Військова прокуратура вдруге закрила справу про перешкоджання СБУ журналістам «Схем»

Військова прокуратура вдруге закрила справу про перешкоджання СБУ журналістам «Схем»

11 Квітня 2016
1893

Військова прокуратура вдруге закрила справу про перешкоджання СБУ журналістам «Схем»

1893
Військова прокуратура Київського гарнізону вдруге закрила кримінальне провадження про перешкоджання співробітниками Служби безпеки України законній журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми», спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA: Перший».
Військова прокуратура вдруге закрила справу про перешкоджання СБУ журналістам «Схем»
Військова прокуратура вдруге закрила справу про перешкоджання СБУ журналістам «Схем»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Згідно з постановою Військової прокуратура Київського гарнізону, кримінальне провадження закрите  5 квітня, через тиждень після того, як Апеляційний суд Києва зобов’язав військову прокуратуру поновити розслідування. 

Військова прокуратура повторно закрила провадження за тим самим формулюванням, що і вперше – «у зв’язку з відсутністю у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення».

Справу розглядав той самий слідчий військової прокуратури Київського гарнізону, лейтенант юстиції Іван Дячук.

Наразі адвокати журналістів готують скаргу до суду з вимогою поновити справу.

Нагадаємо, 2 жовтня минулого року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу «Схеми. Корупція в деталях» журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича та пошкодили знімальну техніку. Журналісти знімали сюжет про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім доходам. Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу.

Військова прокуратура Київського гарнізону тоді відкрила кримінальне провадження щодо інциденту за перешкоджання законній роботі журналістів. Однак 6 січня журналіст «Схем» Михайло Ткач повідомив, що кримінальне провадження за ст. 171 про перешкоджання законній журналістській діяльності було закрито 31 грудня 2015 року. У лютому Печерський районний суд Києва відмовився поновити справу про перешкоджання співробітників СБУ журналістам програми «Схеми».

28 березня колегія суддів Апеляційного суду Києва  задовольнила апеляційну скаргу «Схем», в якій вони вимагали скасувати рішення Печерського райсуду про закриття кримінальної справи через нібито відсутній склад злочину в діях працівників СБУ при силовому затриманні журналістів. Апеляційний суд ухвалив рішення повернути матеріали кримінального провадження Військовій прокуратурі для поновлення досудового розслідування. Адвокат програми розслідувань «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший» Людмила Лебідь зазначила, що ця ухвала оскарженню не підлягає.

На фото - затримання журналіста «Схем» співробітниками СБУ. 

Фото: скрін відео «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду