Кримськотатарські журналісти Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявили, що припиняють співпрацю з проектом «Крим.Реаліі»

Кримськотатарські журналісти Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявили, що припиняють співпрацю з проектом «Крим.Реаліі»

24 Березня 2016
2063
24 Березня 2016
11:08

Кримськотатарські журналісти Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявили, що припиняють співпрацю з проектом «Крим.Реаліі»

2063
Шеф-редактор служби новин Zaman кримськотатарської телекомпанії ATR Осман Пашаєв і заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв опублікували офіційне звернення до керівництва проекту «Крим.Реаліі», «Радіо Свобода» (Україна) і європейського офісу «Радіо Свободи» в Празі (Чехія), у якому йдеться про призупинення співпраці з проектом «Крим.Реаліі» до отримання роз'яснень від керівництва «Радіо Свобода».
Кримськотатарські журналісти Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявили, що припиняють співпрацю з проектом «Крим.Реаліі»
Кримськотатарські журналісти Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявили, що припиняють співпрацю з проектом «Крим.Реаліі»

Звернення, оприлюднене спершу у Facebook Айдера Муждабаєва, опублікували кілька українських ЗМІ – зокрема, «15 минут» і «Українська правда».

Підставою для заяви послужило начебто зняття з ефіру на радіо «Крим.Реаліі» програми Османа Пашаєва на тему кримськотатарської автономії.

У зверненні до керівництва сайту «Крим.Реаліі», «Радіо Свобода» (Україна) і європейського офісу «Радіо Свобода» в Празі Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявляють, що «в останні дні розгорнулася кампанія по обмеженню свободи слова, що стосується журналістів ATR».

У якості прикладу наведено інформацію, що 21 березня керівник проекту «Крим.Реаліі» («Радіо Свобода») Володимир Притула написав на сторінці Айдера Муждабаєва в Facebook, що «цей журналіст не повинен висловлювати свою думку відносного внутрішньополітичного становища в Україні, оскільки він має паспорт громадянина РФ».

Потім 23 березня Осман Пашаєв отримав від продюсера радіо «Крим.Реаліі» повідомлення про те, що його програма знімається з ефіру начебто через те, що заявлена журналістом тема «Кримськотатарська автономія: нерозуміння необхідності її відновлення в складі України» «подана упереджено і є дискусійною», йдеться в повідомленні. «Хоча програма якраз мала на увазі відкриту дискусію із представленням різних точок зору», - йдеться у заяві.

Осман Пашаєв і Айдер Муждабаєв заявляють, що вважають неприпустимими такі дії з боку співробітників і керівників ЗМІ, які фінансуються Конгресом Сполучених Штатів Америки, де «свобода слова гарантована Першою поправкою до Конституції і ї розширювальними тлумаченнями, даними в Актах Конгресу і Верховного суду США».

«Висловлюємо подив тим, що дана атака на свободу висловлювань відбувається співробітниками ЗМІ, покликаних, відповідно до своїх статутів, сприяти поширенню свободи слова в світі, зокрема в Україні. Просимо керівництво «Радіо Свобода» офіційно роз'яснити нам, чи є дана позиція позицією ЗМІ, або приватною думкою їх співробітників. Заявляємо, що до отримання офіційної відповіді від керівництва «Радіо Свобода» ми змушені призупинити співпрацю з проектами «Крим.Реаліі» і «Радіо Свобода» (Україна)», - підсумовують журналісти.

«Детектор медіа» зателефонував керівникові проекту «Крим.Реалії» Володимиру Притулі, який зараз знаходиться у відпустці за кордоном. За його словами, він здивований заявою і звинуваченнями журналістів, і хотів би взяти час, аби розібратися у ситуації. Водночас він повідомив, що «Радіо Свобода» готує заяву з цього приводу.

Далі «Детектор медіа» публікує заяву мовою оригіналу:

«ОФИЦИАЛЬНОЕ ОБРАЩЕНИЕ

к руководству сайта «Крым.Реалии», «Радио Свобода» (Украина) и европейскому офису «Радио Свободы» в Праге.

Уважаемые коллеги!

В последние дни развернулась кампания по ограничению свободы слова, касающаяся журналистов крымскотатарского телеканала ATR.

Сначала в понедельник, 21 марта, руководитель проекта «Радио Свобода» «Крым.Реалии» Владимир Притула написал на странице журналиста Айдера Муждабаева в Фейсбук, что этот журналист не должен высказывать свое мнение относительного внутриполитических событий в Украине (в частности ‒ публиковать критику гомофобских высказываний господина Кивы и даже делать репосты материалов, опубликованных в украинских СМИ), поскольку он имеет паспорт гражданина РФ. Притула публично назвал это «раскачиванием лодки» и «атакой на Украину со стороны крымских татар».

Затем в среду, 23 марта, журналист Осман Пашаев получил от продюсера радио «Крым.Реалии» сообщение о том, что его программа, запланированная на утро, 24 марта, снимается с эфира, так как заявленная Пашаевым тема «Крымскотатарская автономия: непонимание необходимости ее восстановления в составе Украины» «подана предвзято и является дискуссионной». Хотя программа как раз подразумевала открытую дискуссию с представлением различных точек зрения.

Заявляем, что мы считаем недопустимыми такого рода публичную риторику и действия со стороны сотрудников и руководителей СМИ, финансируемых Конгрессом Соединенных Штатов, где свобода слова гарантирована Первой поправкой к Конституции и ее расширительными толкованиями, данными в Актах Конгресса и Верховного суда США.

Сообщаем, что какие-либо формы запретов либо публичных рекомендаций, ведущих к де-факто ограничению свободы высказываний в связи с национальностью, расой, либо гражданством, запрещены Конгрессом США и парламентами стран-членов Европейского Союза.

Заявляем, что идея создания крымскотатарской национальной автономии в составе Украины не является законодательно запрещенной, а, напротив, официально признана Верховной Радой в качестве гарантированного права на самоопределение крымскотатарского народа в составе Украины. Также идея создания крымскотатарской автономии неоднократно звучала в выступлениях Президента Украины, который рекомендовал парламентариям внести соответствующие поправки в текст Конституции.

Выражаем недоумение тем, что данная атака на свободу высказываний совершается сотрудниками СМИ, призванных, согласно своим уставам, способствовать распространению свободы слова в мире, в частности в Украине.

Просим руководство «Радио Свобода» официально разъяснить нам, является ли данная позиция позицией СМИ, либо частным мнением их сотрудников.

Заявляем, что до получения официального ответа от руководства «Радио Свобода» мы вынуждены приостановить сотрудничество с проектами «Крым.Реалии» и «Радио Свобода» (Украина).

Шеф-редактор службы новостей ZAMAN телекомпании ATR Осман Пашаев,

зам. гендиректора телеканала ATR Айдер Муждабаев.

23.03.2016, Киев».

Нагадаємо, 1 березня заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв повідомив про можливе припинення мовлення на Крим каналу ATR і дитячого каналу Lâle. Це друга подібна заява керівника телеканалу, який днями звернувся з проханням надати фінансову допомогу каналу ATR. За словами Айдера Муждабаєва, українська влада не хоче витрачати кошти на мовлення кримськотатарського телеканалу.

Пізніше він заявив, що попри обіцянки Кабінету міністрів України знайти у бюджеті 5 млн.грн. на погашення половини боргу каналу за оплату супутникового сигналу, проблеми мовника не вирішені. Він вважає, що уряд повинен відшкодувати вартість втрачених в Криму матеріально-технічної бази і приміщень кримськотатарського медіахолдингу ATR .

На фото – Айдер Муждабаєв і Осман Пашаєв (праворуч)

Фото: «15 минут»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2063
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду