У Броварах поліція відмовилася відкрити провадження за фактом перешкоджання журналісту

У Броварах поліція відмовилася відкрити провадження за фактом перешкоджання журналісту

25 Березня 2016
3400
25 Березня 2016
10:12

У Броварах поліція відмовилася відкрити провадження за фактом перешкоджання журналісту

3400
2 березня у Броварах (Київська область) журналісту місцевого видання «Маєш право знати» Андрію Качору перешкоджала вести відеозйомку голова ГО «Комітет громадського самоврядування Київщини» Тетяна Немчина на заході під назвою «Координаційна рада громадських організацій». Броварський міськвідділ поліції відмовив у відкритті кримінального провадження за фактом перешкоджання журналісту.
У Броварах поліція відмовилася відкрити провадження за фактом перешкоджання журналісту
У Броварах поліція відмовилася відкрити провадження за фактом перешкоджання журналісту

Про це повідомляють видання «Маєш право знати» та Інститут масової інформації (ІМІ).

Інцидент стався у приміщенні міського культурного центру «Прометей», де мав відбутися захід «Координаційна рада громадських організацій». Як повідомляється на сайті видання, збори були організовані задля висловлення підтримки Ларисі Виноградовій (колишня заступник міського голови та екс-членкиня Партії регіонів) та Костянтину Кузнєцову (колишній керуючий справами виконкому) в якості претендентів на посади заступника міського голови та керуючого справами виконкому відповідно.

Перед початком зборів Тетяна Немчина заборонила журналісту Андрію Качору проводити відеозйомку, мотивуючи, що захід закритий для преси. Після того, як журналіст представився та попередив її про здійснення нею кримінального злочину, вона продовжувала забороняти зйомку. Андрій Качор викликав наряд міліції та зареєстрував відповідну заяву про вчинення Тетяною Немчиною кримінального злочину за ст. 171 КК України (перешкоджання професійній журналістській діяльності).

В коментарі ІМІ Андрій Качор зазначив, що Тетяна Немчина також штовхнула його, не бажаючи пускати до зали, де проходив захід.

«Немчина штовхнула мене, намагаючись закрити двері просто перед носом. Вони відпочатку не хотіли пускати жодні ЗМІ, але коли вже я прорвався, і приїхала поліція, то іншим не перешкоджали. Я просто першим приїхав туди», - розповів журналіст.

Броварський міськвідділ поліції відмовив у відкритті кримінального провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів 2 березня в МКЦ «Прометей», повідомляє видання. Про це йдеться у висновку від 22 березня щодо заяви про злочин, наданій журналістом «Маєш право знати» Андрієм Качором.

В офіційному документі  зазначається, що під час подій 2 березня в МКЦ «Прометей» Тетяна Немчина, яку журналіст звинувачує у незаконному перешкоджанні журналістській діяльності, жодних незаконних дій не вчиняла. Аргументуючи свою позицію, правоохоронці посилаються на ст. 307 Цивільного кодексу України, згідно з якою «фізична особа може бути знята… лише за її згодою». Окрім того, у висновку поліціянти також посилаються на ст. 297-му Цивільного кодексу та ст. 55 Конституції України.

Водночас у рішенні правоохоронців взагалі не згадується ст. 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста», хоча саме на цю статтю посилався Андрій Качор при складанні заяви у правоохоронні органи.

У висновку поліція зазначає, що вважає закінченою перевірку заяви журналіста, а Тетяні Немчиній винесла офіційне застереження про недопустимість вчинення протиправної та антигромадської поведінки.

Відповідний висновок підписав ст. інспектор Броварського відділку поліції (ВП), старший лейтенант Р.Кеуш, т.в.о. начальника відділу Броварського ВП, майор поліції В.Медвідь та затвердив начальник Броварської поліції О.Янчинський.

Як повідомив Андрій Качор, він не бачить сенсу в тому, аби оскаржувати висновок правоохоронців. «Навіть не знаю, чесно кажучи, не бачу в цьому особливого сенсу. Попередній багаторічний досвід показав: якщо справа має політичний підтекст, ні міліція, ні прокуратура “своїх не здасть”, усіх будуть покривати до “переможного кінця», - сказав він.

Фото: скрін відео «Маєш право знати»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3400
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду