станом на середину дня 20 квітня свої кандидатури з конкурсу професійної журналістики «Честь професії» зняли семеро журналістів - співробітників редакцій «Громадського ТБ» та «Радіо Свобода».
З конкурсу «Честь професії» зняли свої роботи сім журналістів «Громадського ТБ» та «Радіо Свобода»
З конкурсу «Честь професії» зняли свої роботи сім журналістів «Громадського ТБ» та «Радіо Свобода»

Про це «Детектору медіа» повідомили в Незалежній асоціації телерадіомовників (НАМ) – одному з організаторів конкурсу.

Офіційно відмовилися від участі Богдан Кутєпов («Громадське ТБ»), Сергій Андрушко («Радіо Свобода»), Михайло Ткач («Радіо Свобода»), Анна Цигима («Громадське ТБ»), Христина Бондаренко («Громадське ТБ»), Андрій Сайчук та Наталія Тарасовська («Громадське ТБ»).

Нагадаємо, раніше журналіст «Громадського телебачення» та один з номінантів конкурсу «Честь професії» Богдан Кутєпов у своїй колонці на «Детекторі медіа» оголосив, що офіційно знімає свою роботу з фіналу «Честі професії» через присутність журналіста та екс-голови ГО «Громадське телебачення» Романа Скрипіна в журі конкурсу.

Журналіст «Радіо Свобода» Сергій Андрушко на своїй сторінці в Facebook пояснив причини своєї відмови від участі в конкурсі. Його журналістське розслідування увійшло до п’ятірки фіналістів у номінації «Краще подання складної теми» цього конкурсу.

«Попросив зробити це через конфлікт навколо складу журі конкурсу. Вважаю, що репутація усіх членів журі конкурсу, який стоїть на захисті честі журналістики, має бути професійно бездоганною», - повідомив журналіст «Радіо Свобода» Сергій Андрушко.

Журналістка програма «RE:ФОРМА» «Громадського телебачення» Наталія Тарасовська повідомила, що її колектив також відкликає свою роботу з конкурсу, хоча їм приємно було, що їх проект претендував на перемогу.

«Бо вважаємо, що робим правильну і корисну справу, яка заслуговує на визнання. Потім, як і всі, дізналися, що в журі конкурсу - людина, яка до честі професії стосунок мати перестала. Навіть після заперечень Громадського, Романа Скрипіна залишили в журі.Вважаємо, що і нам, і Громадському немає сенсу далі брати участь в такому конкурсі, і що ця нагорода навряд чи матиме якусь цінність. RE:Форма, як і решта колег з Громадського, зняла свою роботу. Це і є честь. Дякую всім», - написала пані Тарасовська.

Інша журналітка «Громадського» Анна Цигима так прокоментувала своє рішення: «Вважаю, що один з членів журі не має честі не те, що у професії, а і у житті. Скажіть, будь ласка, як судити конкурс у номінації журналістські розслідувань може людина, яка з каналу, який ми всі разом створювала, забрала гроші наших глядачів. Мені дуже жаль, що знімаються мої колеги, які уже увійшли в 5-ку кращих…», - зазначила вона в Facebook.

Її колега Христина Бондаренко наголосила, що зняла з конкурсу свою роботу не так через Романа Скрипіна, як через те, що цінність конкурсу виявилася знівельованою.  «Як на мене, якщо назвали людину злодієм (Романа Скрипіна, який нібито присвоїв благодійні внески для ГО «Громадське телебачення». – ДМ), дайте висновок суду як мінімум. Я про це заявила спочатку конфлікту і буду на цьому наполягати зараз. Чого б мені це не коштувало. А якщо говорити про сам конкурс, де дуже багато гідних робіт, то зараз, на жаль, він виявився на межі зриву. І тільки тому, що в списках журі однієї з номінацій складається Роман Скрипін. Всі мої колеги зняли свої роботи з конкурсу. У тому числі і колеги по ньюзруму з Громадського. Бути і далі в номінації ціною плювків в спину не бачу сенсу. Та й цінність самого конкурсу вже знівельована. Тому я знімаю і свою роботу», - зазначила вона.

Натомість в коментарях до її публікації журналістка «Української правди» Анастасія Рінгіс пояснила, чому не знімала свою кандидатуру.

«А я не зняла (хоча я і не подавала, це зробила редакція), просто я вважаю так: є професіоналізм, а є різні риси характеру, в тому числі - неприємні. Професіонали бувають покидьками, а хороші люди бувають непрофесіоналами. Все це варто враховувати, але не варто змішувати…До того ж в журі є інші колеги. Демарш – це неповага до них. В історії зі Скрипіним , мені здається, є багато питань. Через істерики я так і не змогла розібратися», - написала вона.

Нагадаємо, 13 квітня організатори назвали імена журналістів, чиї матеріали увійшли до п’ятірки найкращих у кожній номінації.

14 квітня голова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк звернулася до наглядової ради конкурсу із запитом, у якому просила переглянути участь у журі конкурсу журналіста Романа Скрипіна. У своєму запиті вона, зокрема, зазначила: «Звертаю вашу увагу, що Романа Скрипіна було більшістю голосів загальних зборів ГО "Громадське телебачення" виключено з організації за завдання шкоди організації та привласнення понад 250 000 євро внесків громадськості, а також використання службового положення для таємного переведення на власний рахунок 38 000 доларів, яке Громадське отримало як роялті на каналі Громадського YouTube. Саме тому, навіть маючи конфлікт інтересів, будучи головою ГО "Громадське телебачення", вважаю неприпустимою участь людини в журі конкурсу, який називається "Честь професії", адже це справді нівелює честь нашої професії».

Наглядова рада конкурсу професійної журналістики «Честь професії» більшістю голосів проголосувала за збереження за Романом Скрипіним статусу члена журі конкурсу 2016 року. Не погоджуючись із таким рішенням, пані Гуменюк заявила про свій вихід з наглядової ради. «Можу тільки висловити свою підтримку колегам, які мали великі шанси отримати премію - Bohdan Kutiepov, Serhii Andrushko, команді проекту РЕ: ФОРМА (Andrii Saichuk, Nathalie Tarasovska,  Yakiv Liubchych, Fedir Prokopchuk) , Сашку Назарову. Oleksandr MorozisAnna Tsygyma, котрі дізнавшись про склад журі, зняли свої роботи. Хоча насправді заслужили. Повірте, це той випадок, коли простіше було не відмовлятися», - зазначила пані Гуменюк на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, що церемонія нагородження конкурсу професійної журналістики «Честі професії 2016» відбудеться цієї п'ятниці, 22 квітня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3290
Читайте також
20.04.2016 23:00
Роман Скрипін
для «Детектора медіа»
4 404
19.04.2016 15:00
Оргкомітет конкурсу професійної журналістики "Честь професії 2016"
2 130
19.04.2016 13:05
Богдан Кутєпов
для «Детектора медіа»
4 148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду