Українські ЗМІ вдалися до дискримінації та ксенофобії, висвітлюючи тему біженців у Яготині, – рішення Незалежної медійної ради

Українські ЗМІ вдалися до дискримінації та ксенофобії, висвітлюючи тему біженців у Яготині, – рішення Незалежної медійної ради

5 Квітня 2016
6118

Українські ЗМІ вдалися до дискримінації та ксенофобії, висвітлюючи тему біженців у Яготині, – рішення Незалежної медійної ради

6118
Незалежна медійна рада за власною ініціативою вивчала етичність та правомірність висвітлення українськими ЗМІ теми біженців і шукачів притулку. Причиною розгляду такої тематики стало висвітлення низкою українських медіа діяльності пункту тимчасового розміщення біженців у місті Яготин Київської області протягом лютого-березня 2016 року.
Українські ЗМІ вдалися до дискримінації та ксенофобії, висвітлюючи тему біженців у Яготині, – рішення Незалежної медійної ради
Українські ЗМІ вдалися до дискримінації та ксенофобії, висвітлюючи тему біженців у Яготині, – рішення Незалежної медійної ради

4 квітня Незалежна медійна рада одностайно затвердила висновок у першій справі, розгляд якої ініціювали члени ради самостійно (загалом це третя розглянута радою справа). Справа стосувалася матеріалів, що транслювалися більшістю національних телеканалів з найбільшою аудиторією і в яких переважно в негативному світлі подавалася інформація про ставлення місцевих жителів до відкриття притулку. Також характерним для більшості сюжетів було викривлення термінології, створення біженцям іміджу неблагополучних осіб, які лише завдають шкоди й несуть хвороби, та поширення подібних негативних стереотипів.

Члени Незалежної медійної ради дійшли висновку, що більшість українських медіа, що висвітлювали цю тему, припустилися порушень міжнародних та національних правових норм щодо недопустимості дискримінації та поширення мови ненависті, а також суттєвих порушень відповідних професійних та етичних стандартів.

Такі висновки, з-поміж іншого, базуються на результатах моніторингу висвітлення інформації про біженців за авторством Сергія Лефтера «Залякати сирійськими біженцями. Майстер-клас українських ЗМІ», який було опубліковано на порталі «Детектор Медіа» (за період  з кінця лютого – початок березня 2016 року).

Незалежна медійна рада суворо засуджує такі практики в українських медіа і сподівається на те, що українські журналісти у майбутньому утримуватимуться від дискримінації, поширення ксенофобії та мови ненависті, а натомість стануть провідником толерантності та гуманізму і таким чином сприятимуть віднайденню не тільки ефективних, але і моральних вирішень для таких викликів сучасності як конфлікти та міграційна криза.

З повним текстом рішення можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Інститут медіа права, Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», ГО «Детектор медіа» та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова правління ГО «Детектор медіа»Наталія Лигачова, секретарями - медіаюристи Ігор Розкладай (Інститут медіа права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

20 січня Незалежна медійна рада ухвалила висновок у своїй першій справі за зверненням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Справа стосувалася змісту випуску «Кровавая вольница» документального серіалу «Легенди карного розшуку», що транслювався в ефірі телеканалу НТН 12 грудня 2015 року.

Незалежна медійна рада вбачає у цьому випуску документального циклу каналу НТН порушення декомунізаційної норми закону «Про телебачення і радімовлення» (частина 2 статті 9), статті 3 закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також Редакційного статуту телеканалу НТН.

11 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, спираючись на експертний висновок Незалежної медійної ради, оголосила попередження телеканалу НТН за трансляцію випуску серіалу «Легенди карного розшуку» під назвою «Кровавая вольница».

16 березня Незалежна медійна рада ухвалила висновок у своїй другій справі за зверненням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Справа стосувалася змісту програми «Репортер. Студія» за участі лідерки руху «Антивойна» Вікторії Шилової, що транслювалася в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса) 22 січня 2016 року.

Незалежна медійна рада не знайшла в діях телеканалу порушень норм чинного законодавства України. Водночас Незалежна медійна рада зазначила, що дана програма є яскравим прикладом порушення професійних та етичних стандартів журналістської діяльності та свідченням недбалого ставлення працівників телеканалу «Репортер» (Одеса) до виконання своїх професійних обов’язків.

Ілюстрація - скріншот з YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6118
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду