ОБСЄ видала книжку про діалог журналістських організації України і Росії

ОБСЄ видала книжку про діалог журналістських організації України і Росії

10 Березня 2016
1413
10 Березня 2016
12:24

ОБСЄ видала книжку про діалог журналістських організації України і Росії

1413
У Відні (Австрія) в ході дипломатичної сесії ОБСЄ, на якій представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович звітує про своє шестирічне перебування на посаді, презентовано видання «Дві країни – одна професія». Завдання книжки - ширше познайомити громадськість із зусиллями журналістських медіорганізацій України та Росії, які намагаються знайти порозуміння і спільно діяти задля захисту, а часом і порятунку журналістів та збереження свободи слова, а також надати їм підтримку.
ОБСЄ видала книжку про діалог журналістських організації України і Росії
ОБСЄ видала книжку про діалог журналістських організації України і Росії

У збірку матеріалів увійшли спільні заяви та звернення учасників діалогу, зокрема, щодо звільнення журналістів з полону, боротьби з пропагандою, засудження порушення прав журналістів, безкарності тощо. Збірку видано російською та украінською мовами і опубліковано на сайті ОБСЄ. 

Вихід друком збірки матеріалів діалогу медіа організацій України і Росії, що триває два роки, ініціювала представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

За її ініціативи відбулися дев’ять зустрічей представників Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Союзу журналістів Росії (СЖР). Участь у заходах брали майже 40 журналістів з Украіни.

«Запропонована учасниками символічна назва цього діалогу – «Дві країни – одна професія» відображає його основоположні ідеї – спільне розуміння прав журналістів та їх обов’язків, відданість професійним цінностям, готовність обговорювати етичні дилеми,  якими стикається медіаспільнота України і Росїі в умовах нинішнього конфлікту. Безпека журналістів, що висвітлюють конфлікт, знаходиться у центрі нашої дискусії. Через те, що зберігаються протиріччя у зв’язку з конфліктом, просування діалогу не завжди є легким завданням. Однак я відчуваю радість і гордість за його учасників, яким вдається підтримувати конструктивну дискусію про те, як допомогти журналістам у біді і відстояти достоїнство своєї професії», - сказала Дуня Міятович.

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, очевидно, що за умов конфлікту між Україною і Росією, спокійної розмови, як кілька років тому, поки що бути не може.

«В той же час, ми у професійному середовищі намагаємося шукати спільні точки дотику, які можуть становити основу для майбутньої комунікації та співробітництва. Такими базовими речами є питання безпеки журналістів, солідарність з колегами, котрі потрапили у біду, засудження брутального впливу на медіа, осуд пропаганди і мови ворожнечі в медіа. Саме ці теми нас об`єднали і стали ключовими для розгляду в офісі представника з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович», – зазначив він.

Сергій Томіленко також наголошує, що всі заяви, прийняті спільно в рамках діалогу, лежать винятково у площині міжнародних професійних стандартів роботи медіа. За його словами, ці документи мали реальний вплив, допомагали колегам, котрі потрапили в біду.

Нагадаємо, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович спростувала заяву офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової щодо начебто заборони в'їзду в Україну.

«Мені ніколи не забороняли в'їзд в Україну, тож я ніколи не робила такої заяви», - написала пані Міятович у Twitter.

На сайті МЗС РФ доступна стенограма брифінгу Марії Захарової«Нещодавно у Відні відбувся форум з обговорення проблем пропаганди, свободи ЗМІ, порушення прав журналістів, «на полях» якого, здається, телеканал «Звезда» взяв інтерв'ю у спецпредставника ОБСЄ з питань свободи слова. Дуня Міятович сказала, що їй закрито в'їзд в Україну - їй не видають української візи. І це представнику ОБСЄ зі свободи слова! Так вона сказала в інтерв'ю».

Фото: ОБСЄ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду