Іванов і Мостовий закликали журналістів Дніпропетровщини ретельно перевіряти факти

Іванов і Мостовий закликали журналістів Дніпропетровщини ретельно перевіряти факти

2 Березня 2016
1772

Іванов і Мостовий закликали журналістів Дніпропетровщини ретельно перевіряти факти

1772
Президент Академії української преси Валерій Іванов закликав журналістів ретельно перевіряти факти про події на сході країни. Засновник газети «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий, звертаючись до журналістів місцевих ЗМІ, сказав, що медійники не мають займатися пропагандою, важлива чесність і збалансованість подачі думок.
Іванов і Мостовий закликали журналістів Дніпропетровщини ретельно перевіряти факти
Іванов і Мостовий закликали журналістів Дніпропетровщини ретельно перевіряти факти

Про це повідомляє Академія української преси.

Довіра до медіа, має бути складовою метою роботи журналістів, які висвітлюють конфлікт на сході України, наголосив президент Академії української преси Валерій Іванов, відкриваючи тренінг у Нікополі (Дніпропетровська область) для журналістів місцевих видань «Стандарти журналістики в умовах військових конфліктів».

Він закликав журналістів ретельно перевіряти факти в новинах та матеріалах з першоджерел. «Журналісти Донбасу стомилися виправляти повідомлення столичних медіа, - заявив Валерій Іванов. – В епоху інформації немає жодних проблем набрати телефоном журналістів на місцях і поцікавитися: чи правда те чи інше».

Як приклад, він навів минулорічну ситуацію із повідомленням центральних ЗМІ про вибух у Маріуполі (Донецька область), якого насправді не було. Спростування від органів державної влади надійшло в середині дня, але у вечірніх випусках новин на телебаченні інформація про вибух залишилася.

Як приклад порушення етичних стандартів, Валерій Іванов назвав сюжет на одному із телеканалів про смерть фотокореспондента газети «Сегодня» Сергія Ніколаєва, який загинув у зоні АТО 28 лютого 2015 року. «Повідомлення про смерть близьких мають надходити від уповноважених органів, а не бути почутими із телебачення, - сказав Валерій Іванов. - Це неприпустимо і порушує етичні стандарти журналістики. Я вже не кажу про кадри останніх секунд життя. Я розумію, що журналісти, які працюють “в полі”, пересилають те відео, яке вони відзняли. Але редактор у Києві має думати про форми повідомлення, яке наносить шкоду близьким та рідним загиблого».

Він нагадав, що у західних ЗМІ цей процес уже відпрацьований: там не показують крупним планом тіла загиблих і не оприлюднюють прізвища загиблих до офіційних заяв. І мова йде не про ексклюзивність чи першість, а про етичні норми роботи журналіста.

Цю думку підтримав другий ведучий тренінгу, засновник газети «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий. «Кричаще відео чи так звана “мова ворожнечі”, яку використовують журналісти сьогодні, щоб привернути увагу до проблем сходу і показати трагічність подій, є поганою практикою, - підкреслив він. - Журналісти не мають займатися пропагандою, важлива чесність і збалансованість подачі думок».

Володимир Мостовий також наголосив на необхідності перевірки всіх фактів, які використовує журналіст при підготовці матеріалів із зони конфлікту. Він навів випадки, коли газета «Дзеркало тижня» вигравала судові позови, оскільки все написане було підтверджено документами.

Нікопольські журналісти взяли активну участь у дискусіях щодо ролі і роботи журналіста у зоні військового конфлікту. В першу чергу обговорювали типові випадки порушень журналістських стандартів у матеріалах, проблеми із підтвердженням достовірності інформації, доступу та отримання інформації з офіційних джерел, оприлюднення джерел інформації.

Тренінг «Стандарти журналістики в умовах військових конфліктів» був організований для журналістів місцевих видань у Нікополі Академією української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США.

Нагадаємо, раніше президент Академії Української Преси (АУП), професор Валерій Іванов заявив, що влада, офіційні прес-центри вкидають у ЗМІ недостовірну інформацію і цим підривають довіру до журналістів. Тому медійники мають постійно перевіряти інформацію і не довіряти словам.

Фото: АУП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду