Відновлено справу про напад на журналістку програми «СтопКор» Лілію Ткачук

Відновлено справу про напад на журналістку програми «СтопКор» Лілію Ткачук

10 Березня 2016
3590
10 Березня 2016
12:59

Відновлено справу про напад на журналістку програми «СтопКор» Лілію Ткачук

3590
Закрите київською обласною поліцією провадження про напад на знімальну групу програми «Стоп корупції» відновлено і передано з Броварської міської прокуратури до Київської обласної. Це питання також розгляне парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.
Відновлено справу про напад на журналістку програми «СтопКор» Лілію Ткачук
Відновлено справу про напад на журналістку програми «СтопКор» Лілію Ткачук

Про це написав на своїй сторінці у Facebook журналіст каналу «Інтер» Роман Бочкала.

«З приводу справи про напад на знімальну групуСтоп корупції. Маленька перемога - справу реанімували і передали з Броварський прокуратури в обласну. Ситуацію також розгляне комітет Верховної Ради з питань свободи слова на засіданні 30 березня. Спасибі всім причетним!», - написав Роман Бочкала.

За його словами, раніше поліція закрила провадження на підставі начебто відсутності у постраждалої журналістки Лілії Ткачук посвідчення про роботу у програмі «СтопКор».

«Але радіти рано. Тепер про сумне. Про брехню. Стало відомо, чому поліція закрила справу, а прокуратура не побачила в цьому нічого дивного. Виявляється, слідство не змогло встановити, що Ліля Ткачук на той момент була журналістом програми «СтопКор». Мовляв, коли на неї напали, вона пред'явила посвідчення “Центрального каналу” (КДРТРК), і що воно нібито було простроченим. Розіб'ємо ці тендітні аргументи», – написав журналіст.

На його думку, немає нічого дивного, що журналістка пред'явила посвідчення КДРТРК оскільки програма розслідувань «СтопКор» тоді виходила саме в ефірі цього каналу. Згідно з договором між ГО «Стоп корупції» та КДРТРК програма розслідувань «СтопКор» є спільним продуктом.

«Це все одно, що я працюю в ТОВ Національні інформаційні системи, а мені б слідчий сказав: а до чого тут телеканал “Інтер”? По-друге, посвідчення не було простроченим, а було дійсним до 31.12.15. Злочин стався в жовтні 2015-го. Комусь потрібно купити окуляри ...», – зазначив Роман Бочкала.

Він також повідомляє, що програма «СтопКор» надала правоохоронцям завірену копію договору між ГО та «Центральним каналом», яка підтверджує правові відносини. Телеканал за підписом гендиректора Олександра Савенка також направив слідству відповідний офіційний лист.

Слідству було надано також копію трудового договору між журналісткою Лілією Ткачук та ГО, копію редакційного завдання. Головний редактор, який також підтвердив, що вона працює журналістом «СтопКору».

«І найголовніше - ефір. Сюжети Лілі виходили і до, і після інциденту. Виходять і тепер. Це дійсно сама Ліля записує інтерв'ю, начитує текст своїм голосом, це дійсно вона з'являється під час стендапів в кадрі. Це не голограма і не схожа людина. Це все вона). Слідчий і процесуальний керівник були ввічливі і чемні. Запевняли, що зібраних доказів цілком достатньо, щоб передавати справу до суду. Обвинувальний висновок ось-ось буде готовий. Варто визнати - нашу пильність приспали. Ми повірили, що слідство хотіло встановити істину. Тепер переконаний у протилежному. Всім відомо - при бажанні знайдеться маса причин розвалити/закрити/перекваліфікувати справу. Саме це і сталося. Мажора тупо відмазали. Віват свободі слова! Боремося далі», – написав Роман Бочкала.

Нагадаємо, журналіст інформаційного порталу Лілія Ткачук постраждала під час зйомок сюжету в Княжичах (Київська область): вона вирішила поцікавитися, на яких підставах встановлено шлагбаум посеред вулиці. На журналістку напав місцевий житель села Дмитро Іванов, який кричав, ображав і штовхав дівчину. За фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 171 ККУ.

Поліція Київської області закрила кримінальне провадження за фактом нападу на журналіста інформаційного порталу «Стоп корупції» Лілію Ткачук. Редакція «СтопКору» у відповідь провела акцію під стінами прокуратури.

Про бездіяльність Броварської прокуратури й поліції щодо нападу на знімальну групу програми «Стоп корупція» в селі Княжичі йшлося також на першому засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова 4 березня.

На фото - акція протесту проти закриття справи про напада на Лілію Ткачук

Фото: «Стоп корупції» 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3590
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду