Народні депутатки вимагають від Ганапольського вибачень за образи жінок

Народні депутатки вимагають від Ганапольського вибачень за образи жінок

15 Березня 2016
3992
15 Березня 2016
16:59

Народні депутатки вимагають від Ганапольського вибачень за образи жінок

3992
Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» вимагає вибачень від журналіста Матвія Ганапольського за прояви дискримінації жінок у програмі «Ранок з Матвієм Ганапольським», що пролунали на радіо «Ера FM» 14 березня.
Народні депутатки вимагають від Ганапольського вибачень за образи жінок
Народні депутатки вимагають від Ганапольського вибачень за образи жінок

Про це йдеться в заяві об’єднання, що надійшла на адресу «Детектора медіа». Свої підписи під заявою поставили співголови МФО «Рівні можливості», народні депутатки Олена Кондратюк, Марія Іонова, Лілія Гриневич та Альона Бабак.

Підписанток обурили такі цитати Матвія Ганапольського з його ранкового ефіру на тему «Чого насправді хочуть жінки?»:

«Вы щас получите по полной за свой букетик цветов…»

«Они хотят называть мужчину лидером, но при этом крутить им, как они хотят…»

«Это вы просто не разбираетесь в машинах… »

«Я знаю собачий язык. Вот она (собака) лает и кричит: «правду, хазяйка, хоть раз в жизни скажи правду»…»

«Про деньги под пытками она созналась…а сначала – верность, надежность, а потом – бабки, бабки, бабки…и собака – гав, гав, гав. Понимаете? Животное – друг человека, всегда заставит хазяйку сказать правду…»

«А шо ви так рано встали? Можна було ще 3 години спати…Думається про те, що можна здерти з тих чоловіків?»

На думку народних депутаток, програма Матвія Ганапольського на тему «Чого насправді хочуть жінки?» стала черговим прикладом «махрового» сексизму на радіо. «Висловлювання та коментарі пана Ганапольського за своєю суттю були упередженими та дискримінаційними, такими, що ображали гідність жінок», - вважають у МФО «Рівні можливості».

Члени МФО «Рівні можливості» переконані, що подібні висловлювання можуть сприяти формуванню упереджених оцінок та відповідного ставлення до всіх жінок і вкорінюють негативні ґендерні стереотипи в суспільстві. Тим більше їх обурило, що ця програма вийшла в ефірі відомої та поважної радіостанції.

На думку підписанток заяви, озвучені паном Ганапольським висловлювання є порушенням Кодексу професійної етики журналіста, є свідченням дискримінаційного ставлення, наносять моральну образу жінкам. У цьому випадку Кодекс зобов’язує журналіста у тому ж самому засобі масової інформації визнати свою провину через вибачення і виправлення помилок.

Відтак, народні депутатки вимагають від Матвія Ганапольського вибачень за ранковий ефір 14 березня 2016 року. Також вони рекомендують керівництву радіокомпанії «Ера FM» розглянути це питання на засідання редакції.

МФО «Рівні можливості» нагадує, що подібні випадки у світовій журналістиці суворо караються, включно зі звільненням з роботи. Наприклад, польських радіоведучих, які грубо ображали та принижували хатніх робітниць з України у ранковому шоу після перемоги української збірної над шведською на Євро-2012, звільнили з роботи, незважаючи на їхні вибачення п’ятьма мовами. Рада з етики ЗМІ визнала висловлювання Якуба Воєвудського та Міхала Фігурського виявом ксенофобії та хамства, а радіостанція «Еска рок» закрила їхнє шоу.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до «Радіо Ера FM» щодо ефіру Матвія Ганапольського за 14 березня та очікує на відповідь.

Публікуємо повний текст заяви МФО «Рівні можливості»:

Нагадаємо, що авторська ранкова програма Матвія Ганапольського «Ранок з Матвієм Ганапольським» стартувала на «Радіо Ера ФМ» 1 березня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3992
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петро
2935 дн. тому
Жаль, що шановні депутатки акцентували лише образливі пасажі "звєзди" московської журналістики щодо жінок. Хамство у спілкуванні із слухачами є, мабуть, його "старшобратською фішкою". А слід було б звернути увагу редакції "Радіо Ера ФМ", що з появою ґаспадіна Ґанапольскава різко збільшилась тривалість ефіру русскім язиком, що явно свідчить про крен редакційної політики в бік "Русскава міра", адже знято з ефіру цікаву, аналітичну, патріотичну ранкову програму "Ранок великої країни" і замінено на балаган з Матвєєм Ґанапольскім.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду