Прокуратура Австрії знайшла докази переміщення 315 млн євро від Курченка до Ложкіна через офшори – Лещенко

Прокуратура Австрії знайшла докази переміщення 315 млн євро від Курченка до Ложкіна через офшори – Лещенко

15 Жовтня 2015
2818

Прокуратура Австрії знайшла докази переміщення 315 млн євро від Курченка до Ложкіна через офшори – Лещенко

2818
Прокуратура Австрії знайшла докази переміщення 315 млн євро від Курченка до Ложкіна через офшори – Лещенко
Прокуратура Австрії знайшла докази переміщення 315 млн євро від Курченка до Ложкіна через офшори – Лещенко

Австрійські правоохоронці виявили документальне підтвердження переміщення 315 млн євро з рахунків компанії, пов'язаної із розшукуваним бізнесменом Сергієм Курченком, на рахунки компанії, пов'язаної з нинішнім главою Адміністрації Президента України Борисом Ложкіним, під час продажу медіаактивів. Про це у своєму блозі на «Україській правді» повідомив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

 

Депутат повідомив подробиці кримінальної справи щодо відмивання грошей, у якій фігурують Борис Ложкін, а також нещодавно обраний народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Григорій Шверк, екс-член Нацради з питань телебачення і радіомовлення та колишній віце-президент UMH Group Бориса Ложкіна.

 

Відповідно до запиту Міністерства юстиції Австрії, який був скерований до України 5 серпня 2015 року, «Центральна прокуратура по боротьбі з економічною злочинністю і корупцією веде слідство у кримінальній справі проти Бориса Ложкіна, Григорія Шверка та Світлани Шиян за підозрою у відмиванні грошей».

 

За словами пана Лещенка, усі вони фігурують у кримінальній справі як особи, які мають права підпису в компанії Integrity International Holdings Ltd, яка зареєстрована на Британських Віргінських островах. Справа стосується переоформлення власності на медіахолдинг UMH Group, який було продано Сергію Курченку. Справу було відкрито в Австрії, оскільки через рахунок в австрійському банку пройшла значна сума грошей з однієї офшорної компанії до іншої.

 

За даними пана Лещенка, в основі кримінальної справи лежить транзакція від 4 листопада 2013 року. Цього дня «було здійснено переказ або дано доручення невідомим злочинцям провести переказ грошей на суму 130 млн 520 тис. доларів з банківського рахунку в Латвії, що належить фірмі Trejoli Business Ltd (Британські Віргінські острови) на банківський рахунок компанії Integrity International Holdings Ltd, який був відкритий в австрійському Raiffeisen Bank International AG».

 

У матеріалах справи фігурує й загальна вартість, яку Сергій Курченко сплатив за медійні активи Бориса Ложкіна і його партнерів. «За вказаний період було надходжень на суму 314 млн євро і переказ на суму 315 млн євро. Ці транзакції були здійснені виключно між офшорними компаніями, в яких неможливо визначити дійсну комерційну діяльність», - вказано в запиті Мін'юсту Австрії, який цитує пан Лещенко.

 

Згідно з документами, наданими Raiffeisen Bank, повноваження за цим рахунком компанії Integrity International Holdings Ltd має Борис Ложкін, а право підпису передано Григорію Шверку і Світлані Шиян. «Саме Ложкін є мажоритарним акціонером цієї компанії - йому належить 71% акцій. Крім того, її міноритарними співвласниками є колишній депутат від блоку Тимошенко Олексій Логвиненко, підприємець Анатолій Бурбеза, та згаданий вже Григорій Шверк», - пише Сергій Лещенко.

 

На думку пана Лещенка, виявлені австрійськими правоохоронцями докази переміщення значних сум від пана Курченка до пана Ложкіна є приводом перевірити, чи всі податки було сплачено нинішнім главою Адміністрації Президента під час продажу медіаактивів.

 

Нагадаємо, у червні 2013 року UMH Group і група СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергія Курченка підписали угоду купівлі-продажу 98% акцій UMH group. Свої частки в UMH group і проектах погодилися продати більшість партнерів пана Ложкіна. 5 листопада 2013 року Сергій Курченко і Борис Ложкін оголосили про дострокове закриття угоди з купівлі компаніями пана Курченка 99,9% акцій UMH group. Суму угоди сторони не розголошували. За оцінкою українського Forbes, вона становила $340-$370 млн.

 

Ставши главою Адміністрації Президента, у 2015 році Борис Ложкін не задекларував кошти, отримані від продажу UMH. Коментуючи відсутність у декларації інформації про ці кошти, він пояснив, що це була угода між компаніями: «Гроші від продажу UMH - це не угода, яку особисто пан Ложкін уклав з покупцем. Це угода, яку одні компанії здійснили з іншими компаніями. На той час я передав трастовій компанії свої активи, яка, власне, ними й управляє. Коли пан Ложкін отримає від цього особистий дохід, ця сума буде задекларована. Свою зарплату в Адміністрації Президента я перераховую на благодійність».

 

У вересні народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко повідомив, що правоохоронні органи Австрії перевіряють транзакції, які здійснював глава Адміністрації Президента Борис Ложкін. Сам Борис Ложкін тоді ж заявив, що правоохоронні органи жодної з країн світу ніколи не зверталися до нього з будь-якими претензіями.

 

Пізніше австрійські ЗМІ повідомили, що відділ по боротьбі з корупцією прокуратури Австрії знайшов факти відмивання коштів, у справі, за якою Борис Ложкін може проходити в якості свідка. У даній справі австрійська прокуратура оцінює суму збитку у 5 млн євро.

 

14 жовтня Борис Ложкін мав зустріч з головними редакторами найбільших австрійських газет.

 

«Детектор медіа»

Фото - liga.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2818
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду