«Радіо Свобода» заявляє, що не знімало обговорення національної автономії кримських татар з ефіру

«Радіо Свобода» заявляє, що не знімало обговорення національної автономії кримських татар з ефіру

24 Березня 2016
1698
24 Березня 2016
13:18

«Радіо Свобода» заявляє, що не знімало обговорення національної автономії кримських татар з ефіру

1698
Директорка української редакції «Радіо Свобода» Мар'яна Драч у відповіді на заяву шеф-редактора служби новин Zaman кримськотатарської телекомпанії ATR Османа Пашаєва і заступника гендиректора телеканалу ATR Айдера Муждабаєва про призупинення співпраці з проектом «Крим.Реаліі» до отримання роз'яснень від керівництва «Радіо Свобода» повідомляє, що програма про кримськотатарську національну автономію не знімалася з ефіру «Крим.Реалії».
«Радіо Свобода» заявляє, що не знімало обговорення національної автономії кримських татар з ефіру
«Радіо Свобода» заявляє, що не знімало обговорення національної автономії кримських татар з ефіру

Про це йдеться у її письмовому коментарі для «Детектор медіа».

«Українська редакція Радіо Свобода з повагою ставиться до колег з кримськотатарського каналу ATR, неодноразово повідомляла про утиски цього каналу та навіть тимчасово надавала свою київську студію для запису програм ATR, після того як канал був змушений покинути окупований півострів. З грудня 2015 року журналістка цього каналу стажується в Празі в рамках стипендії Вацлава Гавела», - нагадує Мар'яна Драч.

Вона також зазначила, що шеф-редактор служби новин телеканалу ATR Осман Пашаєв з кінця 2015 року співпрацює з радіопроектом «Крим.Реалії», обговорюючи в ефірі важливі теми для кричман. «Радіо Свобода щиро цінує цю співпрацю, але водночас колеги, які ведуть наш ефір, мають дотримуватися передовсім наших редакційних стандартів і внутрішніх правил роботи», - наголосила директорка української редакції «Радіо Свобода». 

Водночас вона заявляє, що тема про кримськотатарську національну автономію не знімалася з ефіру «Крим.Реалії», її перенесли на інший день. «Як повідомила продюсерка проекту Катерина Некреча, Осман Пашаєв не зміг вчасно обґрунтувати заявку дискусійної теми», - повідомила Мар’яна Драч.

Вона також додала, що редакція раніше вже не раз обговорювала виклики, пов'язані з кримськотатарською автономією:

http://ru.krymr.com/content/article/27294659.html 

http://ru.krymr.com/content/news/27293550.html

http://ru.krymr.com/content/article/27299166.html

Саме Осман Пашаєв провів один такий ефір 31 грудня 2015 року: http://ru.krymr.com/audio/27432328.html

За її словами, керівник проекту «Крим.Реалії» Володимир Притула зараз перебуває у відпустці.

«А спілкування із заступником гендиректора телеканалу ATR Айдером Муждабаєвим в мережі Facebook є його приватною позицією, яка не завжди збігається з позицією редакції, - зазначила Мар’яна Драч. - Мені прикро, що колеги пов'язують ці інциденти в один ланцюг». 

Вона нагадала, що сайт «Крим.Реалії» з грудня 2014 року надає Айдеру Муждабаєву майданчик для публікації його блогів http://ru.krymr.com/author/95071.html , також заступник гендиректора ATR кілька разів цього року був гостем київської студії Радіо Свобода у програмах для загальнонаціональної аудиторії:

http://www.radiosvoboda.org/content/article/27576568.html

http://www.radiosvoboda.org/content/article/27494411.html

«Радіо Свобода є відданою свободі слова в Україні, й багато років працює саме для утвердження цього принципу, який зараз опинився під найбільшим ударом в Криму. Вірю, що це наша спільна позиція з телеканалом ATR», - підкреслює Мар'яна Драч.

Нагадаємо, Осман Пашаєв і  Айдер Муждабаєв опублікували офіційне звернення до керівництва проекту «Крим.Реаліі», «Радіо Свобода» (Україна) і європейського офісу «Радіо Свободи» в Празі (Чехія), у якому йдеться про призупинення співпраці з проектом «Крим.Реаліі» до отримання роз'яснень від керівництва «Радіо Свобода».

Підставою для заяви послужило начебто зняття з ефіру на радіо «Крим.Реаліі» програми Османа Пашаєва на тему кримськотатарської автономії.

У зверненні до керівництва сайту «Крим.Реаліі», «Радіо Свобода» (Україна) і європейського офісу «Радіо Свобода» в Празі Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявляють, що «в останні дні розгорнулася кампанія по обмеженню свободи слова, що стосується журналістів ATR».

У якості прикладу наведено інформацію, що 21 березня керівник проекту «Крим.Реаліі» («Радіо Свобода») Володимир Притула написав на сторінці Айдера Муждабаєва в Facebook, що «цей журналіст не повинен висловлювати свою думку відносного внутрішньополітичного становища в Україні, оскільки він має паспорт громадянина РФ».

Потім 23 березня Осман Пашаєв отримав від продюсера радіо «Крим.Реаліі» повідомлення про те, що його програма знімається з ефіру начебто через те, що заявлена журналістом тема «Кримськотатарська автономія: нерозуміння необхідності її відновлення в складі України» «подана упереджено і є дискусійною», йдеться в повідомленні. «Хоча програма якраз мала на увазі відкриту дискусію із представленням різних точок зору», - йдеться у заяві.

Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявляють, що вважають неприпустимими такі дії з боку співробітників і керівників ЗМІ, які фінансуються Конгресом Сполучених Штатів Америки.

«Висловлюємо подив тим, що дана атака на свободу висловлювань відбувається співробітниками ЗМІ, покликаних, відповідно до своїх статутів, сприяти поширенню свободи слова в світі, зокрема в Україні. Просимо керівництво «Радіо Свобода» офіційно роз'яснити нам, чи є дана позиція позицією ЗМІ, або приватною думкою їх співробітників. Заявляємо, що до отримання офіційної відповіді від керівництва «Радіо Свобода» ми змушені призупинити співпрацю з проектами «Крим.Реаліі» і «Радіо Свобода» (Україна)», - підсумовують журналісти.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1698
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду