Українських журналісток, які їхали підтримати Надію Савченко, видворили з Росії

Українських журналісток, які їхали підтримати Надію Савченко, видворили з Росії

21 Березня 2016
2568
21 Березня 2016
13:08

Українських журналісток, які їхали підтримати Надію Савченко, видворили з Росії

2568
20 березня львівським журналісткам Ірині Юзик та Христині Інжуватовій, які їхали до російського міста Донецька (Ростовська область), щоб підтримати Надію Савченко під час оголошення вироку 21 березня, не дозволили в’їхати на територію Росії.
Українських журналісток, які їхали підтримати Надію Савченко, видворили з Росії
Українських журналісток, які їхали підтримати Надію Савченко, видворили з Росії

Про це повідомила у Facebook Ірина Юзик

«Стояння під СІЗО не пройшло непоміченим як і загалом наші з Христина Інжуватова скромні персони: сьогодні вночі нам заборонили в’їзд до Російської Федерації. Не те щоби на зовсім, але… все як завжди з поправкою на Росію. На питання «чому?», відповідь: «Ваше присутствие на територии РФ не желательно. Мотивацию обьяснять не обязаны». Склали акти про заборону на в’їзд і вимагали їх підписати без вручення нам копій. Ми не далися: або давайте акт, або адвоката. Видворили в Україну», - повідомила журналістка. 

Журналістка зазначила, що на україно-російському кордоні бесіду з ними проводили співробітники ФСБ. За її словами, українським громадянкам погрожувати відкриттям кримінальної справи.

«Так, можна сказати, успішно завершилися наші 6-годинні "бесіди" з ФСБ на російській митниці. Успішно, бо фраза десь на п’яту годину «спілкування»: «Вы дальше не едете» оптимізму зовсім не додала. Те, що це були працівники ФСБ, вони нам чесно і сказали. Про що «бесідували»? Про все на світі. Ясно що з кожним окремо і по колу. Попереджали, що можуть вже прямо на місці відкрити кримінальне провадження, обшукати, затримати на 48 год. тощо. Найголовніше питання: хто, на нашу думку, воює на Донбасі і хто такий Ярош. Казали, народ Донбасу молиться, аби повбивали всіх нацистів. Ми казали: ми теж. Вони: «Ну мы имеем ввиду с вашей стороны». Ми: «А ми з вашої».

В Христини запитали, хто такий Степан Бандера. «Герой», - каже вона. «Подчеркни»,- каже ФСБ-шник. «Так-так, жирною рискою», - вторила йому Христина. «А вы знаете, вот Савченко когда воевала на Донбассе, откинула покрывала с трупов и…». Підказую: «І з’їла їх!». Замялись. Чоловік пише смс: давай так, аби не було невдовзі ‪#‎FreeYuzyk. І так, до слова, коли мене покликали на допит, мої візаві уже цитували мої пости із ФБ і показували публікації інтернет-ЗМІ про нашу дружбу з Надією, нашу підтримку їй у суді і під СІЗО. Христині взагалі сказали, що вона може становити "угрозу всей Росийской Федерации"», - написала Ірина Юзик.

Журналістки повинні також були передати Надії Савченко лист від редакції телеканалу новин «24».

Раніше видання zaxid.net повідомило, що львівські журналістки Ірина Юзик та Христина Інжуватова виїхали до Росії, аби підтримати Надію Савченко.

Раніше вони вже їздили до російського Донецька, де з плакатами та квітами стояли під стінами СІЗО, у якому утримують Надію Савченко. Під час останнього судового засідання у справі української льотчиці заради кількох українських активістів нагнали десятки російських поліціянтів, розповіли журналістки. Під СІЗО в Новочеркаську львів'янки Ірина Юзик та Христина Інжуватова проводили дозволені у Росії одиночні пікети із синьо-жовтими квітами.

«Це було насправді дуже страшно. Ми приїхали на таксі і перший час платили таксисту, щоб він нас не виганяв з машини. Нам казали не виходити, поки не буде консулів і нардепів. Навколо ходила поліція, їх було дуже багато. Ти відчуваєш усю цю напругу, ти відчуваєш, що тебе хочуть схопити. Усі стояли з такими квітами. Російські міліціонери шипіли, ми питали, хіба квіти теж не можна. Вони казали: квіти можна. Ми жартували, що скоро в російське законодавство внесуть такий пунктик», – розповіла тоді Ірина Юзик.

«Ми поїхали під СІЗО, щоб підтримати Надю, тому що вона писала, що коли помиратиме, під СІЗО стоятиме її сестра, мама, друг, подруга, українець. Коли ми там стояли, Надя написала листа, що дякує, але просить відправити лікарів до інших політв'язнів, яких 28, за яких вона дуже вболіває», – розказала Христина Інжуватова.

Ірина та Христина здружились з Надією Савченко, коли писати репортаж з Бродівської вертолітної частини. В Ірини Юзик чимало листів від льотчиці. Майже всі вони передані через адвокатів Надії Савченко, адже поштою вони не доходили до адресатів.

Нагадаємо, у червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачують у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

21 березня у Росії суд почав оголошувати вирок у справі Надії Савченко.

На фото - журналістки під час пікету у Росії разом із Вірою Савченко

Фото: з Facebook Ірина Юзик

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2568
Читайте також
10.03.2016 18:01
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
2 148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду