СБУ намагалася завадити виходу в ефір програми «Схеми» про корупцію її співробітників

СБУ намагалася завадити виходу в ефір програми «Схеми» про корупцію її співробітників

16 Жовтня 2015
3061

СБУ намагалася завадити виходу в ефір програми «Схеми» про корупцію її співробітників

3061
СБУ намагалася завадити виходу в ефір програми «Схеми» про корупцію її співробітників
СБУ намагалася завадити виходу в ефір програми «Схеми» про корупцію її співробітників

Служба безпеки України здійснювала тиск на програму розслідувань «Схеми», спільний проект «Радіо Свобода» та телеканалу «UA:Перший», щоб не допустити виходу в ефір програми, яка розслідує корупцію в лавах самого СБУ. Про це повідомили «Радіо Свобода» та ведуча програми «Схеми» Наталя Седлецька на своїй сторінці у Facebook.

 

15 жовтня, за кілька годин до ефіру, коли випуск був повністю змонтований і зміни внести вже технічно було неможливо, «Радіо Свобода» отримало листа за підписом голови начальника управління СБУ в Києві та Київській області Михайла Глуговського із застереженням про порушення законодавства в разі виходу програми в ефір.

 

СБУ намагалася зупинити репортаж авторства Михайла Ткача, над яким команда «Схем» працювала понад місяць, присвячений елітним автомобілям, на яких їздять співробітники СБУ.

 

Як нагадує «Радіо Свобода», саме підлеглі пана Глуговського силою затримали знімальну групу «Схем» 2 жовтня та пошкодили знімальну техніку. Військова прокуратура Київського гарнізону відкрила кримінальне провадження щодо інциденту за перешкоджання законній роботі журналістів.

 

2 жовтня голова СБУ Василь Грицак публічно пообіцяв свою допомогу в розкритті та ідентифікації оперативних співробітників задля їхньої безпеки, а також корупціонерів у службі, проте реальних дій після цього не було, заявляє редакція «Схем».

 

«Радіо Свобода» надсилало офіційний запит до СБУ з проханням допомогти ідентифікувати героїв сюжету. Відповідь від СБУ прийшла після того, як виробництво програми було завершено та були вичерпані технічні можливості вносити зміни, наголошує редакція.

 

У своєму листі СБУ повідомила, що серед співробітників, які зафіксовані на відео Михайлом Ткачем, можуть виявитися такі, що брали участь або готуються до участі в антитерористичній операції.

 

СБУ застерегла, що «оприлюднення в ЗМІ інформації, яка може дозволити ідентифікувати належність окремих з числа зафіксованих на відео осіб до числа співробітників регіонального органу Служби безпеки України з будь-яких підстав загрожує їх здоров'ю та безпеці їхніх родин. Її поширення на широкий загал створює небезпеку подальшого використання, зокрема, спецслужбами Російської Федерації, представниками так званих ДНР/ЛНР тощо в процесі здійснення протиправної діяльності у т.ч. безпосередньо по відношенню до вказаних категорій громадян».

 

Зважаючи на ці обставини, СБУ попросила журналістів «вжити належних заходів недопущення порушення вітчизняного законодавства».

 

 

«Ми розцінюємо дії СБУ як шантаж та шоковані тим, що керівництво служби використовує таку тактику проти журналістів», - говорить Катерина Горчинська, керівник проектів розслідувань «Радіо Свобода». - Виглядає, що СБУ намагається покрити корупціонерів власними оперативними співробітниками - за рахунок їхньої безпеки».

 

Попри отримані застереження, програма «Схеми» вийшла в ефір 15 жовтня на телеканалі «UA:Перший» о 21:50. Невдовзі випуск буде викладено на сайті каналу, повідомив у Facebook керівник каналу Зураб Аласанія.

 

Нагадаємо, 2 жовтня, співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали у Києві журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях», що виходить на «Радіо Свобода» і «UA:Першому».

 

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів програми «Схеми». Очільник СБУ Василь Грицак пообіцяв провести службове розслідування.

 

Військова прокуратура Київського гарнізону розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу програми «Схеми».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3061
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду