Місцеві ЗМІ на контрольованій Україною частині Донбасу не дотримуються стандартів – дослідження ІМІ

Місцеві ЗМІ на контрольованій Україною частині Донбасу не дотримуються стандартів – дослідження ІМІ

7 Березня 2016
717

Місцеві ЗМІ на контрольованій Україною частині Донбасу не дотримуються стандартів – дослідження ІМІ

717
60% мешканців Донецької області дивляться місцеве телебачення, однак новини, навіть соціального спрямування, рідко відображають позицію громадян. Такими є результати спільного дослідження ГО «Інститут масової інформації» і компанії «ГФК Юкрейн». Опитування методом особистого інтерв’ю проводилося на територіях, підконтрольних українському уряду.
Місцеві ЗМІ на контрольованій Україною частині Донбасу не дотримуються стандартів – дослідження ІМІ
Місцеві ЗМІ на контрольованій Україною частині Донбасу не дотримуються стандартів – дослідження ІМІ

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

За даними ІМІ,  рівень місцевих суспільно важливих матеріалів у донецьких виданнях, які підлягали моніторингу, склав 42% від загальної кількості матеріалів. При цьому, більше третини місцевих новин становить інформація про кримінал або місцеві політичні події. Практично всі місцеві новини про політику, які потрапили до моніторингу, виявилися заангажованими. У 90% суспільно важливих новин не дотриманий стандарт повноти представлених фактів, 50% новин були незбалансованими. Найвищі показники з дотримання професійних стандартів показали онлайн-ЗМІ (4,73 з 6 балів), найнижчі – друковані ЗМІ (2,75 бала).

Кожен четвертий матеріал в місцевих ЗМІ є передруком офіційних повідомлень або прес-релізів без будь-якої журналістської обробки (26% від загальної кількості матеріалів), при чому найбільший відсоток такого «паркету» було зафіксовано в інтернеті – 43%. Головна тема, що висвітлювалась з діяльності місцевої влади, стосувалась питань перейменування вулиць, причому подавалася вона традиційно без позиції місцевих мешканців.

За результатами опитування населення, проведеного «ГФК Юкрейн» для UCBI / USAID у листопаді-грудні 2015, у Донецькій області [1] 88% опитаних жителів дивляться ТБ, 53% — користуються інтернетом, 32% слухають радіо, а 29% читають друковану пресу. У Краматорську та Слов’янську частки користувачів різних типів медіа складають 89% для ТБ, 51% для інтернету, 24% для радіо та 20% для друкованих видань. 

Переважна більшість опитаних у Донецькій області впродовж тижня до моменту опитування дивилися українські та місцеві телеканали (86% та 60% відповідно), російські телеканали дивилися 16% респондентів. До ТОП-5 локальних телеканалів Донецької області увійшли «Орбіта», «Сігма ТБ», С+ («СКЕТ», МТБ-Маріуполь та ТВ7-Маріуполь. Впродовж тижня 19% жителів Донецької області користувались місцевими інтернет-сайтами, 15% — всеукраїнськими, 4% — російськими.

Дослідження «ГФК Юкрейн» проводилося методом особистих інтерв’ю вдома у респондента, обсяг вибірки для Донецької області склав 2666 інтерв’ю, з них 414 інтерв’ю було проведено у Краматорську/Слов’янську.

Дослідження ІМІ проводилося з 15 жовтня по 15 листопада 2015 року. Було опрацьовано 865 матеріалів в усіх випусках чотирьох місцевих друкованих видань («Восточный проект», «Технополис», «Краматорская правда», «Новости Краматорска»), всі новини чотирьох місцевих онлайн-ЗМІ (6264.com.uaobs.in.ua,vp.donetsk.uatehnopolis.com.ua), а також підсумкові випуски двох телеканалів («До ТеБе», «СКЕТ»), які виходили протягом вказаного періоду.

Дослідження проводилося за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у жовтні 2015 – лютому 2016 року.

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики України неодноразово підкреслювало пріоритет відновлення мовлення місцевого україскього ТБ на Донбасі. Станом на початок лютого 2016 року Донецькою філією Концерну РРТ було введено в експлуатацію шість телепередавачів для трансляції програм каналу «ДоТБ» Донецької філії НТКУ (колишня Донецька ОДТРК). Передавачі дозволили приймати сигнал «ДоТБ» на таких хвилях: Краматорськ – 61 канал, Маріуполь – 54 канал, Красноармійськ – 27 канал, Авдіївка - 30 телеканал, Єлизаветівка – 45 канал, Курахове – 31 канал. За рішенням Нацради України з питань телебачення і радіомовлення у Світлодарську замість програми «ТЕТ» транслюється канал «ДоТБ» як більш важливий для аудиторії.

18 лютого Концерн РРТ ввів у дію два потужні передавачі для трансляції програм Донецької філії НТКУ(колишня Донецька державна обласна телерадіокомпанія) - каналу «ДоТБ» - на 27-му телевізійному каналі з радіотрансляційної станції (РТС) Красноармійська та на 55-му каналі з РТС Волновахи (Донецька область).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду