Херсонському журналісту незаконно забороняли знімати у Київському метрополітені

Херсонському журналісту незаконно забороняли знімати у Київському метрополітені

24 Березня 2016
2939
24 Березня 2016
15:55

Херсонському журналісту незаконно забороняли знімати у Київському метрополітені

2939
21 березня у Києві головному редактору «Херсонської міської газети» Костянтину Риженку перешкоджали у проведенні відео- та фотозйомки у метрополітені працівниця метрополітену та правоохоронці.
Херсонському журналісту незаконно забороняли знімати у Київському метрополітені
Херсонському журналісту незаконно забороняли знімати у Київському метрополітені

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Інцидент стався на станції Київського метрополітену «Вокзальна», коли Костянтин Риженко почав проводити зйомку. Як розповів журналіст, він знімав туристичний Київ для газети, в якій є рубрика «Огляди».

«Це була станція "Вокзальна". Я знімав ескалатор. До мене підійшла представниця метрополітену, яка сказала, що знімати не можна і почала кликати поліцію. Коли вона почала кликати поліцію, я швидко прибрав камеру і підійшов до неї ближче, щоб детальніше дізнатися про ситуацію. Побачивши, що я не маю агресивних намірів, вона рукою відмахнула правоохоронцям, мовляв вже не потрібно підходити», - розповів журналіст.

Коли підійшли правоохоронці, вони почали вимагати від журналіста прибрати камеру, погрожуючи затриманням. «Була така ситуація, коли правоохоронці сказали мені, або я прибраю камеру, або мене затримують. Я прибрав камеру, запитав, чому не можна знімати», - розповів Костянтин Риженко.

Він додав, що під час спілкування працівниця метрополітену наполягала на тому, що він має добровільно піти з поліцією для складання протоколу.

«Коли я сказав, що це незаконно. І я не полінуюся залишитися ще на день в Києві, щоб влаштувати скандал з цього приводу, вона сказала, що в принципі питання можна вирішити, якщо я під’їду до начальника метро на станцію “Лук'янівська”», - розповів журналіст, додавши, що його направили до начальника «Служби руху» метрополітену для отримання дозволу для зйомки.

При цьому Костянтину Риженку ніхто не зміг пояснити, чому не можна знімати у метрополітені, лише зауважували, що це стратегічний об’єкт.

Після отримання дозволу журналіст провів зйомку у пішохідному переході між станціями «Майдан Незалежності» та «Хрещатик». Двоє правоохоронців чекали на нього, уточнили особу журналіста і перевірили дозвіл.

Прес-служба Київського метрополітену в коментарі ІМІ повідомила, що жодних заборон на фото- та відеозйомку доступних загалу частин метрополітену (наприклад, крім депо чи службових приміщень) не існує. Фотозйомка проводиться вільно, а щодо відеозйомки передбачено отримання дозволу від «Служби руху» Київського метрополітену, який не має обов'язкового характеру та по своїй суті розглядається як «акредитація». Також було повідомлено, що наразі розробляється нове положення, що у тому числі буде регулювати ці питання.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що у цьому випадку найбільше питань виникає до правоохоронців.

«У даній ситуації найбільше питань створюють дії правоохоронців, оскільки незрозуміло за яке правопорушення ними планувався складатися протокол, і чи виправданими і необхідними були такі заходи - навіть в рамках забезпечення підвищеної безпеки у метрополітені міста Києва», - сказав Максим Ратушний.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2939
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду